Kohopenkin täyttäminen ja istuttaminen: Tee näin
Kohopenkillä on useita etuja: Se tarjoaa miellyttävän työkorkeuden, sen avulla parvekkeet ja terassit voidaan muuttaa todellisiksi kasviparatiiseiksi ja saada kasvit kukoistamaan jopa puutarhassa, jonka maaperä on huonoa. Jotta kohopenkistä olisi iloa pitkään, on otettava huomioon useita asioita. Seuraavassa annamme hyviä vinkkejä eri kerrosten rakentamiseen, oikeanlaiseen istutukseen ja oikeiden kukkien, yrttien ja vihanneksien valintaan.
Sisältö
Miksi kohopenkin oikeanlainen täyttäminen ja istuttaminen on niin tärkeää?
Kohopenkit ovat erityisen suosittuja korkean ravinnepitoisuutensa vuoksi. Kohopenkissä voidaan kasvattaa kukkia, yrttejä ja vihanneksia myös sellaisissa paikassa, joissa maaperä ei luonnostaan ole sopiva istutukseen. Kohopenkki on tärkeää täyttää oikein, jotta tärkeät ravinteet olisivat kasvien saatavilla. Vasta oikeanlaisten kerroksien ja luonnollisen maatumisprosessin myötä kohopenkistä tulee todellinen ravinnepankki.
Millainen on kohopenkin rakenne?
Jotta kohopenkki olisi hedelmällinen, tarvitaan enemmän kuin pelkkä multakerros puulaatikossa. Eri kerrokset varmistavat ravinteet ja lämmön. Hyvin rakennettu kohopenkki voi tuottaa satoa jopa viiden vuoden ajan ja kasvattaa upeita kukkia.

Kohopenkin eri kerrokset
Viljelytoiveista riippuen kohopenkissä on kolmesta viiteen kerrosta. Yrteille ja kukille riittää kolme kerrosta, kun taas vihanneksille suositellaan viittä kerrosta. Jokaisella kerroksella on oma tehtävänsä. Kerrosten korkeus riippuu kohopenkin kokonaiskorkeudesta. Niiden ei kuitenkaan pitäisi olla liian ohuita, koska silloin ravinnepitoisuus ei säily korkeana pitkään.
Viisikerroksisen kohopenkin rakenne
Karkea puukerros
Tuuletus, veden kertymisen välttäminen
Kerroksen korkeus: 25–30 cm
Hieno puu- tai ruohoturvekerros
Eristysvaikutus, ylempien kerroksien alas valumisen välttäminen
Kerroksen korkeus: 15–20 cm
Karkea komposti tai vastaava
Lämpö, ravinteet maatumisen myötä
Kerroksen korkeus: 20 cm
Maatunut komposti
Suora ravinteiden saanti
Kerroksen korkeus: 10 cm
Multa
Istutuskerros
Kerroksen korkeus: Jäljelle jäävä korkeus, vähintään 20 cm
Erityisesti kompostikerros tai vastaava, kuten hevosen- tai lehmänlannasta koostuva kerros, on ratkaisevan tärkeä kohopenkin onnistumisen kannalta. Tätä kerrosta ei saa missään tapauksessa korvata mullalla tai vastaavalla aineella. Jos haluat istuttaa vain kukkia, voit täyttää kohopenkin kokonaan kukkamullalla. Tässä tapauksessa komposti- ja eristyskerrosta ei tarvita.
Ohjeet: Miten kohopenkki täytetään?

Vaihe 2: Puuydinkerroksen täyttäminen
Myyräritilän päälle täytetään ensimmäinen kerros – niin sanottu puuydinkerros. Se voi koostua pienistä oksista, pensaan roskista ja muista puiden ja pensaiden leikkuujätteistä. Tämä kerros ei saa olla kompakti tai kiinteä, koska sen ilmavalla rakenteella on useita etuja: Se antaa tilaa hyödyllisille pohjaeliöille, huolehtii kosteuden poistumisesta ja mahdollistaa kohopenkin hyvän tuuletuksen.

