The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

    Haluatko uunissa valmistettua herkkua? Käytännön vinkkejä säilöntään

    Säilöntä eli umpiointi on perinteikäs tapa pidentää ruoka-aineiden säilyvyyttä. Olipa kyseessä sitten odottamattoman runsas sato omasta puutarhasta tai houkutteleva tarjous kaupassa, johon oli pakko tarttua: säilötyt elintarvikkeet ovat mahtavia varastoja, niiden säilyvyysaika on useita kuukausia ja ne auttavat välttämään tuotteiden heittämistä pois. Erityisen kätevää on säilöminen uunissa.

    Sisältö

    1. Syyt säilöntään uunissa
    2. Näin umpiointi toimii
    3. Ohje: Säilöntä uunissa
    4. Mitä voin säilöä uunissa?
    Lajitelma säilöttyjä vihannespurkkeja, mukaan lukien tomaatteja ja kurkkuja, tuoreiden vihannesten kera edessä.

    Syyt säilöntään uunissa

    Säilöntä uunissa saattaa aluksi kuulostaa erikoiselta, mutta sillä on suuri etu verrattuna muihin umpiointimenetelmiin: uunipellille mahtuu enemmän purkkeja kuin tavalliseen kattilaan – eli kerralla voi säilöä enemmän tavaraa. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun säilöttävää on paljon ja se koostuu erilaisista tai suurista määristä.

    Erilaisia säilöttyjä vihanneksia lasipurkeissa, mukaan lukien porkkanat, vihreät pavut ja tomaatit.

    Näin umpiointi toimii

    Umpioinnin periaate hyödyntää ylipaineen ja tyhjiön fysikaalisia ilmiöitä. Kun umpioitavaa kuumennetaan tiiviisti suljetuissa purkeissa, syntyy ensin ylipainetta, koska lämmin ilma ja vesihöyry laajenevat purkin sisällä. Heti kun purkit jäähtyvät, ilma ja höyry tiivistyvät takaisin. Syntyy tyhjiö, joka ikään kuin "imee" kannen paikoilleen ja sulkee siten purkin ilmatiiviisti. Purkkien aiempi sterilointi takaa puhtauden mikrobeista – näin säilötyt tuotteet säilyvät lähes loputtomasti.

    Ohje: Säilöntä uunissa

    Ennen umpiointia kaikki tarvittavat välineet tulisi olla valmiina, jotta säilöntä sujuu mutkattomasti ja ilman stressiä.

    Ostos- ja tarvikelista

    • Säilöntäpurkkeja kansineen
    • Keittiöpyyhe
    • Suppilo
    • Uunipelti tai syvä uunipannu (rasvapannu)
    • Säilöttävä raaka-aine
    • Tarvittaessa sokeria
    • Neste (vesi, etikka, liemi, mehu tai viini)
    Weck lasipurkit ja kannet, asetettuna ylösalaisin uuniritilälle.

    Vaihe 1: Purkkien sterilointi

    Ensin säilöntäpurkit on steriloitava. Voit keittää purkkeja hetken kuumassa vedessä tai huuhdella ne kiehuvalla vedellä. Sen jälkeen purkit on kuivattava kunnolla. Vaihtoehtoisesti voit kuumentaa kierrekansipurkkeja myös uunissa 180 °C:ssa 10 minuutin ajan. Keitä kannet ja kumirenkaat 5 minuuttia etikkavedessä ja laita nekin kuivumaan.

    Henkilö leikkaa punaista paprikaa puisella leikkuulaudalla, ympärillä muita vihanneksia.

    Vaihe 2: Säilöttävän raaka-aineen valmistelu

    Sillä aikaa kun purkit kiehuvat tai ovat uunissa ja jäähtyvät, voit valmistella säilöttävän raaka-aineen. Riippuen siitä, millaisen säilönnän valitset, sinun täytyy pestä, poistaa siemenet tai kivet sekä leikata hedelmät ja vihannekset. Pienet palaset ovat tässä parempia kuin suuret lohkareet: mitä tiiviimmin palaset ovat myöhemmin purkissa toisiaan vasten, sitä paremmin ne säilöytyvät.

