Ajankohtaista

Ajankohtaiset artikkelit

Hirttämättömät – hiilinegatiivinen ja hulvaton elokuva

Uuden version suomalaisesta Hirttämättömät-komediasta ohjanneelle Andrei Alénille elokuva on unelmien täyttymys, josta hän on haaveillut yli 20 vuotta. Lidl oli mukana tukemassa hullunhauskan, absurdiin maailmaan sijoittuvan, koko perheen elokuvan syntyä.

Uusi Hirttämättömät-elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 24.5.2023. Ensi-iltaan on haastatteluhetkellä aikaa kuukausi, eikä elokuvan ohjannutta ja käsikirjoittanutta Andrei Alénia jännitä, ainakaan vielä.

”En ole ehtinyt miettiä, miten reagoin, kun ihmiset näkevät elokuvan ja arvioivat sitä. Vielä ei pelota, vaikka kyse onkin jo lapsesta asti ihailemani elokuvan uudesta versiosta.”

Alkuperäinen Hirttämättömät-elokuva on Spede Pasasen ja Vesa-Matti Loirin tuotantoa, ja se valmistui vuonna 1971. Alénin elämässä Hirttämättömät on ollut siitä asti, kun hän veljensä kanssa näki elokuvan ja rakastui siihen.

”Katsoimme sen lukuisia kertoja. Homma taisi mennä jo lapsena fanituksen puolelle. Elokuvan pääkolmikko oli hyvin valloittava ja hahmot mukaansatempaavia tyyppejä. Niitä tuli leikittyä hiekkalaatikolla.”

Hirttämättömiin Alén on palannut aina uudelleen eri elämäntilanteissa ja eri ikäisenä, hän on löytänyt siitä aina jotakin uutta.

”Parikymppisenä vuonna 2002 sain idean, että jos jostain suomalaisesta elokuvasta pitäisi tehdä uusi versio, sen täytyisi olla Hirttämättömät. Vuonna 2012 tein ensimmäisen käsikirjoitusversion tästä Hirttämättömät-elokuvasta, joka on nyt tulossa ensi-iltaan elokuvateattereihin.”

Elokuvan monitoimimies

Andrei Alén on ohjannut ja käsikirjoittanut Hirttämättömät 2023 -elokuvaversion, jota Lidl on tukenut. Hän myös näyttelee siinä yhden kolmesta pääosasta. Mitenkäs siinä niin kävi?

”Oli selvää, että käsikirjoitan ja voisin ehkä näytellä elokuvassa. Mutta ajattelin, että Aku Louhimies ohjaisi elokuvan. Minulla oli kuitenkin vahva mielikuva, millainen elokuvan pitäisi olla ja miltä se näyttäisi. Ensimmäisen demokuvauksen jälkeen vuonna 2015 alkoi pikkuhiljaa kristallisoitua, että minä sen ohjaisin.”

Kyseessä on Alénin ensimmäinen elokuvaohjaus, mutta ei ehkä viimeinen.

”Kyllä musta tuntuu, että tulen vielä ohjaamaan elokuvaa ja tv-sarjojakin. En kuitenkaan tituleeraa itseäni ohjaajaksi, en ehkä näyttelijäksi, käsikirjoittajaksi tai tuottajaksikaan. Olen tarinan kertoja ja ennen kaikkea elokuvan tekijä. Tykkäsin kokonaisvaltaisesta kokemuksesta, jonka tässä projektissa sain. Se syvensi kaikkea tekemistä, myös näyttelemistä.”

Hiilinegatiivinen elokuva tehtiin kasviruoan voimin

Maailma on muuttunut reilussa 50 vuodessa paljon siitä, mitä se oli Hirttämättömien ilmestyessä ensikerran vuonna 1971. Kaikki ratkaisut eivät enää nykymaailmassa toimi ja erityisesti vastuullisuusasiat on huomioitava nykyelokuvan teossa eri tavoin kuin 1970-luvulla.

”Hirttämättömien tuotannossa on pyritty kaikilla osa-alueilla eettisiin ja vastuullisiin valintoihin. Elokuva on myös hiilinegatiivinen. Elokuva tai tv-teollisuus ei todellakaan ole isoin saastuttaja maailmassa, mutta sillä on näkyvä rooli median kautta ja voimme inspiroida esimerkillämme muita”.

Tiesitkö?

Elokuvan hiilijalanjäljen laskeminen on melko uusi juttu. Andrei Alénin ja Aku Louhimiehen yhteisen tuotantoyhtiön edellinen elokuva Odotus oli maailman ensimmäinen hiilinegatiivinen elokuva. Sen sai ensi-iltansa keväällä 2022.

Hiilineutraalisuuteen tai -negatiivisuuteen pyrittiin elokuvan teossa monin keinoin. Matkustusmäärät minimoitiin käyttämällä yhteiskuljetuksia ja busseja, mahdollisuuksien mukaan myös sähköautoja. Jätteen määrään kiinnitetiin huomiota, jätteiden ja sähkön kulutus kirjattiin. Sähkössä suosittiin vihreää sähköä ja esimerkiksi aurinkoenergiaa.

”Hiilineutraaliuuteen pyrkiminen on myös ruokavaliollinen asia. Tarjosimme Hirttämättömät elokuvan kuvauksissa vain kasvisruokaa”, Andrei Alén kertoo.

Kirjausten perusteella Compensate-säätiö laski elokuvan hiilijalanjäljen. Lopputuloksen perusteella jalanjälkeä kompensoitiin ilmastoteoilla, kuten kustantamalla puiden ja metsien istuksia.

Matkustuspäästöjä elokuvatuotannossa voi vähentää myös kuvauspaikkojen valinnalla. Hirttämättömät-elokuva kuvattiin yhdessä paikassa, suomalaisella hiekkakuopalla, kuten alkuperäinenkin versio.

”Hiekkakuoppa on ollut nerokas ratkaisu alkuperäisiltä tekijöiltä. Se mahdollistaa kuvaamisen ’aavikolla’ ilman matkustamista toiselle puolen maapalloa, ja kokonaisen maailman luomisen ilman lavastamista. Pääsin myös jälleen mukaan lapsuuteni hiekkalaatikkoleikkeihin, aina ei tuntunut edes työltä”, Andrei Alén nauraa.

Lidl tukee suomalaista kulttuuria ja vastuullisia valintoja

  • Lidl tukee suomalaista elokuvaa ja kulttuuria, ja on yhteistyökumppani Hirttämättömät-elokuvassa.
  • Hirttämättömät on hiilinegatiivinen elokuva. Lidl on oman toiminnan osalta Suomen ensimmäinen hiilineutraali kauppaketju. 
  • Lidlin tavoitteena on tarjota Suomen vastuullisin ostoskassi. Kannustamme kaikkia noudattamaan kestävää, planetaarista ruokavaliota, jotta maailma ei aavikoituisi.

Planetaarinen ruokavalio on hyväksi sinulle ja planeetalle. Planetaarinen ruokavalio koostuu pääosin kasvikunnan tuotteista eli hedelmistä ja vihanneksista, täysjyväviljasta, kasviproteiineista kuten palkokasveista ja pähkinöistä sekä rasvoista. Myös eläinperäisiä tuotteita eli lihaa ja maitotuotteita mahtuu mukaan maltillisesti. Lisätietoa täältä.