Lidl Suomi – Säästä hinnasta, älä laadusta
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
Text And Image Section


Parasta pihaasi

Olipa viherpeukalosi sitten keskellä kämmentä tai oikealla paikallaan, Lidlistä löydät kaiken mitä puutarhanhoitoon sekä viihtyisän viherkeitaan pystyttämiseen tarvitset.


Omistitpa sitten kannattavan kasvimaan tai pikkuruisen parvekkeen, Lidl tarjoaa monipuolisen valikoiman tuotteita jokaisen kotipuutarhurin tarpeisiin. Mielestämme puutarhanhoidon tulee olla helppoa ja hauskaa, joten olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä kotipuutarhureille.


Puutarhatuotteita tulee myyntiin koko kevään ajan rajoitettuina erinä, joten tilaisuuden tullen kannattaa toimia rivakasti.

ALKAEN TO 13.6.

Kasvukausi on vihdoin täällä!

Kesän makuun pääset jo keväällä, kun aloitat kasvattamisen ajoissa. Esikasvata kukkien, yrttien ja vihannesten taimia siemenestä. Omat taimet ilahduttavat läpi kasvukauden. Mikään ei ole niin elämyksellistä kuin kasvattaa itse kasveja siemenestä saakka. Luo hennoille taimille täydellinen mikroilmasto pienen kasvihuoneen avulla. Mullan tuoksussa on mukava tunnelmoida tulevaa kesää.

Piha tarvitsee hoitoa läpi vuoden

Puutarhan leikkuutyöt aloitetaan jo, kun luonto vasta heräilee kevääseen. Oikea aika silloin, kun silmut eivät vielä pullistele. Leikkaa pihan monivuotiset koristepuut ja -pensaat kevättalvella, kun kasvit vielä lepäävät.


Puutarhakausi avataan perusteellisella siivouksella. Oli kyseessä sitten parveke, pieni piha tai suuri puutarha, on aika laittaa hihat heilumaan. Haravoi syksyn lehdet, kitke kukkapenkit, öljyä terassi, aja nurmikko ja järjestä kesäkalusteet paikoilleen. Pidä piha siistinä leikkaamalla nurmi ruohonleikkurilla sekä siisti kasvustojen ja nurmikon reunat näppärällä trimmerillä.

Tee pihasta ja parvekkeesta viihtyisä

Nauti kesästä ulkona! Piha ja parveke tarjoavat upeat puitteet nautiskeluun, kun pidät paikat siisteinä ja satsaat viihtyvyyteen. Sisusta sisäänkäynti ja oleskelualueet Lidlin pihakoristeilla.

On aika kaivaa esiin esikasvastusastiat, multa ja siemenet, sillä maaliskuu on todellinen kylvökuu. Omien taimien kasvattaminen on hyvä tapa säästää. Esikasvatuksessa myös oppii yhtä sun toista puutarhasta ja kasveista. Ja mikä olisi ihanampaa kuin nauttia puutarhahommista jo mahdollisimman aikaisin?


Maaliskuussa tehtävää riittää myös ulkona. Vaikka ulkona olisi vielä lumen rippeitä, on aika aloittaa leikkuuhommat. Suotuisin aika monien puiden leikkaamiselle on maalis-huhtikuussa, kun päiväpakkaset ovat jääneet taakse. Kasvit huoltoleikataan ennen kuin silmut alkavat pullistella. Tähän aikaan vuodesta voi leikata esimerkiksi omenapuun ja päärynäpuun. Myös koristepensaita voi harventaa ja pensasaidan voi leikata muotoonsa tässä vaiheessa. Täysikasvuisten puiden leikkuussa hyvä apu on teleskooppivarsi ja pieni moottorisaha. Pensaat saa nopeasti valmiiksi pensasleikkurilla.


Pidä huolta työvälineistä! Terävillä oksasaksilla saat hyvää jälkeä aikaiseksi. Leikkaa aina ensisijaisesti kuolleet ja kuivat oksat pois. Poista myös sisäänpäin kasvavat ja hankaavat oksat. Omenapuusta leikataan myös piiskamaiset oksat, jotka kasvavat suoraan ylöspäin. Oksat leikataan aina runkoa myöten niin, että oksasta ei jää tappia.


Kumivuotoa ja mahlaa erittävien puiden kanssa odotetaan vielä. Tällaisia puita ovat esimerkiksi kirsikka, vaahtera, koivu ja lehmus, jotka leikataan vasta myöhemmin kesällä.