    Leikattu punainen paprika puisella leikkuulaudalla, taustalla pyyhe ja tiskiallas

    Vaihe 3: Purkkien täyttö

    Kun purkit ovat jäähtyneet ja kuivat ja säilöttävä raaka-aine on valmis, purkit voidaan täyttää. Reunojen on ehdottomasti pysyttävä puhtaina. Tässä apuna voi olla suppilo. Säilöttävä aines kaadetaan sitten täyteen sopivalla nesteellä. Täytön jälkeen reunaan tulisi jäädä noin 2 cm ilmatilaa. Laita kansi mahdollisimman nopeasti päälle ja kierrä tai kiinnitä se tiukasti.

    Vier Gläser mit bunten Gemüsestücken in einem Ofen

    Vaihe 4: Purkkien asettaminen uuniin

    Nyt alkaa varsinainen säilöntä. Aseta suljetut purkit uunipellille/rasvapannulle ja täytä se 2–3 cm:n korkeudelta kylmällä vedellä. Työnnä pelti purkkeineen uuniin ja aseta lämpötila. 175 °C:n ylä- ja alalämmöllä et oikeastaan tee koskaan virhettä. Heti kun vesihaude alkaa kiehua, sammuta uuni ja anna purkkien olla siellä vielä 30 minuuttia.

    Neljä hillopurkkia kotitekoisia säilykkeitä, peitetty ruskealla paperilla ja narulla.

    Vaihe 5: Jäähdytys ja varastointi

    Ota purkit tämän jälkeen uunista ja anna niiden jäähtyä. Tarkista, ovatko purkit todella tiiviit: irrota saranasuljettujen purkkien klipsit ja nosta purkkia kannesta. Jos umpiointi on onnistunut, kannen pitäisi pysyä tiukasti kiinni. Metallisilla kierrekansilla varustetuissa säilöntäpurkeissa tyhjiön tunnistaa siitä, että kansi on hieman painunut sisäänpäin. Jos kaikki on tiukasti kiinni, voit etiketöidä purkit ja säilyttää niitä viileässä, suoralta auringonvalolta suojatussa paikassa.

    Mitä voin säilöä uunissa?

    Luovuudella ei ole rajoja säilönnässä uunissa. Teoriassa kaiken, mikä maistuu hyvältä ja mitä halutaan säilyttää pitkään, voi umpioida. Erityisen suosittuja ovat kuitenkin jotkin hedelmä- ja vihanneslajit.

    Kolme purkkia omenavoita ja tuoreita omenoita keittiön työtasolla.

    Hedelmät

    Hedelmien umpioinnissa on useita tapoja: voidaan säilöä kokonaisia hedelmiä tai sitten hedelmänpaloja, joista tulee hilloa tai sosetta. Hedelmien tulisi ehdottomasti olla kypsiä ja vapaita ”muhjuisista” kohdista, jotta saadaan hyvä lopputulos. Nesteenä käytetään sokerivettä, viiniä tai hedelmämehua. Maun mukaan voidaan käyttää myös sitruunamehua tai mausteita, kuten kanelia.

    Purkki kuutioituja vihanneksia, tuoreita porkkanoita, tomaatteja, sipuleita ja persiljaa.

    Vihannekset

    Myös kaikki vihannekset voi säilöä hyvin. Halutessaan vihannekset voi esikiehauttaa (blancheerata), mutta yleensä jokaisen lajikkeen voi säilöä myös raakana. Vihannesten täyttämiseen käytetään lientä, puhdasta vettä ja tilkka etikkaa sekä mausteita.

    Säilömiseen soveltuvat erityisesti

    Hedelmät

    Vihannekset

    Muut

    Omenat, päärynät, mansikat, kirsikat, persikat, luumut

    Pavut, kurkut, kaali, kurpitsa, porkkanat, tomaatit, kesäkurpitsa

    Liemi, liha, kakku, hillo, mehut, laardi (silava), kastikkeet, makkara

    Vaihtoehdot säilöntään uunissa

    Säilöntään uunissa on olemassa lukuisia vaihtoehtoja. Perinteisesti säilöntä tapahtuu usein kattilassa liedellä. Myös höyrykeittimessä ja painekattilassa säilöntäpurkit kuumenevat nopeasti ja helposti. Jos kärsivällisyys ei riitä, voi turvautua kierrekansipurkkeihin: tällöin säilöttävä aines kaadetaan purkkiin kuumana eikä kylmänä, purkit suljetaan ja käännetään ylösalaisin muutamaksi minuutiksi. Sen jälkeen purkit käännetään takaisin ja annetaan jäähtyä. Todellisille säilöjille saattaa tulla kyseeseen myös erityinen säilöntäautomaatti.

    Käytännöllistä ja tyylikästäKaikkea keittiöön ja kodinhoitoon