The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Asiakaspalvelu
    2. Compliance
    3. Vastuullisuus
    4. Ura Lidlissä
    5. Lidl yrityksenä
    6. Lidl Kiinteistöt

    Terveellistä ja herkullista – tuoreita mehuja ja smoothieita itse tehden mehulingolla tai tehosekoittimella

    Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat nauttimaan päivittäin 400–650 grammaa hedelmiä ja vihanneksia. Monille tämä suositus tuntuu lähes saavuttamattomalta tavoitteelta. Eikä ihme – erityisesti kiireisessä työarjessa jää usein liian vähän aikaa todella terveelliseen ruokavalioon. Keittiöapuvälineet, kuten mehulingot, tehosekoittimet tai silppurit, sopivat erinomaisesti suurten hedelmä- tai vihannemäärien valmistamiseen nautittavaksi nopeasti. Kun tällaisen laitteen on kerran hankkinut, moni ei enää osaa kuvitella elämää ilman sitä ja huomaa iloisesti: terveellinen ruokavalio on vihdoin muuttunut todellisuudeksi.


    Mutta kun olet valinnan edessä, minkä laitteen ostaisit, herää väistämättä muutamia kysymyksiä: Mikä ero on eri valmistustapojen välillä? Miten erilaiset keittiökoneet toimivat ja mitkä ovat niiden hyödyt ja haitat? Miten saan hedelmistä eniten ravintoaineita ja kumpi on oikeastaan terveellisempää – mehu vai smoothie? Tässä artikkelissa saat tietää kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää mehustamisesta, sekoittamisesta ja silppuamisesta.

    Mehustaminen, sekoittaminen ja pilkkominen: Mitä eroa niillä on?

    Jos harkitset keittiövälineen ostamista hedelmien ja vihanneksien käsittelyä varten, mietit varmasti: kannattaako hankkia mehustin, tehosekoitin vai silppuri? Se, mikä laite sopii parhaiten omiin tarpeisiisi, riippuu ensisijaisesti siitä, millaisesta ruoanlaittotavasta pidät.


    Mehustimet irrottavat hedelmistä ja vihanneksista nesteet ja tuottavat pelkkää mehua, jolloin karkeammat ainesosat jäävät sivutuotteeksi. Näissä niin kutsutuissa puristusjätteissä on erityisen paljon ravintokuituja. Tehosekoittimen avulla hedelmät ja vihannekset voi sen sijaan soseuttaa kokonaisuudessaan. Lopputuloksena on yleensä smoothieita, jotka sisältävät kaikki hedelmien ja vihanneksien osat ja ovat siksi paksumpia. Silppurit saavat aikaan vieläkin karkeamman lopputuloksen, sillä nämä laitteet vain silppuavat, mutta eivät tee hedelmä- ja vihannespaloista sosetta.

    Mehustimien, tehosekoittimien ja silppurien toimintatavat ja käyttö

    Mehustimet, tehosekoittimet ja silppurit eroavat toisistaan sekä toimintatapojen että käytön osalta. Selitämme tärkeimmät erot ja erityispiirteet.

    Mehustin

    Tee herkullista mehua itse mehustimella

    Mehustin poistaa yksittäisistä hedelmä- ja vihannespaloista nesteen ja muuttaa sen herkulliseksi mehuksi. Puristettava aines on vain puolitettava tai pilkottava karkeasti ennen käsittelyä, ja myös varret ja kuoret voidaan laittaa mukaan laitteeseen. Kiinteät ainesosat jäävät puristusjätteeksi. Mehustimia on kahdenlaisia: mehupuristimia ja mehulinkoja.


    Mehupuristimessa mehu puristetaan mekaanisella paineella, kun taas mehulinko silppuaa hedelmiä jopa 15 000 kierrosta minuutissa ja erottaa kiinteät ja nestemäiset ainesosat siivilän avulla. Mehupuristimet käsittelevät hedelmiä ja vihanneksia hellävaraisemmin, toimivat hiljaisemmin ja tuottavat kirkkaampaa mehua kuin mehulingot, mutta yleensä ne ovat myös huomattavasti kalliimpia. Useimmat nykyaikaiset mehustimet voivat muuttaa lähes kaikki hedelmä- ja vihanneslajikkeet mehuksi, joka on sekä herkullisempaa että terveellisempää kuin supermarketista saatava teollisesti valmistettu mehu.

    Mehustaminen ilman mehustinta

    Jos sinulla ei ole mehustinta, vaan painekattila, voit tehdä mehua kätevästi vesihöyryn avulla. Tähän sopivat parhaiten hedelmä- ja vihanneslajikkeet, joiden vesipitoisuus on suuri. Laita 500 grammaa hedelmiä tai vihanneksia ja 1 dl vettä painekattilaan ja varusta se reiättömällä astialla, joka toimii keruuastiana. Lisää siiviläosa ja sen päälle pestyt hedelmät ja vihannekset. Tämän jälkeen kytke vain liesi päälle, ja vesihöyry hoitaa loput.

