Valitse lähin myymäläsi nähdäksesi kaikki alueellasi saatavilla olevat tarjoukset.
Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures ja maistuu sukulaisensa tapaan myös raakana. Lisää palsternakkaa raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.
Raakana rouskuttaminen kannattaa: palsternakassa on kuitua puolet enemmän kuin porkkanassa ja puolet vähemmän hiilihydraatteja kuin perunassa. Palsternakassa on myös kaliumia ja foolihappoa.
Palsternakka on täydellinen uunijuures. Paahdettuna sen korkeasta sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuva makea ja pähkinäinen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Unohda palsternakkojen kuoriminen, sillä eniten pikanttia makua on juuri kuoressa.
Palsternakan oivia makukumppaneita ovat esimerkiksi timjami, rosmariini, parmesaani sekä hassel- ja saksanpähkinät. Palsternakka sopii hyvin myös lammas- ja riistaruokien sekä muiden juuresten rinnalle.
Peruna on oiva kumppani palsternakalle. Jos et ole vielä tottunut palsternakan aromaattiseen makuun, yhdistä sitä perunaan. Kokeile muusiin puolet perunaa ja puolet palsternakkaa. Voit myös höystää perunasalaatin paahdetulla tai höyrytetyllä palsternakalla.
Moni ei ehkä tiedä, että palsternakka sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.
Palsternakasta saa hyviä ranskalaisia ja sipsejä. Palsternakkasipseissä on omintakeinen rakastettava maku. Ne valmistuvat helposti näin:
Palsternakan satokausi on parhaimmillaan vähän ennen maan jäätymistä. Palsternakan maku paranee pakkasen puremana, kun juureksen tärkkelys pilkkoutuu sokeriksi. Palsternakka kestää myös noston jälkeen hyvin säilytystä, joten sitä on saatavilla varastojuureksena kevääseen asti.