The browser is not supported
To display the website correctly, please use one of the following browsers.CautionPlease update your browser, if you proceed with this browser, your shopping experience might not be successful!
    Brand Navigation
    1. Asiakaspalvelu
    2. Compliance
    3. Vastuullisuus
    4. Ura Lidlissä
    5. Lidl yrityksenä
    6. Lidl Kiinteistöt

    Jääkaappiin vai ei: Mitä hedelmiä ja vihanneksia pitäisi säilyttää jääkaapissa?

    Tuoreista hedelmistä ja vihanneksista saa tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Harvalla meistä on kuitenkaan mahdollisuutta ostaa tuoreita elintarvikkeita jokaista ruokailukertaa varten erikseen. Siksi hedelmien ja vihannesten oikea säilytys on tärkeää, jos keittiössä valmistetaan ruokaa tuoreista aineksista.


    Tuoretuotteita säilytetään usein jääkaapissa. Kylmähän pitää kaiken pidempään tuoreena. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Monet hedelmät ja vihannekset eivät sovi säilytettäviksi jääkaapissa ja toiset taas vaativat kylmää, jotta eivät pilaannu heti. Hedelmien ja vihannesten oikea säilytys ei ole vaikeaa, jos muistaa muutamat perusasiat.

    Sisältö

    1. Miksi oikea säilytys jääkaapissa on tärkeää
    2. Etyleeni ja sen merkitys hedelmien ja vihannesten säilytyksessä
    3. Vihannesten oikea säilytys jääkaapissa
    4. Hedelmien oikea säilytys jääkaapissa
    5. Pilkottujen hedelmien pakkaaminen ja säilytys
    6. Viisi vinkkiä, joiden avulla tuotteet säilyvät tuoreina pidempään

    Miksi oikea säilytys jääkaapissa on tärkeää

    Jotkut hedelmät ja vihannekset säilyvät pidempään ja niiden maku pysyy parempana, jos niitä säilytetään oikein jääkaapissa. Tämä tarkoittaa sitä, että elintarvikkeita ei tarvitse heittää pois, mikä hyödyttää lompakkoa ja ympäristöä. Suomessa syntyy noin 65 kg elintarvikehävikkiä vuosittain – pilaantuneet hedelmät ja vihannekset muodostavat tästä määrästä huomionarvoisen osan. Oikeasta säilytyksestä on myös se hyöty, että monet vitamiinit ja muut ravintoaineet ovat herkkiä valolle ja lämpötilalle ja väärä säilytys tuhoaa ne nopeasti.

    Etyleeni ja sen merkitys hedelmien ja vihannesten säilytyksessä

    Hedelmien ja vihannesten säilyvyyteen ja kypsymisprosessiin tutustuvat törmäävät ennemmin tai myöhemmin etyleeniin. Etyleeni on kaasu, joka aloittaa kypsymisprosessin ja pilaa siten nopeammin ne hedelmä- ja vihanneslajikkeet, jotka joutuvat kosketuksiin sen kanssa. Kaalin säilyvyys heikkenee etyleenin vaikutuksesta erittäin nopeasti. Hedelmiä ja vihanneksia, jotka tuottavat erityisen paljon etyleeniä ja joita olisi sen vuoksi säilytettävä mahdollisuuksien mukaan erillään muista elintarvikkeista, ovat esimerkiksi:

    • omenat
    • avokadot
    • banaanit
    • päärynät
    • parsakaali
    • kurkut
    • perunat
    • kiivit
    • purjo
    • nektariinit
    • kirsikat
    • luumut
    • tomaatit

    Etyleenin vaikutusta voidaan luonnollisesti myös käyttää hyödyksi. Esimerkiksi kypsä omena voidaan laittaa vihreän banaanin viereen banaanin kypsymisprosessin nopeuttamiseksi.

    Salaatti, tomaatit ja porkkanat jääkaapissa.

    Vihannesten oikea säilytys jääkaapissa

    Pinaatin kaltaiset lehtivihannekset hyötyvät säilytyksestä jääkaapissa. Myös muut vihanneslajikkeet pysyvät parhaiten tuoreina ja rapeina alhaisissa lämpötiloissa. Tomaatteja säilytetään usein virheellisesti jääkaapin vihanneslaatikossa. Ne kärsivät alhaisesta lämpötilasta ja säilyttävät makunsa parhaiten säilytettynä hiukan lämpimämmässä kuin jääkaapissa.


