Paras grilli juuri sinulle
Tutustu ensin erilaisiin grillivaihtoehtoihin ja niiden hyviin ja huonoihin puoliin. Tämän oppaan avulla voit selvittää, mikä grilli sopii parhaiten omiin tarpeisiisi.
Sisältö
- Kaasugrilli
- Klassikko: hiiligrilli
- Käytettävissä kaikkialla: sähkögrilli
- Nautiskelijoille: savustusuuni
- Monipuolinen: keraaminen grilli
- Kätevä: matkagrilli
- Puugrilli

Kaasugrilli: nopea, kätevä ja vähän savuttava
Kaasugrilli on erittäin nopea ja helppokäyttöinen. Se kuumenee nopeasti, joten voit aloittaa grillaamisen parin minuutin kuluttua grillin sytyttämisestä. Tämän vuoksi kaasugrilli sopii spontaaneihin grillaushetkiin vaikkapa pitkän työpäivän jälkeen tai yllättävien vieraiden saapuessa.
Kaasugrillin etuna on myös tarkka lämpötilan säätely. Toisin kuin muut grillityypit, se mahdollistaa kuumuuden tarkan säädön, mikä on erityisen tärkeää, jos haluat valmistaa erilaisia ruokia erilaisilla kypsennysvaatimuksilla. Tästä on hyötyä paitsi kokeneille grillimestareille myös aloittelijoille, jotka vasta tutustuvat grillaamisen hienouksiin.
Kaasugrillillä on myös miellyttävää grillata, koska se ei juuri savuta. Tämä ominaisuus on ympäristöystävällinen ja myös itse grillaaminen on miellyttävämpää, kun grillaajan ei tarvitse seisoa savupilvessä. Tämä on erityisen tärkeää asuinalueilla tai parvekkeilla, jotta savu ei kulkeudu naapureille.
Lisäksi nykyaikaisissa kaasugrilleissä on lisäominaisuuksia, kuten sivupolttimet, joilla on helppoa kypsentää ruokia kattiloissa ja pannulla, integroitu lämpömittari lihan lämpötilan valvomiseksi ja jopa älykkäitä teknologioita, jotka helpottavat grillausta entisestään. Kaikki nämä seikat tekevät kaasugrillistä erittäin käytännöllisen ja monipuolisen valinnan grillaajalle.

Hiiligrilli: Nauti perinteisestä grilliruoan mausta
Hiiligrillillä tehty ruoka muistuttaa eniten perinteistä, avotulella tehtyä ruokaa. Hiiligrillissä tehdyn ruoan tunnistaa erityisesti savun mausta, joka syntyy puuhiilien tai pellettien palamisesta. Tämä on monien mielestä se ainoa oikea maku grilliruoalle.
Hiiligrillillä luonnon parissa grillaaminen on aivan omanlaisensa elämys. Hiilien sytyttäminen ja täydellisen hiilloksen odotus luovat erityisen tunnelman, jota monet grilliruoan ystävät arvostavat. Odotus ja koko hiiligrilliin liittyvä rituaali luovat yhteisöllisyyttä. Hiiligrillistä syntyy kuitenkin huomattavasti paljon enemmän savua kuin kaasugrillistä. Tämä on toisaalta tyypillinen ominaisuus, mutta edellyttää kuitenkin grillaukselle paikan, jossa on riittävä tuuletus. Kaasugrilliin verrattuna lämpötilan säätely on hiiligrillissä haastavampaa. Tähän vaaditaan kokemusta ja tiettyä näppituntumaa, jotta lämpötilaa osaa säätää kunkin ruokalajin mukaisesti. Grillifanaatikoille, jotka grillaavat mieluiten perinteisellä tavalla, hiiligrillin edut ovat kuitenkin ylittämättömät.

Sähkögrilli: Kätevä sisätiloissa ja pienissä tiloissa
Sähkögrilli on erittäin kätevä erityisesti sisätiloissa tai pienellä parvekkeella. Sitä voi käyttää monipuolisesti, koska siinä ei ole avotulta ja näin ollen sen käyttö on sallittua myös vuokra-asunnoissa ja parvekkeilla.
Yksi sähkögrillin ylivoimaisista eduista on vähäinen savunmuodostus verrattuna hiiligrilliin. Tämä ominaisuus on miellyttävä sekä grillaajalle itselleen että myös naapureille ja ympäristölle. Näin saa grillinautinnon ilman savupilviä.
Sähkögrillin käyttö on nopeaa ja yksinkertaista. Se on käyttövalmis lyhyessä ajassa, kun se on kytketty pistorasiaan. Näin grillauksen voi aloittaa ilman erillistä sytyttämistä ja pitkiä odotusaikoja. Sähkögrillin ominaisuuksiin kuuluu myös tarkka lämpötilan säätö. Grillaaja voi säädellä lämpötilaa, mikä on erityisen tärkeää erilaisia ruokalajeja valmistettaessa.
Sähkögrilleissä on kuitenkin usein melko rajallinen grillausala. Kovin monen ruokalajin valmistaminen yhtä aikaa ei välttämättä onnistu, etenkään jos ruokailijoita ja näin myös aineksia on paljon. Sähkögrillistä ei tule ruokaan juurikaan erityistä grillin makua. Sähkögrillit sopivat siis niille, jotka arvostavat helppokäyttöisyyttä, vähäistä savunmuodostusta ja pientä kokoa.

