Lidl Suomi – Säästä hinnasta, älä laadusta
The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!

Mikä on kaktusviikuna, ja miten sitä käytetään?

Kaktusviikunan satokausi on nyt parhaimmillaan! Tiedätkö, miten kaktusviikunaa käytetään ruuanlaitossa?

Kaktusviikuna eli viikunaopuntia tai Intian viikuna on löytänyt tiensä suomalaistenkin ruokakauppojen hevi-osastolle. Hedelmän nimi hämää: se ei ole sukua tutummalle viikunalle, vaan kyseessä on viikunakaktuksen herkullinen hedelmä.


Alun perin Meksikosta kotoisin olevaa viikunakaktusta viljellään nykyisin ympäri maailmaa kuivilla ja puolikuivilla alueilla paitsi sen hedelmien vuoksi, myös itse kaktusvihanneksena. Kaktuksen levymäisiä lehtiä käytetään niitäkin ruuanlaitossa – Meksikossa ne tunnetaan nopales-nimellä.


Meikäläisiin kauppoihin kaktusviikuna matkaa todennäköisemmin Välimeren maista ja Espanjasta, jossa sen satokausi kesää elokuusta aina lokakuulle asti.


Viikunakaktus on viljelykasvi maapallon kuivista osista, jonka hedelmiä ja lehtiä käytetään ravinnoksi.

Text And Image Section

Miltä kaktusviikuna maistuu?

Eksoottisen oloisen kaktusviikunan väri ja ulkonäkö vaihtelee vihertävästä syvänpunaiseen, oranssiin ja keltaiseen. Kaktusviikunan tunnistaa ennen kaikkea sen piikikkäästä pinnasta – hedelmän kuorta käsitellessä onkin syytä olla varovainen! Hedelmän pienet piikit voi harjata pois, tai hedelmän voi kuoria hanskojen avulla. Kuoren saa irrotettua helposti esimerkiksi poistamalla hedelmän molemmat päät ja viiltämällä hedelmän pituussuunnassa.


Hedelmässä on paljon pieniä siemeniä, jotka ovat nekin syötäviä – siemeniä ei siis tarvitse poistaa.


Punaisen ja mehukkaan hedelmälihan maku on hapokkaan raikas, ja sen kuvaillaan muistuttavan esimerkiksi mansikkaa, päärynää tai melonia – jopa karkkia! Hedelmän maku voi hieman vaihdella värin mukaan.


Kaktusviikunoiden väri ja maku voi vaihdella – mutta hedelmät ovat aina herkullisia!

Text And Image Section

Mitä kaktusviikunasta voi valmistaa?


Fressi kaktusviikuna toimii sellaisenaan esimerkiksi jälkkärinä, mutta sitä voi käyttää myös esimerkiksi salaateissa. Kaktusviikuna on erityisen suosittu hedelmä Latinalaisessa Amerikassa, jossa siitä on valmistettu ruokaa jo vuosisatoja. Hae siis inspiraatiota kokkailuun alueen ruokakulttuurista!


Meksikolaiseen tapaan kaktusviikunasta voi valmistaa esimerkiksi mausteisen raikasta salsaa, joka maistuu esimerkiksi grillatun lihan kaverina. Mehukas hedelmä toimii myös esimerkiksi mehuissa, hilloissa ja hedelmäsalaateissa – tai vaikkapa raikkaassa margarita-drinkissä.


Kaktusviikuna kuuluu olennaisesti meksikolaiseen ruokakulttuuriin.


Onko kaktusviikuna terveellinen?


Kaktusviikuna on paitsi herkullinen, myös terveellinen. Hedelmä on varsinainen vitamiinipommi, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, C-vitamiinia, kuitua ja aminohappoja.


Hedelmien on perinteisesti uskottu auttavan esimerkiksi painonhallinnassa, tekevän hyvää iholle, maksalle ja lieventävän jopa krapulan oireita! Tieteelliselle tutkimukselle on vielä lisätarvetta, mutta kiitos hedelmän vitamiinien ja kuitupitoisuuden, väitteille saattaa olla jonkinlaisia perusteitakin.


Kaktusviikuna tunnetaan varsinaisena vitamiinipommina.

Text And Image Section

Miten kaktusviikunaa säilytetään?


Kuuman ilmanalan kasvuolosuhteista huolimatta kaktusviikuna viihtyy viileässä – sitä suositellaan säilytettäväksi 1-5 asteessa. Se ei ole herkkä etyleenille eikä eritä sitä itsekään, eli kaktusviikuna pärjää helposti muiden hedelmien vierustoverina.


Lähteet: Satokausi.fi, Satotukku.fi, Healthline.com