    Nämä kuuluvat jääkaappiin:

    • artisokat
    • lehtisalaatit (lehtisalaatti, vuonankaali, jäävuorisalaatti)
    • kukkakaali
    • pavut
    • parsakaali
    • herneet
    • kevätsipuli
    • kaalit (punakaali, ruusukaali, valkokaali, kiinankaali)
    • kyssäkaali
    • mangoldi
    • retiisit
    • punajuuri
    • selleri
    • parsa
    • pinaatti

    Nämä eivät kuulu jääkaappiin:

    • munakoisot
    • perunat
    • kurpitsa
    • porkkanat
    • tomaatit
    • kesäkurpitsat
    • sipulit

    Parsa säilyy parhaiten, kun sen käärii kosteaan liinaan ennen jääkaappiin laittoa. Juurelliset salaatit saa säilymään vielä pidempään, kun ne laittaa pieneen vesiastiaan. Tällöin lehdet eivät saa olla vedessä tai ne pilaantuvat.

    Viinirypäleitä, omenoita, appelsiineja ja avokadoja jääkaapissa.

    Hedelmien oikea säilytys jääkaapissa

    Hedelmien säilytykseen pätee nyrkkisääntö: Mangon kaltaiset eksoottiset hedelmät pitävät lämmöstä, joten niitä ei pitäisi varastoida jääkaapissa. Kotimaiset hedelmät puolestaan kestävät kylmän hyvin. Omenoita voi säilyttää sekä jääkaapissa että huoneenlämmössä. Kivellisten hedelmien säilytyksessä olennaista on kypsyysaste. Kypsät hedelmät kuuluvat jääkaappiin ja ne tulisi syödä mahdollisimman pian. Vielä osittain raa’at hedelmät kypsyvät parhaiten huoneenlämmössä.


    Nämä kuuluvat jääkaappiin:

    • omenat
    • marjat (mansikat, vadelmat, karhunvadelmat)
    • kiivit
    • raparperi
    • kivelliset hedelmät (aprikoosi, kirsikka, persikka, luumu)
    • viinirypäleet

    Nämä eivät kuulu jääkaappiin:

    • ananakset
    • banaanit
    • mangot
    • appelsiinit
    • papaijat
    • sitruunat ja muut sitrushedelmät
    Kuminauhoilla sidottu omena puuleikkuulaudalla.

    Pilkottujen hedelmien pakkaaminen ja säilytys

    Hedelmiä ei aina säilytetä kokonaisina. Myös pilkottuja hedelmiä voi säilyttää jääkaapissa. Niitä voi käyttää aamiaispuurossa tai leivonnassa. Pilkotut hedelmät säilyvät pidempään, jos ne pakataan ja säilytetään oikein.

    • Pilkotut hedelmät tulisi säilyttää hyvin suljetussa astiassa tai kelmulla peitettyinä.
    • Ylimääräinen kosteus lisää homehtumisriskiä. Säilytysrasia täytyy tämän vuoksi kuivat hyvin ennen käyttöä.
    • Paloiksi leikatun omenan saa pysymään kasassa kuminauhan avulla. Näin leikkauspinnat eivät pääse niin helposti kosketuksiin ilman kanssa.

    Sitruunamehu ehkäisee tummumista

    Hapen kanssa kosketuksiin joutuessaan hedelmän leikkauspinnoille muodostuu usein epämiellyttävää tummumista. Tämä ei tarkoita sitä, että hedelmä olisi pilaantunut, mutta se ei näytä kovin houkuttelevalta. Tummumista voi ehkäistä sitruunamehulla.

    Jääkaappi, jossa on hedelmiä (omenat, rypäleet, mustikat) ja vihanneksia.

    Viisi vinkkiä, joiden avulla tuotteet säilyvät tuoreina pidempään

    Vinkki 1: Säilytä hedelmät ja vihannekset mahdollisuuksien mukaan erillään toisistaan. Koska hedelmillä ja vihanneksilla on erilaiset säilytysolosuhteet ja osa hedelmistä tuottaa etyleeniä, niitä ei suositella säilytettäväksi vierekkäin.


    Vinkki 2: Marjoja olisi paras säilyttää muovilla peitettyinä ja niihin tulisi koskea mahdollisimman vähän. Muuten niihin tulee helposti hometta.


    Vinkki 3: Hedelmät ja vihannekset kannattaa pestä ja pilkkoa vasta juuri ennen syömistä. Näin ne säilyvät pidempään.


    Vinkki 4: Porkkanoiden ja retiisien kaltaiset vihannekset säilyvät pidempään, jos niistä poistaa vihreät varret.


    Vinkki 5: Sipulit tulisi aina säilyttää erillään, koska monet muut hedelmät ja vihannekset imevät niiden hajua itseensä.

    Käytännöllistä ja tyylikästäKaikkea keittiöön ja kodinhoitoon