Pensaat kasvavat tuuheina ja kauniina, kun niistä pitää huolta. Pensaiden leikkaamisella voi vaikuttaa pensaan muotoon ja pitää huolta kasvustosta. Huhtikuu on hyvää leikkausaikaa, koska pensaat ovat yhä lepotilassa, minkä vuoksi ne eivät menetä leikkauksessa voimiaan. Vanhoista pensaista poistetaan kuivat ja kuolleet oksat. Osa pensaista hyötyy latvuston lyhentämisestä, toiset taas nuorentamisesta. Silloin on hyvä leikata muutama oksaa maata myöten. Siksi on hyvä tarkastaa aina lajikohtaiset ohjeet ennen leikkaamista.


Muotoon leikattu pensasaita säilyttää kauniin olomuotonsa, kun sen leikkaa joka kevät. Hyviä lajeja särmikkääseen pensasaitaan ovat esimerkiksi orapihlaja, taikinamarja ja kiiltotuhkapensas. Vapaasti kasvavia pensaita. kuten syreenejä, on myös syytä leikata. Oksasakset ovat hyvä työkalu esimerkiksi hortensian leikkaamiseen. Säännöllinen leikkaus tekee pensaista kauniisti haaroittuneita. Leikkauksella voi vaikuttaa myös kokoon. Hyvin leikkausta kestäviä pensaita ovat esimerkiksi heisiangervot.


Pensaat pysyvät kasvuvoimaisina, kun kalkitsee ja lannoittaa kasvualustan joka kevät. Kun maa on sula, voi alkaa istuttaa myös uusia pensaita. Pensaat tarvitsevat reilusti parannettua kasvualustaa kukoistaakseen. Pensaille on hyvä varata 50 senttiä ravinteikasta ja rikatonta multaa. Pensasaidalle kaivetaan kuoppien sijaan yhtenäinen istutusoja.

Puutarhahommat ovat totisinta totta, vaikka ne hauskoja ovatkin. Siksi on syytä panostaa laadukkaisiin puutarhatyökaluihin. Luonnonystävä hankkii akkutyökaluja, joista ei tule päästöjä. Laitteiden ylläpito on helppoa: riittää, kun akun lataa aina käytön välissä.


Pihahommat voivat olla aikaa vieviä. Siksi kannattaa miettiä haluaako hommia tehdä koko kesän käsipelin vai voisiko jossain kohtaa mennä hieman helpomman kautta? Pensasaidan ja puut voi leikata yhtä hyvin oksasaksilla kuin pensasleikkurilla ja pienellä moottorisahalla. Teleskooppivarsi tuo kaivattua lisäpituutta, kun operoidaan isompien puiden kanssa.


Pihatöiden tekeminen on mukavampaa työvaatteissa. Pihatyöhousuissa on sopivasti joustoa ja vahvistetut paikat polvissa. Taskuja ei myöskään voi koskaan olla liikaa. Niissä kulkevat kätevästi koko ajan mukana pienemmät työkalut, kuten sakset, oksasakset, istutuslapio tai rikkarauta.


Koska kesä kuluu yhtä lailla ulkona kuin sisällä, on ovensuuhun hyvä varata puutarhakengät, jotka on nopea sujauttaa jalkaan, kun suuntaa käymään kasvihuoneessa, kukkia kastelemassa, rikkoja kitkemässä tai saunapuita hakemassa.

Edullisin tapa tehdä pihasta siisti on kunnon kevätsiivous. Vie talven jäljiltä jääneet työkalut ja lelut varastoon. Panosta erityisesti oleskelualueiden ja sisääntulon siivoukseen. Näin kotiintulo ja vapaa-aika on aina ilahduttavaa.


Terassi pysyy hyvässä kunnossa, kun pesee sen huolellisesti keväällä. Uusi öljy sipaistaan pintaan joka toinen vuosi. Pesuun ja öljyämiseen voi ryhtyä, kun ulkoilman lämpötila on +6 astetta ympäri vuorokauden. Jos on harmaantuvan terassin ystävä, valitaan väritön terassiöljy. Tarjolla on myös sävytettyjä vaihtoehtoa. Tärkeää on hyvä harjaus ja pesu ennen öljyämistä. Terassin pesuun voi käyttää painepesuria miedolla paineella ja terassin pesuun tarkoitettua suutinta.


Kun terassi on siivottu ja huollettu, on aika asetella kesäkalusteet ja tekstiilit paikoilleen. Oleskelualueita ja sisääntuloa on helppo piristää kesäkukilla, joita voi istuttaa ruukkuihin ja amppeleihin.


Piha saa viimeisen silauksen, kun ajat nurmikon ensimmäisen kerran keväällä. Vasta leikattu nurmi onkin koko kevään paras tuoksu! Koko piha näyttää kerralla siistimmältä, kun nurmi on ajettu ja terassi siivottu. Viimeistele kokonaisuus trimmaamalla nurmitupsut kiveyksen vierestä, istutusten laidoilta ja pensaiden alta.

