Ensimmäinen loma vauvan kanssa – näin valmistaudut
Ensimmäinen loma vauvan kanssa on aihe, joka jakaa mielipiteitä. Jotkut vanhemmat haluavat välttää kaikki ylimääräiset rasitukset vauvan kanssa, kun taas toiset toteuttavat vanhempainvapaalla unelmansa maailmanympärimatkasta. Älä anna kenenkään painostaa sinua. Ensimmäisen yhteisen matkan voi suunnitella hyvin eri tavoin, ja hyvällä suunnittelulla ja valmistautumisella kaikki onnistuu. Kun suhtaudut asiaan rennosti ja luottavaisesti, myös lapsi tuntee olonsa hyväksi ja ensimmäisestä lomasta voi tulla unohtumaton kokemus.
Milloin ensimmäinen matka vauvan kanssa on mahdollinen?

Lääketieteellisestä näkökulmasta ei ole olemassa vähimmäisikää, josta alkaen vauvasi on valmis ensimmäiselle matkalleen. Teoreettisesti se olisi siis mahdollista jo muutaman viikon kuluttua syntymästä. Tuoreiden vanhempien elämäntilanne on kuitenkin yleensä aivan toisenlainen. Ensimmäisinä viikkoina pelkkä kotona vietetty aika vastasyntyneen vauvan kanssa on jo tarpeeksi jännittävää. Opitte tuntemaan toisenne hitaasti, ja joka päivä ymmärrät vauvan merkkejä ja tarpeita paremmin. Jonkin ajan kuluttua arki sujuu jo omalla painollaan, mikä on paras edellytys uusille seikkailuille!
Kun vauvan kanssa on jo muodostunut tietty arkirutiini, voit reagoida helpommin epätavallisiin tilanteisiin ja improvisoida hätätilanteessa. Lisäksi matkan suunnittelun kannalta on erittäin hyödyllistä, että pikkuisella on jo (enemmän tai vähemmän) vakiintuneet nukkumistottumukset ja ruokailuajat, jotka voit ottaa huomioon lähtö- tai odotusaikojen osalta.
Vauvan rytmi vakiintuu keskimäärin noin kolmannesta elinkuukaudesta alkaen ja vastaa neuvolan ja lastenlääkäreiden suosituksia. Tästä huolimatta on kuitenkin aina tärkeintä arvioida tilannetta itse. Huomaat itse, milloin matkustusintosi palaa ja milloin uskaltaudut ensimmäiselle lomalle vauvan kanssa.
Ensimmäinen loma vauvan kanssa: Minne kannattaa matkustaa?

Kun matkakuume on kohonnut, herää kysymys sopivasta matkakohteesta. Kaukokaipuun iskiessä kannattaa miettiä myös matkan toteuttamiskelpoisuutta. Omatoimimatka Etelä-Amerikan halki saattaa olla pitkäaikainen unelmasi, mutta se ei välttämättä ole paras kohde rennolle ensimatkalle vauvan kanssa.
Suosittelemme aloittamaan pienesti. Ensimmäinen päiväretki autolla, kaunis vaellusreitti vauvan ollessa rintarepussa tai junamatka sukulaisen luo on ihanteellinen tapa selvittää, miten matkustaminen onnistuu. Näin opit vähitellen, mitä vauvasi tarvitsee matkan aikana ja missä tilanteissa hän on rentoutuneimmillaan. Voit ottaa nämä kokemukset huomioon pidemmän loman suunnittelussa.
Lomakohteen valinta riippuu muun muassa siitä, millä kulkuvälineellä haluat matkustaa:
Auto
Jos pitkät automatkat eivät ole ongelma vauvallesi, auto on yksi rennoimmista kulkuvälineistä ensimmäiselle lomalle. Voit pitää taukoja aina, kun se on tarpeen, pääsette lomakohteeseen joustavasti ja mikä tärkeintä, autossa on riittävästi säilytystilaa kaikille vauvanvarusteille, jotka haluat ottaa mukaan.
Juna
Junamatkan etuna on, että voit keskittyä matkan aikana vauvaan ja voitte liikkua pitkänkin matkan aikana. Matkatavaroiden kuljettaminen voi kuitenkin olla pidemmällä matkalla hankalaa erityisesti, jos sinun on siirryttävä junasta toiseen useita kertoja. Vinkki: Saksassa voit hyödyntää Deutsche Bahnin palvelua ja lähettää osan matkatavaroista etukäteen saapumispaikkaan.
Asuntoauto
Jos pidät leirintäalueista, asuntoauto tai -vaunu on täydellinen valinta ensimmäiselle lomalle vauvan kanssa. Asuntoauton etuihin kuuluu myös se, että voitte laittaa itse ruokaa ja nukkumapaikat ovat aina mukana. Näin voitte suunnata huoletta myös kauempana oleviin kohteisiin ja jakaa matkan useampiin lapsiystävällisiin osuuksiin.
Lentomatka
Myös lentäminen on vauvan kanssa mahdollista ja ennen kaikkea edullista, sillä useilla lentoyhtiöillä lapset matkustavat ilmaiseksi 2-vuotiaiksi saakka. Tällöin lapsella ei kuitenkaan ole omaa istumapaikkaa, vaan hän istuu lennon aikana vanhemman sylissä. Tämä kannattaa ottaa huomioon lentokohdetta valittaessa, sillä mitä pidempään lento kestää, sitä rasittavampaa se on myös vanhemmalle.
Tärkeää:
Jos matkustat kaukomaihin, varmista, että hygieniaolosuhteet ja terveydenhoito ovat paikan päällä kunnossa ja ettei kohteessa ole kohonnutta riskiä saada vaarallinen tartuntatauti. Myös ilmasto kannattaa ottaa huomioon, sillä suuret lämpötilaerot tai kostea trooppinen ilma voivat haitata vauvaa.
Millainen majoitus kannattaa valita ensimmäiselle lomalle vauvan kanssa?
Tärkeä osa lomasuunnitelmia on sopivan majoituksen valinta. Valitsetpa sitten hotellin, mökin tai leirintäalueen, varmista, että majoitus on lapsiystävällinen. Näin voit välttää jotkin stressitilanteet etukäteen ja nauttia ensimmäisestä matkasta vauvasi kanssa.
Hotellissa voit nauttia täysihoidosta ja palautua arjen rasituksista. Selvitä hotellin lapsiystävällisyys tai varaa perhehuone, jonka vauvalle sopiva varustelu helpottaa lomailua. Muut vieraat ymmärtävät varmasti, jos lapsesi itkee tai on juuri uhmaiässä.
Loma-asunnossa tai mökissä on paljon tilaa ja voitte oleskella rauhassa. Ruoan laittaminen itse aiheuttaa hieman enemmän työtä, mutta sen etuna on, että voitte noudattaa omaa rytmiänne myös lomalla.
Erityisesti Etelä- ja Keski-Euroopassa on nykyisin hienoja leirintäalueita, joista löytyy lapsille sopivia saniteettitiloja, leikkipaikkoja ja kahluualtaita, joten voit viettää siellä aikaa rennosti lapsen kanssa.