Lankut, laudat, lastut: Helpompaa sahausta
Puu on kotinikkaroinnissa yleisimmin työstetty materiaali. Puuta sahattaessa on otettava huomioon joitakin seikkoja. Oikean puusahan valinta on ratkaiseva tekijä parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Seuraavassa oppaassa neuvomme, mikä saha sopii mihinkin tarkoitukseen, ja annamme muita vinkkejä.
Erikois- ja monitoimityökalut
Puuta voidaan sahata monin eri tavoin: hieno ja karkea leikkaus, suora ja kaartuva, työkappaleen reunasta tai keskiosasta: Jokaiseen työhön on olemassa oma erikoistyökalunsa. Sähkö- ja käsikäyttöiset työkalut sopivat eri käyttötarkoituksiin. Lisäksi on olemassa myös käteviä monitoimityökaluja.
Valitse sopiva saha tehtävän mukaan
Sahan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti kolme kriteeriä: työkappaleen koko, tarkkuusvaatimus ja leikkausmuoto. Seuraavat käyttöesimerkit vaihtelevat ketjusahalla tehtävistä karkeista töistä kuviosahalla suoritettaviin filigraanitöihin.
Vinkki
Puun työstämiseen on olemassa yleissahanteriä, joita voidaan käyttää lähes kaikille puulajeille. Erikoisteriä tarvitaan vain harvoin.
Polttopuun sahaaminen takkaa ja puu-uunia varten
Polttopuiden teko ei edellytä tarkkuustyötä. Rosoisilla reunoilla ja epätarkoilla leikkauksilla ei ole merkitystä. Siksi ketjusaha soveltuu parhaiten tähän käyttötarkoitukseen. Se säästää aikaa ja voimia. Voit pilkkoa polttopuut myös perinteisesti kirveellä.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Joissakin kunnissa yksityishenkilöt voivat hakata polttopuita omiin tarpeisiinsa. Mutta kuinka pitkään metsässä saa sahata puuta? Se voi vaihdella kausittain ja jopa alueittain. Jos haluat pelata varman päälle, varmista asia vastaavalta metsänvalvojalta.)

Lankkujen, lautojen ja muiden muotojen sahaaminen
Puulankkuja voidaan työstää myös moottorisahalla, mutta sillä on vaikea saavuttaa tasaisia leikkauspintoja. Tähän tarkoitukseen soveltuu paremmin katkaisusaha. Sitä voidaan käyttää vinoleikkaukseen ja sillä voi katkaista niin lankut, laudat kuin laminaatitkin.
Puulevyjen työstäminen
Vaneri-, OSB- ja MDF-levyjä voi työstää parhaiten pöytäpyörösahalla. Tähän tarkoitukseen sopii myös upotussaha, joka kulkee materiaalin läpi ohjainkiskoa pitkin. Paksummille levyille tarvitaan kuitenkin käsipyörösaha. Se mahdollistaa syvemmät leikkaukset, mutta se on vähemmän tarkka kuin upotus- ja pöytäpyörösaha. Vaakatasossa olevan puun sahaaminen ei onnistu sillä yhtä tarkasti kuin pöytäpyörösahalla ja upotussahalla.

Puukuvioiden sahaaminen
Kaikenlaisiin muotoleikkauksiin sopii parhaiten lehtisaha. Sen koneellinen sisar on kuviosaha. Näillä työkaluilla voidaan leikata monimutkaisia muotoja, joissa on kulmia ja pyöristyksiä. Jos haluat leikata vain suoria linjoja ja kulmia, riittää pisto- tai vannesaha. Niillä voi tehdä myös pyöreitä leikkauksia, mutta tulos ei yleensä ole kovin siisti. Erittäin monimutkaiset ja kulmikkaat muodot saattavat vaatia veistämistä.

Hyödyllisiä vinkkejä puun sahaamiseen
Jos haluat saada aikaan erityisen siistejä leikkauspintoja ja reunoja, puun pintaan voidaan liimata nauha. Se estää materiaalin rispaantumisen. Tämä koskee erityisesti viilutettua puuta. Vinkki: Mitä terävämpi sahanterä, sitä parempi lopputulos.
Kaikki muotoleikkaukset on merkittävä etukäteen lyijykynällä. Voit käyttää apuna myös käteviä kaavaimia ja leikkausmalleja.
Jos haluat sahata tasaisen vinosti, suositellaan kallistettavan sahan käyttämistä. Tämä toiminto on erityisesti upotussahassa, katkaisusahassa ja kuviosahassa. Suorat linjat onnistuvat parhaiten ohjainkiskon avulla. Muista myös, että puuntyöstössä joudutaan joskus rajoittamaan leikkausnopeutta. Muussa tapauksessa reunoihin voi syntyä rumia värjäytymiä ja palamisjälkiä.
Sahaustöiden aiheuttama melu: Milloin puuta saa sahata?
Sahaustöiden kestosta ei voi antaa yhtenäistä ohjetta. Noudata aina alueen, kaupungin tai kunnan määräyksiä. Lisäksi talon järjestyssäännöissä voidaan määrätä hiljaisista ajoista. Näinä aikoina ei saa käyttää äänekkäitä sähkölaitteita. Lehtisahan kaltaiset työkalut eivät yleensä aiheuta ongelmia, kunhan melu ei ylitä kohtuullista äänenvoimakkuutta.
Yhteenveto
Kotikäytössä tietyt puunsahaustyöt ovat erityisen yleisiä. Kun hankit nämä laitteet, työkalupakkisi on varustettu lähes kaikkiin tilanteisiin:
- Ketjusaha: Polttopuu ja puutarhatyöt.
- Upotussaha: Useimmille suorille leikkauksille, voidaan sahata myös reikiä.
- Kuviosaha: Monimutkaisille muodoille ja tarkkuusleikkauksille.
- Kulmahiomakone: Monipuolinen työkalu. Lisäosien, kuten katkaisulaikan, avulla voit sahata puuta monipuolisesti.