Reilu kauppa

Kestävän tuotannon ja kulutuksen puolesta

Fairglobe-merkkimme alta löydät yli 100 Reilun kaupan tuotetta: mm. kahvia, banaaneja, suklaata ja kukkia. Reilun kaupan tuotteet tunnistat myös Fairtrade-sertifiointimerkistä.

Mutta mitä se Reilu kauppa oikein meinaa?

Reilu kauppa on kehittyvissä maissa viljeltävien ja valmistettavien tuotteiden sertifiointijärjestelmä, jolle on olennaista, että viljelijät saavat työstään elämiseen riittävän korvauksen. Heille maksetaan myymistään tuotteista vähintään Reilun kaupan takuuhinta ja sen päälle vielä koko tuottajayhteisön kehittämiseksi tarkoitettu Reilun kaupan lisä. Edelleen heille tarjotaan koulutusta, josta on hyötyä kaupankäynnissä. Pakkotyö ja lapsityövoiman hyväksikäyttö ovat Reilussa kaupassa kiellettyjä, ja rikkomuksista seuraa tilan tai viljelijäyhteisön sertifioinnin jäädyttäminen.

Reilu kauppa asettaa viljelylle myös tiukat ilmasto- ja ympäristökriteerit. Yksi tärkeistä saavutuksista on kemikaalien käytön vähentäminen ja jopa joidenkin haitallisten torjunta-aineiden kieltäminen. Kemikaalit paitsi ruokkivat ilmastonmuutosta, luonnon monimuotoisuuden näivettymistä ja vesistöjen saastumista, myös aiheuttavat maataloustuottajille ja kuluttajille terveyshaittoja. Reilu kauppa on siis tae eettisestä, ekologisesta ja terveellisestä valinnasta.