Haluatko uunissa valmistettua herkkua? Käytännön vinkkejä säilöntään
Säilöntä eli umpiointi on perinteikäs tapa pidentää ruoka-aineiden säilyvyyttä. Olipa kyseessä sitten odottamattoman runsas sato omasta puutarhasta tai houkutteleva tarjous kaupassa, johon oli pakko tarttua: säilötyt elintarvikkeet ovat mahtavia varastoja, niiden säilyvyysaika on useita kuukausia ja ne auttavat välttämään tuotteiden heittämistä pois. Erityisen kätevää on säilöminen uunissa.
Sisältö
- Syyt säilöntään uunissa
- Näin umpiointi toimii
- Ohje: Säilöntä uunissa
- Mitä voin säilöä uunissa?

Syyt säilöntään uunissa
Säilöntä uunissa saattaa aluksi kuulostaa erikoiselta, mutta sillä on suuri etu verrattuna muihin umpiointimenetelmiin: uunipellille mahtuu enemmän purkkeja kuin tavalliseen kattilaan – eli kerralla voi säilöä enemmän tavaraa. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun säilöttävää on paljon ja se koostuu erilaisista tai suurista määristä.

Näin umpiointi toimii
Umpioinnin periaate hyödyntää ylipaineen ja tyhjiön fysikaalisia ilmiöitä. Kun umpioitavaa kuumennetaan tiiviisti suljetuissa purkeissa, syntyy ensin ylipainetta, koska lämmin ilma ja vesihöyry laajenevat purkin sisällä. Heti kun purkit jäähtyvät, ilma ja höyry tiivistyvät takaisin. Syntyy tyhjiö, joka ikään kuin "imee" kannen paikoilleen ja sulkee siten purkin ilmatiiviisti. Purkkien aiempi sterilointi takaa puhtauden mikrobeista – näin säilötyt tuotteet säilyvät lähes loputtomasti.
Ohje: Säilöntä uunissa
Ennen umpiointia kaikki tarvittavat välineet tulisi olla valmiina, jotta säilöntä sujuu mutkattomasti ja ilman stressiä.
Ostos- ja tarvikelista
- Säilöntäpurkkeja kansineen
- Keittiöpyyhe
- Suppilo
- Uunipelti tai syvä uunipannu (rasvapannu)
- Säilöttävä raaka-aine
- Tarvittaessa sokeria
- Neste (vesi, etikka, liemi, mehu tai viini)

Vaihe 1: Purkkien sterilointi
Ensin säilöntäpurkit on steriloitava. Voit keittää purkkeja hetken kuumassa vedessä tai huuhdella ne kiehuvalla vedellä. Sen jälkeen purkit on kuivattava kunnolla. Vaihtoehtoisesti voit kuumentaa kierrekansipurkkeja myös uunissa 180 °C:ssa 10 minuutin ajan. Keitä kannet ja kumirenkaat 5 minuuttia etikkavedessä ja laita nekin kuivumaan.

Vaihe 2: Säilöttävän raaka-aineen valmistelu
Sillä aikaa kun purkit kiehuvat tai ovat uunissa ja jäähtyvät, voit valmistella säilöttävän raaka-aineen. Riippuen siitä, millaisen säilönnän valitset, sinun täytyy pestä, poistaa siemenet tai kivet sekä leikata hedelmät ja vihannekset. Pienet palaset ovat tässä parempia kuin suuret lohkareet: mitä tiiviimmin palaset ovat myöhemmin purkissa toisiaan vasten, sitä paremmin ne säilöytyvät.

Vaihe 3: Purkkien täyttö
Kun purkit ovat jäähtyneet ja kuivat ja säilöttävä raaka-aine on valmis, purkit voidaan täyttää. Reunojen on ehdottomasti pysyttävä puhtaina. Tässä apuna voi olla suppilo. Säilöttävä aines kaadetaan sitten täyteen sopivalla nesteellä. Täytön jälkeen reunaan tulisi jäädä noin 2 cm ilmatilaa. Laita kansi mahdollisimman nopeasti päälle ja kierrä tai kiinnitä se tiukasti.

Vaihe 4: Purkkien asettaminen uuniin
Nyt alkaa varsinainen säilöntä. Aseta suljetut purkit uunipellille/rasvapannulle ja täytä se 2–3 cm:n korkeudelta kylmällä vedellä. Työnnä pelti purkkeineen uuniin ja aseta lämpötila. 175 °C:n ylä- ja alalämmöllä et oikeastaan tee koskaan virhettä. Heti kun vesihaude alkaa kiehua, sammuta uuni ja anna purkkien olla siellä vielä 30 minuuttia.

Vaihe 5: Jäähdytys ja varastointi
Ota purkit tämän jälkeen uunista ja anna niiden jäähtyä. Tarkista, ovatko purkit todella tiiviit: irrota saranasuljettujen purkkien klipsit ja nosta purkkia kannesta. Jos umpiointi on onnistunut, kannen pitäisi pysyä tiukasti kiinni. Metallisilla kierrekansilla varustetuissa säilöntäpurkeissa tyhjiön tunnistaa siitä, että kansi on hieman painunut sisäänpäin. Jos kaikki on tiukasti kiinni, voit etiketöidä purkit ja säilyttää niitä viileässä, suoralta auringonvalolta suojatussa paikassa.
Mitä voin säilöä uunissa?
Luovuudella ei ole rajoja säilönnässä uunissa. Teoriassa kaiken, mikä maistuu hyvältä ja mitä halutaan säilyttää pitkään, voi umpioida. Erityisen suosittuja ovat kuitenkin jotkin hedelmä- ja vihanneslajit.

Hedelmät
Hedelmien umpioinnissa on useita tapoja: voidaan säilöä kokonaisia hedelmiä tai sitten hedelmänpaloja, joista tulee hilloa tai sosetta. Hedelmien tulisi ehdottomasti olla kypsiä ja vapaita ”muhjuisista” kohdista, jotta saadaan hyvä lopputulos. Nesteenä käytetään sokerivettä, viiniä tai hedelmämehua. Maun mukaan voidaan käyttää myös sitruunamehua tai mausteita, kuten kanelia.

Vihannekset
Myös kaikki vihannekset voi säilöä hyvin. Halutessaan vihannekset voi esikiehauttaa (blancheerata), mutta yleensä jokaisen lajikkeen voi säilöä myös raakana. Vihannesten täyttämiseen käytetään lientä, puhdasta vettä ja tilkka etikkaa sekä mausteita.
Säilömiseen soveltuvat erityisesti
Hedelmät | Vihannekset | Muut |
|---|---|---|
Omenat, päärynät, mansikat, kirsikat, persikat, luumut | Pavut, kurkut, kaali, kurpitsa, porkkanat, tomaatit, kesäkurpitsa | Liemi, liha, kakku, hillo, mehut, laardi (silava), kastikkeet, makkara |
Vaihtoehdot säilöntään uunissa
Säilöntään uunissa on olemassa lukuisia vaihtoehtoja. Perinteisesti säilöntä tapahtuu usein kattilassa liedellä. Myös höyrykeittimessä ja painekattilassa säilöntäpurkit kuumenevat nopeasti ja helposti. Jos kärsivällisyys ei riitä, voi turvautua kierrekansipurkkeihin: tällöin säilöttävä aines kaadetaan purkkiin kuumana eikä kylmänä, purkit suljetaan ja käännetään ylösalaisin muutamaksi minuutiksi. Sen jälkeen purkit käännetään takaisin ja annetaan jäähtyä. Todellisille säilöjille saattaa tulla kyseeseen myös erityinen säilöntäautomaatti.