    Tehosekoitin

    Tehosekoitin ja muut sekoittimet soseuttavat hedelmä- ja vihannespalat ja työstävät ne tasaiseksi massaksi. Lopputuotteen koostumus riippuu pyörimisnopeudesta, eli sekoittimen kierrosluvusta, raaka-aineiden nestepitoisuudesta ja lisätyn veden määrästä.


    Koska hedelmät ja vihannekset käsitellään kokonaisuudessaan, ne on valmisteltava asianmukaisesti. Poista siemenet, varret ja kuoret. Varmista ennen sekoittimen kytkemistä päälle, että terä ei tukkeudu. Tehokkaat sekoittimet voivat soseuttaa kovemmatkin ainesosat tai jään alusta lähtien, mutta heikommissa laitteissa suuremmat ja kiinteämmät ainesosat kannattaa lisätä vasta käytön aikana.

    Silppuri

    Silppurit toimivat samalla tavalla kuin tehosekoitin, mutta sen tarkoituksena on pilkkoa hedelmät, vihannekset ja muut elintarvikkeet karkeammiksi paloiksi. Monissa laitteissa leikkaustapaa voi mukauttaa erilaisilla lisäosilla. Kuten tehosekoittimessa, myös silppuria käytettäessä kaikkien hedelmien ja vihanneksien siemenet, varret ja tarvittaessa kuoret on poistettava, ennen kuin ne asetetaan laitteeseen karkeasti paloiteltuina. Sopivaa laitetta ostettaessa on otettava huomioon elintarvikkeet, joita halutaan murskata. Mikäli käsittelet pakastettuja tai erittäin kovia elintarvikkeita, suositellaan ostamaan erityisen tehokas laite, kun taas useimpiin muihin käyttötarkoituksiin riittää noin 500 watin teho.

    Mehustimien, tehosekoittimien ja silppurien hyödyt ja haitat

    Hyödyt

    Haitat

    • Erittäin lyhyt valmisteluaika
    • Nestemäinen mehu voidaan nauttia nopeimmin
    • Mehu on erittäin helposti sulavaa
    • Osa vitamiineista ja ravintoaineista menetetään
    • Kiinteitä ainesosia jää jäljelle
    • Osittain työläs puhdistus

    Hyödyt

    Haitat

    • Hedelmät ja vihannekset käsitellään kokonaisuudessaan ja vitamiinit ovat tallella
    • Ei jäämiä
    • Helppo puhdistus
    • Hiukan pidempi valmisteluaika
    • Edullisempien mallien rajat tulevat vastaan kovia vihanneslajikkeita käytettäessä

    Hyödyt

    Haitat

    • Hedelmät ja vihannekset käsitellään kokonaisuudessaan ja vitamiinit ovat tallella
    • Ei jäämiä
    • Helppo puhdistus
    • Ei kulutettavissa niin nopeasti kuin mehut tai smoothiet
    • Erilaisia hedelmä- ja vihanneslajikkeita ei aina voi sekoittaa ja työstää samanaikaisesti

    Kumpi on parempi valinta: mehustimella tehty mehu vai tehosekoittimella tehty smoothie?

    Jos pohdit, onko mehustin vai tehosekoitin parempi valinta, sinun on otettava huomioon erilaisia asioita. Mehut ovat helpommin sulavia, ja niitä voi valmistaa lähes kaikista hedelmä- ja vihanneslajikkeista. Smoothiet sen sijaan sisältävät paljon ravintokuituja, eivätkä ne siksi sovi niin hyvin ruoansulatusongelmista kärsiville ihmisille. Toisin kuin mehut, smoothiet sisältävät kuitenkin enemmän vitamiineja ja ravintoaineita, koska niihin käytetään kaikki hedelmien ja vihanneksien osat. Kannattaa ottaa huomioon, että yksinkertaiset smoothiesekoittimet eivät useinkaan pysty hienontamaan lehtivihanneksia, yrttejä ja kovia vihanneksia tyydyttävästi.


    Suuritehoiset tehosekoittimet sen sijaan pystyvät työstämään myös tällaisia vihanneksia ongelmitta sileiksi, joten ne sopivat ihanteellisesti myös vihersmoothieiden valmistukseen. Tehosekoittimien toinen etu mehustimiin nähden on, että ne on helpompi puhdistaa eikä ainesosista jää jäämiä. Se, onko smoothiesekoitin vai mehustin oikea valinta, riippuu siis täysin henkilökohtaisista mieltymyksistäsi ja yleisimmin käyttämistäsi hedelmä- ja vihanneslajikkeista.