Erilaiset tavat jäämurskan valmistamiseen jääpaloista
Kylmät juomat ovat erityinen nautinto muulloinkin kuin kesäisin. Jos sekoitat mielelläsi drinkkejä, tiedät varmasti tämän: Monissa resepteissä jäämurska on ratkaiseva ainesosa, joka tuo drinkkeihin viimeisen silauksen sekä maun että ulkonäön osalta. Jäämurskaa on myynnissä monissa supermarketeissa ja huoltoasemilla, mutta jos haluat säästää rahaa, voit tehdä sitä helposti myös itse. Mutta miten se oikeastaan toimii? Mitä menetelmiä on olemassa ja mitä sen valmistamiseen tarvitaan? Olemme koonneet oheen kaikki jäämurskaan liittyvät tärkeät tiedot sekä vinkkejä ja neuvoja.
Mihin jäämurskaa voi käyttää?

Jäämurskaa valmistetaan yleensä jääpaloista, mutta näiden jäätyyppien välillä on joitakin eroja. Suuremmalla jäämurskalla on suurempi pinta-ala kuin jääpaloilla, joten se mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman jäähdytyksen ja sopivat ihanteellisesti alkoholijuomiin, pirtelöihin, smoothieihin ja jälkiruokiin sekä koristeluun. Perinteisiin jääpaloihin verrattuna suurin ero on siis siinä, että jäämurskan pinta-ala on paljon suurempi. Tämä nopeuttaa lämmönsiirtoa jäähdytettävän nesteen ja jääpalojen välillä, jolloin jäähdytys on selvästi tehokkaampaa. Jäämurska sopii alkoholijuomien, hedelmäisten pirtelöiden ja smoothieiden, jäähdytettyjen jälkiruokien ja monien muiden juomien jäähdyttämiseen. Sulava jää voi hiukan laimentaa alkoholipitoisia drinkkejä. Jäähdytyksen lisäksi jäämurskaa voidaan käyttää myös koristeluun.
Mitä jäämurskan tekemiseen tarvitaan?
Jäämurskan tekemiseen tarvitaan aina jääpaloja. Niitä voi ostaa valmiina tai tehdä itse. Jos sinulla ei ole jääpalakonetta, voit täyttää jääpalamuotin hanavedellä ja laittaa sen pakastimeen tai jääkaapin pakastelokeroon. Saat parhaan maun suodattamalla hanaveden ennen sen jäädyttämistä. Kun vesi on jäätynyt, valmiit jääpalat voi irrottaa muotista ja käyttää jäämurskan valmistamiseen. Jääpalamuotin sijaan voit käyttää jääpalojen tekemiseen myös jääpalapussia.
Kolme tapaa valmistaa jäämurskaa itse
Jääpaloista voi tehdä jäämurskaa eri tavoin. Jos sinulla on tehosekoitin tai jopa jäänmurskain, voit tehdä jäämurskaa nopeasti ja helposti sen avulla. Myös jotkut mehustimet tai mehupuristimet soveltuvat tähän tarkoitukseen. Sinun ei kuitenkaan tarvitse luopua jäämurskasta juomissasi, vaikka sinulla ei olisikaan sen tekemiseen tarkoitettua keittiövälinettä. Voit murskata jääpalat myös käsipyyhkeen tai astiapyyhkeen ja vasaran tai lihanuijan avulla. Seuraavassa kerromme kolme eri valmistustapaa.
Tehosekoittimella
Jos sinulla on tehosekoitin, voit käyttää sitä jäämurskan valmistamiseen. Tämä tapa on nopea ja yksinkertainen, eikä se vaadi voimaa. Seuraavissa ohjeissa selitetään prosessi vaihe vaiheelta ja kerrotaan, mitä tulee ottaa huomioon.

Vaihe 1: Jääpalojen tekeminen
Tee jääpaloja jääpalamuotin avulla. Tätä varten on varattava vähintään kaksi tuntia aikaa pakastelokeron tai pakastimen lämpötilasta riippuen.

Vaihe 2: Kaada jääpalat tehosekoittimeen
Kaada 5–10 jääpalaa tehosekoittimeen. Jotta sekoitin voi rikkoa jääpalan kovan kiderakenteen, sen tehon on oltava vähintään 1000 wattia ja nopeuden vähintään 10 000 kierrosta.

Vaihe 3: Kytke päälle pulssitoiminto
Käynnistä tehosekoitin. Varmista, että käytät pulssitoimintoa (jota kutsutaan myös jäänmurskaustoiminnoksi), joka vuorotellen lisää ja vähentää leikkurin pyörimisnopeutta. Näin syntyy kaunista jäämurskaa eikä hienoa jäälunta. Tarvittaessa voit lisätä joukkoon hiukan vettä, jotta jääpalat eivät tartu niin paljon yhteen.

Vaihe 4: Kaada jäämurska laseihin
Kaada valmis jäämurska laseihin, jos haluat käyttää sen heti, tai astiaan, jotta voit säilyttää sitä myöhempää tarvetta varten pakastelokerossa.
Jäänmurskaimella
Jäänmurskain – jota kutsutaan myös jäämyllyksi tai jääsilppuriksi – on keittiöväline, joka on tarkoitettu erityisesti jäämurskan valmistamiseen. Jäänmurskaimia on olemassa sekä manuaalisina että sähköisinä malleina. Manuaalisia malleja käytetään kammella, joka yleensä liikuttaa pyörivää telaa. Se hajottaa jääkuutiot suhteellisen karkeiksi mutta tasaisiksi paloiksi, jotka soveltuvat paremmin drinkkeihin kuin jälkiruokiin. Manuaaliset jäänmurskaimet sopivat hyvin pienemmille jäämäärille. Jos kuitenkin tarvitaan paljon jäämurskaa, on parempi käyttää sähköistä jäämurskainta. Tällaisissa malleissa pyörivä, terillä varustettu levy irrottaa jääpaloista ohuita siruja. Näin syntynyt jäämurska on hyvin hienoa ja sulaa suhteellisen nopeasti. Se sopii erityisen hyvin jäädytettyihin jälkiruokiin.

Jäämurskan tekeminen käsipyyhkeen ja vasaran avulla
Jos sinulla ei ole tehosekoitinta tai jäänmurskainta, voit tehdä jäämurskaa yksinkertaisesti keittiöpyyhkeen ja vasaran avulla. Levitä keittiöpyyhe työtasolle ja irrota jääpalat muotista pyyhkeen päälle. Muodosta keittiöpyyhkeestä pussi, joka sulkee jääpalat sisäänsä. Tartu pussiin aivan jääkuutioiden vierestä ja aseta se tukevalle ja kestävälle alustalle. Murskaa jääpalat iskemällä niitä useita kertoja varovasti vasaralla pussin päältä. Vasaran sijaan voit käyttää myös mitä tahansa muuta kovaa esinettä, kuten kenkää, kaulinta tai lihanuijaa.