Vaihe 3: Välikerroksen täyttäminen
Toinen kerros erottaa puuydinkerroksen ja alkukasvualustan toisistaan. Tähän soveltuvat silputut oksat, pieneksi leikatut pensasjätteet tai perennojen leikatut jätteet. Vaihtoehtoisesti voit käyttää myös ympäri käännettyä ruohoturvetta. Tämä välikerros varmistaa, että ylemmät kerrokset eivät liu’u alas.

Vaihe 4: Kompostin lisääminen
Seuraavaksi lisätään kompostimulta. Tässä tärkeää on oikeanlainen seos. Ihannetilanteessa käytettävissä on sekä maatunutta kompostia tai navettalantaa sekä karkeampaa, vähän tuoreempaa kompostimultaa. Näin varmistetaan, että maaperään vapautuu riittävästi ravinteita pidemmän aikaa. Kompostia tai kompostoitavaa materiaalia voit valmistaa itse puutarhajätteistä kompostorin avulla tai ostaa ammattiliikkeestä.

Vaihe 5: Mullan lisääminen
Viimeinen kerros koostuu laadukkaasta mullasta. Multaa voit ottaa joko omasta puutarhastasi tai ostaa puutarhaliikkeestä. Multakerros ei saa olla liian ohut, koska juuri siihen istutetaan kukat, yrtit ja vihannekset.
Mitä voin istuttaa kohopenkkiin?
Korkean ravinnepitoisuutensa ansiosta kohopenkki soveltuu monenlaisille istutettaville kasveille. Kohopenkissä voivat kukoistaa niin kukat ja yrtit kuin erilaiset vihanneksetkin. On makuasia, istutatko esikasvatettuja taimia vai kylvätkö siemeniä. Siemenissä on enemmän valinnanvaraa, mutta ne vaativat enemmän työtä. Esikasvatettujen taimien istuttaminen on nopeampaa, mutta ne ovat kalliimpia. Oikeiden lajikkeiden valinnan lisäksi myös istutusajankohdalla ja kasvujärjestyksellä on merkitystä.

Mitä minun on otettava huomioon kohopenkin istutuksissa ensimmäisenä ja toisena vuonna?
Vaikka kohopenkin ravinnepitoisuus on suurempi kuin normaalissa maan tasalla olevassa penkissä, myös sen ravinnevarastot ovat rajalliset. Jotta saat hyödynnettyä kohopenkkiä parhaalla tavalla, ensimmäisenä vuonna kannattaa istuttaa runsaasti ravinteita vaativia kasveja. Ne ovat kasveja, jotka tarvitsevat erityisen paljon ravinteita. Toisena vuonna ja sitä seuraavina vuosina voidaan valita kasveja, jotka tarvitsevat keskimääräisesti tai vähän ravinteita, jotta ne selviävät maaperän ravinnepitoisuuden vähenemisestä.
Kukkien istutus kohopenkkiin
Jos haluat istuttaa kohopenkkiin vain kukkia, voit teoriassa luopua kerroksista ja täyttää koko kohopenkin kukkamullalla. Kuitenkin myös kukat hyötyvät ravinteikkaista maakerroksista.
Yrttien istutus kohopenkkiin
Yrtit eivät vaadi erityisen paljon ravinteita. Niiden joukossa ei ole yhtään runsaasti ravinteita vaativaa lajiketta. Niitä voidaankin sijoittaa alusta lähtien huoletta kohopenkkiin ja yhdistellä niitä vihanneksien kanssa.
Vihanneksien istutus kohopenkkiin
Istutettaessa vihanneksia kohopenkkiin on kiinnitettävä huomiota ennen kaikkea hyvään sekaviljelyyn. Eri kasveilla on erilaisia tarpeita, ja ne voivat täydentää toisiaan hyvin. Sekaviljelytaulukoissa on mainittu, mitkä lajikkeet sopivat erityisen hyvin yhteen. Yleisesti pätee: Mitä läheisempiä sukulaisia kasvit ovat, sitä huonommin ne sopivat sekaviljelyyn.
Kohopenkkikalenteri: Mitä istutetaan milloinkin?
Varsinkin vihannekset on tärkeää istuttaa oikeaan aikaan, jotta saataisiin runsas sato.
- Maaliskuu: Retiisi, rucola, lehtisalaatti, pinaatti, retikka, persilja
- Huhtikuu: Kevätsipuli, sipuli, purjo
- Toukokuu: Esikasvatetut taimet, kuten kesäkurpitsa, paprika ja chili
- Kesä-/heinäkuu: Parsakaali, kyssäkaali, porkkana
- Elokuu: Salaattisikuri, endiivisalaatti
- Syys-/lokakuu: Selleri, persilja, rucola
- Joulukuu: Endiivisalaatti, mangoldi, pinaatti
Ohjeet: Miten kohopenkkiin istutetaan kasveja?
Kohopenkkiin istuttaminen on helppoa, kun otetaan huomioon muutama perussääntö. Yksinkertaisinta on istuttaa kukkia.