Puutarhan kasvit tarvitsevat säännöllisesti vettä voidakseen hyvin. Satsaa riittävän pitkään puutarhaletkuun ja kastelukannuihin. Nurmikon ja isompien istutusalueiden kastelua voi helpottaa käyttämällä sadetinta. Tarjolla on erilaisia sadettimia, joiden suuntaa voi säätää. Oma piha ja tarpeet sanelevat sen, valitaanko keinuva vai pyörivä sadetin.


Puutarhassa kannattaa satsata monivuotisiin kasveihin, jotka pärjäävät ilman jatkuvaa kastelua. On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki monivuotiset kasvit, kuten puut, pensaat, perennat ja köynnökset sekä nurmikko ja kuntta tarvitsevat ensimmäisenä kesänä säännöllistä kastelua, jotta kasvit juurtuvat kunnolla. Tämän jälkeen kastelua voi vähentää.


Jatkuvaa kastelua pihassa kaipaa kasvimaan vihannekset, kasvihuoneet tomaatit ja kurkut sekä ruukkupuutarhan kesäkukat. Varaa useampi kastelukannu lähelle ruukkupuutarhaa, keittiöpuutarhaa ja kasvihuonetta. Kun täytät kastelukannut kerralla, on kasteluun ryhtyminen helppoa ja mukavaa. Myös kasvit tykkäävät, kun saavat auringonpaisteessa lämmennyttä vettä.


Ilmastonmuutos tekee kesistä koko ajan kuivempia ja paahteisempia. Jos nurmikko kellertää ja perennat kuivuvat pystyyn, on aika tarttua kasteluletkuun. Asenna sadetin ja kastele kerralla isompaa aluetta tunnin verran ennen kuin siirryt seuraavaan kohtaan.

Hyvinvoivan ja tasavihreän nurmikon takana on säännöllinen hoito ja leikkuutyö. Keväällä odotetaan sen verran, että nurmi on jo kuiva ja kasvanut noin 6–8 sentin mittaan. Nurmikkoa leikataan läpi kasvukauden huhti-toukokuusta syys-lokakuuhun. Nurmikkoa ei kannata leikata märkänä. Etelä-Suomessa leikkuupuuhiin päästään huomattavasti aikaisemmin kuin pohjoisessa.


Tiheä leikkuutahti vaikuttaa nurmikkoon tuuhentavasti. Siksi on parempi leikata vähemmän pituudesta useammin kuin kerralla enemmän harvemmin. Alkukesästä nurmikkoa saa tyypillisesti leikata tiuhempaan tahtiin kuin loppukesästä. Jos nurmi on voikukkien valtaama, pysyy ilme siistinä, kun nurmikon leikkaa kaksi kertaa viikossa. Nurmikon leikkaamiseen riittää yleensä hyvin kerran viikossa tahti. Jos oma nurmi on nopeasti kasvavaa sorttia ja kasvaa yli 2,5 senttiä viikossa, kannattaa ruohonleikkuriin tarttua useammin.


Nurmikko voi hyvin, kun sen muistaa kalkita ja lannoittaa. Kalkitse ensin, lannoita vasta sen jälkeen. Lannoite hoitaa kasvualustaa ja varmistaa, että nurmikko saa kaikki tarvitsemansa ravinteet. Lannoite myös parantaa kasvualustan rakennetta, kun luontaisten mikrobien toimintaa edistetään.


Nurmikon voi lannoittaa useamman kerran kesässä tuotteen ohjeen mukaan läpi koko kasvukauden. Paras tapa torjua sammalta on huolehtia nurmikon elinvoimaisuudesta.

Puutarhasta, parvekkeesta ja kesästä nauttii entistä enemmän, kun puitteet ovat kunnossa. Oleskelualueita voi sisustaa siinä missä kotiakin. Tärkeintä on valita tilaan ja tarpeeseen sopivat kalusteet. Parkkeelle ja pienille oleskelualueille kannattaa valita siroja kalusteita, kukkapöytiä ja hyllyjä, jotta kulku on yhä helppoa. Paras lopputulos on sellainen, missä sisä- ja ulkotilat yhdistyvät saumattomasti ja ilme on yhtenäinen. Ulkotiloista tulisi voida nauttia siinä missä sisätiloistakin. Piha on tarkoitettu muutakin kuin työntekoa varten - siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti.


Kesä ei olisi mitään ilman kesäkukkia! Ne kuuluvat olennaisesti pihan ilmeeseen ja oleskelualueiden sisustamiseen. Parasta on, että sisustuksen ilmettä ja värimaailmaa voi muuttaa kasvien avulla vaikka joka kesä. Kasvit voivat parhaiten suurissa ruukuissa ja kookkaissa amppeleissa, joihin mahtuu kasvien lisäksi hyvin myös multaa. Kun ruukkuja ja amppeleita sijoittaa lattialle, pöytätasoon ja ylös roikkumaan, on lopputulos vehreä ja tasapainoinen.