Savustusuuni: Savustettujen ruokien ystäville, joilla on aikaa
Savustusuuni avaa kiehtovan grillimaailman niille, jotka arvostavat savustetun ruoan intensiivistä makua. Grillijärjestelmän perustana on puuhiili, joka antaa ruoalle ainutlaatuisen savuisen maun. Tuloksena on kulinaristinen elämys, jota erityisesti savustetun ruoan ystävät arvostavat.
Savustusuuni on erittäin monipuolinen ja siinä voi valmistaa erilaisia ruokia eri tasoilla. Nämä tasot mahdollistavat tarkan lämpötilan säätelyn, jolloin erilaisia ruokalajeja voi valmistaa samanaikaisesti. Tämä miellyttää erityisesti kokeilunhaluisia grillaajia, jotka savustavat mielellään kerralla monta erilaista ruokalajia.
Savustusuunin käyttö edellyttää kuitenkin jonkin verran osaamista ja aikaa. Savustaminen on vaikeampaa ja se vie enemmän aikaa kuin ruoan valmistaminen muissa grillityypeissä. Savustamisen oppimiseen kannattaa varata aikaa, joka kuitenkin maksaa itsensä takaisin savustetun grilliruoan ainutlaatuisen maun muodossa.
Lisäksi savustuksessa tarvitaan puuhiiliä. Tämä voi vaikuttaa savustusuunin hankintaan riippuen hiilen saatavuudesta ja omista mieltymyksistä. Kaiken kaikkiaan savustusuuni sopii grillaajille, jotka haluavat syventyä savustamisen taiteeseen ja investoida aikaansa.

Keraaminen grilli: Monipuolinen ja kuumuudenkestävä, mutta rajallinen kapasiteetti
Keraaminen grilli on todellinen moniottelija. Sen paksu keraaminen kuori mahdollistaa tehokkaan lämmön varastoinnin ja mahdollistaa myös erilaisia grillitekniikoita, jotka erottavat sen muista grillityypeistä.
Keraamisen grillin erinomaisen lämmönjohtavuuden ansiosta grillihiiltä tarvitaan vain vähän ja lämpö pysyy tästä huolimatta pitkään. Tämä tekee keraamisesta grillistä erityisen tehokkaan ja ympäristöystävällisen, koska grillaamiseen tarvitaan vähemmän resursseja. Ominaisuus miellyttää erityisesti niitä grillaajia, jotka valmistavat mielellään pitkän kypsymisajan vaativia ruokalajeja, kuten savustettuja ruokia, nyhtöpossua tai ribsejä.
Keraamisen grillin monipuolisuus ilmenee mahdollisuutena grillata erilaisilla grillausalueilla. Grillissä voi valmistaa ruokaa suoraan avotulella ja lämmönjakokivien avulla voi luoda epäsuoria lämmitysalueita. Tämä mahdollistaa monien erilaisten ruokalajien valmistuksen aina pizzasta vartaisiin. Keraaminen grilli on todellinen moniottelija.
Sen grillausala on kuitenkin melko rajallinen. Kovin monen ruokalajin valmistaminen yhtä aikaa ei välttämättä onnistu, etenkään jos ruokailijoita ja näin myös aineksia on paljon. Puuhilien sytyttäminen ja grillin lämpiäminen kestää myös kauemmin kuin joillain muilla grillityypeillä, joten spontaani grillaus ei onnistu. Näistä rajoitteista huolimatta keraaminen grilli on ensiluokkainen valinta grillaajille, jotka arvostavat monipuolisuutta ja erinomaista lämmönkestävyyttä.
Matkagrilli: Kätevä ja yksinkertainen, mutta pieni
Matkagrillit ovat näppärän kokoisia ja mahdollistavat grillaamisen myös reissun päällä. Pienen kokonsa ansiosta niitä on helppo kuljettaa eri paikkoihin, olipa kyse leirintäalueesta, puistosta tai spontaanista grilli-illallisesta rannalla. Näiden grillien käyttö on yksinkertaista. Niiden kokoaminen on yleensä nopeaa ja käyttö yksinkertaista, mikä ilahduttaa erityisesti niitä, jotka eivät halua käyttää grillin valmisteluun paljon vaivaa. Pieni koko ja keveys helpottavat myös puhdistusta.
Pieni koko rajoittaa kuitenkin myös käytettävissä olevaa grillausalaa. Näin ollen matkagrilli ei sovi suuren ruokamäärän grillaamiseen kerralla. Se sopii ennemminkin grillimakkaroiden tai hampurilaisten kaltaisten yksinkertaisten ruokien valmistukseen.
Matkagrillit ovat täydellinen valinta niille, jotka arvostavat helppoa liikuttelua ja vaivatonta grillaamista erityisesti tilanteissa, joissa iso grilli ei olisi käytännöllinen.
Puugrilli: Kiinteä asennus
Puugrilli on pysyvästi ulkotiloihin koottu rakennelma. Sitä voi käyttää grillaamisen ohella myös lämmönlähteenä, mikä ilahduttaa erityisesti viileillä ilmoilla.
Muut puugrillin edut muistuttavat tavallisen hiiligrillin ominaisuuksia. Siinä voi grillata perinteisesti avotulella ja se antaa ruoalle aidon savun maun. Kiinteästi pystytetystä puugrillistä tulee illanistujaisten keskipiste.
Puugrillissä muodostuu samalla tavalla melko paljon savua kuin hiiligrillissä. Tämän vuoksi paikka kannattaa valita niin, että hyvä ilmanvaihto on varmistettu. Puugrillin rakentaminen voi myös olla melko kallista ja työlästä.
Puugrilli on täydellinen valinta grillaajille, jotka haluavat nauttia myös sen tuottamasta lämmöstä ja arvostavat pysyvää grilliä ulkona. Tällöin on kuitenkin oltava valmis kiinteään asennukseen ja grillin ylläpitoon.