Vaihe 1: Yleiskuvan hankkiminen
Hanki yleiskuva saatavilla olevista kukista ja tee suunnitelma – vain päässäsi tai paperilla. Mieti, mihin haluat istuttaa mitkäkin kukat. Suuret kukat, kuten auringonkukat, kannattaa istuttaa penkin keskelle, kun taas pienemmät ja roikkuvat kukat sopivat reunaan. Varmista, mihin aikoihin istuttamasi kukat kukkivat, jotta kohopenkki on aina täynnä kukkaloistoa.

Vaihe 2: Istutus
Jos olet jo päättänyt, mitä kukkia haluat kasvattaa missäkin, voit aloittaa istutuksesta. Jos kylvät siemeniä, möyhi maata pienellä haravalla, levitä siemenet multaan ja paina niitä kevyesti. Multa on sen jälkeen pidettävä aina kosteana. Tarkat kylvöohjeet ovat kussakin pakkauksessa. Jos haluat käyttää ostettuja tai itse esikasvattamiasi kasveja, tee kädellä tai kukkalapiolla pieniä reikiä multaan, aseta kasvit reikiin ja sulje reikä varovasti.
Kysymyksiä ja vastauksia
Kohopenkki voi sijaita sekä aurinkoisessa että varjoisammassa paikassa. Vallitsevat valo-olosuhteet vaikuttavat istutukseen: Jos istutat auringonkukkia varjoisaan ympäristöön, kohopenkistä ei ole juuri iloa. Sen sijaan maaperällä ei ole merkitystä. Kohopenkkien avulla istuttaminen onnistuukin hyvin myös kosteisiin kohtiin tai raskaaseen savimaahan.
Jos haluat tehdä kohopenkistä talvenkestävän, sinun on ensin nostettava ylös kaikki kasvit, jotka eivät kestä pakkasta. Möyhi sen jälkeen multakerrosta pienellä kuokalla ja peitä multa heinällä. Peitä kohopenkki lopuksi kattohuovalla tai tummalla kelmulla. Jos et halua luopua puutarhanhoidosta talvellakaan, voit muuttaa kohopenkin eräänlaiseksi kasvihuoneeksi muovitunnelin avulla. Siellä voit kasvattaa kylminä vuodenaikoina talvenkestäviä lajikkeita, kuten purjoa, talvipinaattia tai palsternakkaa.
Kukkapenkkiin riittää tavallinen kukkamulta. Jos kuitenkin haluat kasvattaa vihanneksia, tarvitset jotain enemmän. Voit ottaa multaa omasta puutarhastasi. Jos se ei ole mahdollista, puutarhaliikkeissä on laaja valikoima multalajikkeita. Perinteinen puutarhamulta, johon on lisätty luomulannoitetta, sopii yhtä hyvin kuin erityinen kohopenkkimulta, jota joillakin myyjillä on valikoimassaan.