Pihalla ei kannata arkailla tekstiilien kanssa. On mukavampaa istahtaa pehmustetulle sohvalle tai puutarhatuolille. Ilme piristyy kummasti pöytäliinalla, tyynyillä ja vilteillä, joista on iloa varsinkin loppukesästä. Kesäkeittiö on kätevä käyttää, kun sen varustaa pihalle varatuilla astioilla. Pöydälle kerätään tietysti kimppu kukkia omasta puutarhasta!

Aina ei tarvita suurta piharemonttia, jotta pihasta saa toimivan ja kauniin. Siisti piha on aina kaunis, vaikka sitä ei olisi sen isommin viherrakennettu. Uutta ilmettä saa helposti pienillä sisustustuotteilla.


Pienet kukkapöydät ja kukkahyllyt ovat kiva tapa nostaa esille pienempiä ruukkukasveja. Lopputulos näyttää runsaammalta, kun kesäkukkia on useammassa tasossa. Pienet pöydät ovat muutenkin monikäyttöisiä. Sirot ja kevyet kalusteet siirtyvät helposti tarpeen mukaan aina uuteen paikkaan.


Piha saa ripauksen iloa ja valoa, kun terassille ripustaa valoketjuja. Paahteiselle paikalle voi asentaa purjeen, joka on samaan aikaan kaunis ja käytännöllinen.


Ruukutuspöydästä on paljon iloa niin puutarhassa kuin parvekkeella. Sen yhteyteen voi järjestää kauniisti roikkumaan tärkeimmät pienet työkalut, jotka muuten tuppaavat häviämään helposti. Puuvartiset lapiot ja hara sekä oksasakset ovat helposti saatavilla, kun niille on oma paikkansa. Kaunis työpöytä on ehdottomasti tärkeä osa puutarhan sisustusta.


Toiminnallisuutta saa lisää, kun kastelu on järjestetty hyvin. Järjestä kasteluletkulle ja sadettimille oma paikkansa, jossa ne ovat siististi sivussa, kun niitä ei käytetä. Koska puutarhassa vettä kuluu kesän aikana valtavasti, on pihaan hyvä varata erilaisia vedenkeruuastioita. Isoista vesitynnyreistä on helppo kauhaista vettä kastelukannuun, kun on aika kastella ruukkupuutarhan kesäkukat.

Puutarhajuhlat ovat ehdottomasti kesän kohokohta! Pihalla järjestää helposti vaikka suuremmatkin juhlat. Jos tiedossa on tärkeämmät juhlat ulkona jo hyvissä ajoin, kannattaa varautua myös sadekuuroihin. Juhlateltta tai kankaalla varustettu pergola on helppo tapa lisätä mukavuutta pihaan. Katos tai kangas suojaa yhtä lailla paahteelta kuin sateelta. Pihalla on ihana viettää kevään ja kesän valmistujaisia ja muita juhlia.


Pihajuhlissa parasta ovat kesän herkut, jotka valmistuvat kätevästi ulkona. Grillissä tai pitsauunissa taikoo helposti ruokaa isommallekin porukalle. Juomakannuihin on hyvä varata reilusti jäitä. Jotta juomat eivät laimene, tee jäät juhlajuomasta! Kakut koristellaan oman pihan ruusuilla, orvokeilla ja verenpisaroilla.


Piha pukeutuu juhlaan valoketjuilla ja aurinkokennoisilla koristeilla, jotka tuovat näyttävyyttä isompaankin pihaan. Pöydät katetaan liinoilla ja illaksi varataan vilttejä. Kukkia varten ei tarvitse lähteä kauppaan. Kesän kauneimmat kimput syntyvät puutarhan kukista. Jos tiedossa on useammat juhlat kesälle, kannattaa esikasvatus aloittaa hyvissä ajoin. Oman elämänsä floristi kasvattaa leikkokukkia, jotka ilahduttavat yhtä lailla kukkapenkissä, ruukuissa kuin kimpuissakin.


Koska kesä on lyhyt, kannattaa pihasta ottaa ilo irti mahdollisimman usein. Isojen perhejuhlien lisäksi voi iltaa viettää myös naapureiden ja ystävien kanssa. Mikä sen ihanampi yllätys kuin huikata aidan yli naapurit kylään kakkukahveille.

  1. Laadukkaat materiaalit ja pitkä käyttöikä

    PARKSIDE®-tuotteiden laadukkaat ja kestävät materiaalit näkyvät kaikissa tuotteissa ja tarvikkeissa.

  2. Lyömätön hinta-laatusuhde

    PARKSIDE®-tuotteet takaavat ammattimaista laatua edulliseen hintaan.

  3. Korkeat turvallisuusstandardit

    Helppokäyttöiset tuotteet korkeilla turvallisuusstandardeilla ja hyvät takuut sekä vaihto- ja palautusoikeudet.