Lähteekö kasvisruoalla nälkä – tähtikokki Hans Välimäki vastaa!

Hans Valimaki

Lidlin tähtikokki, Michelin-palkittu Hans Välimäki on saanut kuunnella koko uransa väitettä, että kasvisruoka ei olisi täyttävää. Hän on vahvasti eri mieltä ja vinkkaa nyt, kuinka kasvisruoan laitosta saa enemmän makua irti kotikeittiöissä.

Välimäen vinkki: ”Kasvisruoan laitossa ei kannata läträtä rasvalla tai kermalla”

”Jos nyrpistää nenäänsä kasvisruoalle edes maistamatta sitä, asenteessa on vikaa. Mutta kyllä kasvisruokien valmistamisessakin on parannettavaa”, sanoo suorapuheinen Lidlin tähtikokki Hans Välimäki.

”Yleinen virhe on se, että kasviksiin sotketaan yletön määrä rasvaa, kermaa tai muuta ylimääräistä. Muuten ei muka lähde nälkä. Harva tosin joisi pihvinsäkään kanssa paria desiä kermaa ja neljää ruokalusikallista voita ihan vain siksi, että nälkä lähtisi”, Välimäki jatkaa.

”Toinen emämoka on se, että usein kasviksia kypsennetään loputtomasti ja vailla ajatusta. Lopputulos on mössöä, jota voi halutessaan imeä pillillä haarukan ja veitsen käyttämisen sijaan.”

Tutustu Lidlin kasvistuotteiden valikoimaan.

Välimäen vinkki: ”Herkistele makuaistia kasvispäivillä”

Välimäki kehottaa sekasyöjiä pitämään kasvispäiviä.

”Olen huomannut, että eläinproteiinit maistuvat paljon paremmalta silloin, kun niiden syöntiä vähentää. Samalla ruokavaliosta tulee automaattisesti terveellisempi”, Välimäki sanoo.

”Sitä paitsi kasviksissa on enemmän makua kokin näkökulmasta. Satokauden tuoreet kasvikset ja juurekset vaativat vähemmän suolaa, ja niiden luonnollinen maku pääsee esiin. Se taas johtaa empiiristen tutkimusteni mukaan maku- ja hajuaistin paranemiseen. Aistit saavat levähtää. Ja sen jälkeen tapahtuukin jotain mahtavaa. Kaikki maistuu enemmän ja paremmalta!”

Lue myös, miksi kasvissyönnistä ja kasvissyönnin ilmastovaikutuksista tuli ilmiö.

Välimäen vinkki: ”Ota ideoita kasvisruokaan Välimereltä tai Lähi-idästä”

”Oman kasvismenyyn rakentamiseen voi ottaa tarvittaessa mukaan maitotuotteita: jogurttia, juustoja ja voita. Jos olisin aloitteleva kasvisruoasta innostunut kotikokki, suuntaisin katseeni Välimerelle ja Lähi-itään. Etenkin jälkimmäinen tarjoaa mahtavia kasvisruokia, joissa on runsaasti väriä, makua ja tuoksua. Ja niillä eväillä nälkä lähtee taatusti”, Välimäki sanoo.

Inspiraatiota kasvisruoan laittoon löydät Lidlin reseptipankista.