Miten vauvat oppivat puhumaan ja miten voit edistää oppimista leikin kautta?

Vauvan kielellinen kehitys alkaa jo ennen kuin hän on edes tullut maailmaan – se alkaa nimittäin jo kohdussa. 22. raskausviikolta lähtien vauva kuulee ensimmäisiä ääniä, kuuntelee puheääntäsi ja aistii melodioita. Syntymän jälkeen ei ole enää pitkä matka ensimmäisiin sanoihin, kuten äiti ja isi. Vaaditaan kuitenkin melkoisesti kärsivällisyyttä, ennen kuin lapsi puhuu ensimmäisiä lauseita.



Se, milloin ja miten nopeasti vauvat oppivat puhumaan, riippuu monista tekijöistä. Voit tukea pienokaisen kielen kehitystä leikin myötä ja innostaa häntä näin kielestä. Seuraavassa annamme hyödyllisiä vinkkejä vauvan iänmukaiseen puhumaan oppimisen edistämiseen.

Mitä vauva tarvitsee oppiakseen puhumaan?

Vauvalla on syntymästään lähtien olemassa kaikki, mitä kielen oppimiseen tarvitaan. Niitä ovat pallea, huulet, kognitiiviset taidot, kieli sekä erityisesti kuulo ja äänihuulet. Kaikki lihakset ja elimet on suunniteltu niin, että puhumaan oppiminen on oppimisprosessi, joka tapahtuu useissa kehitysvaiheissa.

Mistä lähtien vauva oppii puhumaan? Vaiheet ensimmäiseen syntymäpäivään asti

Neljä ensimmäistä elinviikkoa

Pieni vauva parkuu, kun sillä on nälkä, kun se on väsynyt tai tuntee olonsa huonoksi. Hän siis kertoo jo tunteitaan. Vanhemmat oppivat nopeasti, mitä heidän vauvansa milloinkin tarkoittaa. Neljän ensimmäisen viikon aikana pikkuinen tunnistaa jo rauhoittavan puhemelodiasi muiden äänien joukosta



Toinen kuukausi

Noin kuuden viikon ikäisenä vauva alkaa päästellä ensimmäisiä ääniä, jotka ovat erilaisia kujerruksia ja murinoita. Puhutaan myös ensimmäisestä jokellusvaiheesta. Monet vauvat nauravat myös ensimmäisen kerran tietoisesti.



Kolmas kuukausi

Tässä iässä alkavat ensimmäiset kurkkuäänteet. Kieli liukuu suun takaosaan ja tiedostamattomista kujerruksista tulee kurlausta, jossa on joitakin R-äänteitä.



Neljäs ja viides kuukausi

Vauva hallitsee oman äänensä yhä paremmin. Vauvan puhumaan oppiminen on yksi ensimmäisistä suurista virstanpylväistä, koska hän käyttää nyt ääntään tietoisesti. Alkaa varhaislapsuuden monologi, jossa lapsi nauraa, kiljuu ilosta ja alkaa ”jutella”. Jotkut lapset lähtevät vauhtiin nopeasti, kun taas toiset ovat varovaisempia ja muodostavat vain muutamia äänteitä silloin tällöin.



Kuudes kuukausi

Noin kuudennen kuukauden aikana alkaa toinen jokellusvaihe, joka muistuttaa jo melko paljon kehittynyttä kieltä. Vauva sanoo nyt ensimmäisiä tavuja peräkkäin, mikä voi kuulostaa esimerkiksi tältä: ”lalalalal”.



Seitsemännestä yhdeksänteen kuukauteen

Vauva muodostaa nyt kokonaisia tavuketjuja. Tänä aikana jokelluksen seasta saattaa kuulua myös oikeilta sanoilta kuulostavia äänteitä. Aluksi näillä sanoilla ei ole merkitystä. Ilahtuneen reaktiosi ansiosta vauva kuitenkin yhdistää äänteet nopeasti niiden oikeisiin merkityksiin. Pian hän sanoo tietoisesti ”äiti” ja tarkoittaa sinua.



Yhdeksäs kuukausi

Kielenkehitys on nyt täydessä vauhdissa, ja alkaa niin kutsuttu jälkijokellusvaihe. Vaikka lapsi puhuu aluksi vain muutamia sanoja tietoisesti, hän tuntee jo satojen asioiden nimet, ja määrä kasvaa päivittäin. Nyt on vain ajan kysymys, ennen kuin hän sanoo ensimmäiset sanansa ja myöhemmin kokonaisia lauseita.

Tärkeää:

Jokainen lapsi on yksilöllinen, eikä kielen oppiminen tapahdu aina samalla tavalla. On olemassa niin sanottuja ”Late talkereita”. Nämä lapset imevät sanoja pesusienen tavoin, mutta alkavat puhua myöhemmin kuin muut. He saavat kuitenkin ikätoverinsa kiinni muutamien viikkojen tai kuukausien kuluessa. Lapsen kielen kehittymistä tarkkaillaan säännöllisesti neuvolatarkastuksissa. Jos kuitenkin olet huolissasi siitä, ettei pikkuisesi opi puhumaan oikein, voit ottaa yhteyttä lastenlääkäriin tai neuvolaan.

Edistä vauvan puhumaan oppimista

Lukeminen, laulaminen ja tarinoiden kertominen – kaikki ne ovat merkittäviä tekijöitä lapsen puhumaan oppimiselle. On tärkeää, että mukautat menetelmät oman vauvasi tarpeisiin ja kehitystasoon. Selitä ja näytä hänelle maailmaa, vaikka tietäisit, että lapsi ei vielä ymmärrä kaikkea. Muut äänet, kuten televisio tai radio, rasittavat lapsia usein liikaa. Sen vuoksi ne kannattaa jättää minimiin vauvan läsnä ollessa.

Lelut, jotka auttavat lapsia puhumaan oppimisessa

Kirjat sopivat ihanteellisesti pienen lapsen kielen oppimisessa – edellyttäen, että hän osoittaa kiinnostusta niitä kohtaan. On tärkeää, että et vain nimeä kuvia, vaan kerrot tarkasti, mitä kuvissa tapahtuu. Myös käsinuket toimivat hyvänä tukena, ja voit kertoa niiden avulla tarinoita tai laulaa lauluja. Voit kokeilla myös lapsen lempipehmoeläintä. Myös sormilorut kiehtovat lapsia ja tukevat puhumaan oppimista.

Yhteenveto:

Lapsen ensimmäiset sanat ovat useimmille vanhemmille hyvin erityisiä, ja niitä odotetaan innokkaasti. Voit edistää ja tukea vauvan puhumaan oppimista useilla tavoilla. Tärkeintä on kuitenkin, että ensimmäisistä hetkistä lähtien puhut pikkuisellesi paljon, nimeät kaikki päivittäiset asiat ja otat hänet mukaan kaikkialle. Jossain vaiheessa huomaat, kuinka paljon vauva jo ymmärtää. Viidennen syntymäpäivän vaiheilla kielen kehitys on valmis. Lapsesi oppii uusia sanoja ja asiayhteyksiä kuitenkin koko elämänsä ajan. Oppiminen ei koskaan lopu.