Vesimeloni on parhaimmillaan kesällä eli nyt – poimi 5 vinkkiä sen hyödyntämiseen!

Vesimeloni

Vesimeloni on parhaimmillaan kesällä eli nyt – poimi 5 vinkkiä sen hyödyntämiseen!

Makeutta tihkuva ja viehättävästi rouskuva vesimeloni on kesäkeittiön moniottelija. Vesimelonia voi grillata, lisätä salaattiin, pilkkoa kakun täytteeksi sekä surauttaa raikkaaksi vesimelonijuomaksi. Tässä viisi vinkkiä, kuinka hyödynnät vesimelonia.

1. Kop, kop? Tunnista kypsä yksilö koputtamalla

Vesimelonia löytyy heviosastolta ympäri vuoden, mutta parhaimmillaan ja edullisimmillaan hedelmä on kesällä. Esimerkiksi Espanjassa kasvatettu vesimeloni on sesongissa toukokuusta alkaen.
 

Mistä tunnistaa kypsän vesimelonin? Kypsä meloni on kokoonsa nähden painava, tuoksuu makealta ja kumisee ontosti koputtaessa. Pehmentynyt tai haljennut kuori viittaa ylikypsään hedelmään.

2. Leikkaa lohkojen sijaan tikuiksi – ei sotkua syödessä!

Kokonainen vesimeloni säilyy huoneenlämmössä useita päiviä. Jos vesimelonissa on leikkuupinta, säilytä se pussissa tai kelmulla suojattuna jääkaapissa. Hedelmä kannattaa käyttää parin päivän sisällä.
 

Lohkottu vesimeloni on suttuista syötävää. Unohda lohkot ja leikkaa hedelmä kuorineen tikuiksi tai siivuiksi tai keihästä suupalat vartaisiin. Ei enää sotkua!

3. Tee vesimelonista tulista salsaa tacoihin

Vesimeloni on nimensä mukaisesti yli 90 prosenttisesti vettä. Ruoanlaitossa se kuitenkin kestää voimakkaitakin mausteita ja makuja.
 

Kokeile tehdä vesimelonista salsaa: kuutioi kulhoon tomaatin sijaan vesimelonia ja mausta salsa esimerkiksi chilillä, limetin mehulla ja yrteillä. Tarjoa tacojen välissä.

Vesimeloni

4. Grillaa, lisää täytekakkuun, surauta juomaksi

Vesimeloni sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Kokeile vesimelonia esimerkiksi:

  • Grillattuna. Öljyä vesimelonisiivut ja grillaa niitä minuutti pari per puoli. Yhdistä esimerkiksi suolaiseen juustoon, kuten halloumiin tai fetaan, tai tarjoa jälkiruokana vaniljajäätelön kera.
     
  • Salaatissa. Kokeile esimerkiksi kylmää vesimeloni-nuudelisalaattia. Raikas vesimeloni sopii hyvin yhteen nuudelin, suolapähkinöiden ja yrttien kanssa. Raikas mozzarellasalaatti melonilla syntyy vesimelonista, hunajamelonista, mozzarellasta ja kirsikkatomaateista. 
     
  • Juomassa. Herkullinen vesimelonijuoma syntyy hetkessä ilman lisättyä sokeria: soseuta meloninpalat sauvasekoittimella tai blenderissä nesteeksi, kaada joukkoon loraus kivennäisvettä ja mausta limetin mehulla.
     
  • Täytekakussa. Paksu vesimeloniviipale on raikas ja kevyt yllätys kesäkakun täytteenä. Vesimeloni raikastaa, kostuttaa ja kaunistaa kakun.  Vesimelonista rakentelet myös muita helppoja ja nopeita jälkiruokia. Vaahtokarkki-vesimelonivartaat toimivat hyvin kesäpiknikillä. 
Vesimeloni

5. Askartele kuoresta kukkamaljakko tai tarjoiluastia

Hyödynnä vesimelonin näyttävä kuori! Vesimelonin puolikkaasta kuoresta saa esimerkiksi tarjoilukulhon smoothielle. Kokonainen meloni muuntuu myös trendikkääksi terävähampaiseksi haiksi tai dinosaurukseksi, jonka suuhun voi laittaa tarjolle hedelmänpaloja tai vaikka dippiä.
 

Kokonaisesta melonista saa kukkamaljakon pihajuhliin: leikkaa melonista hattu pois, kaiverra hedelmäliha talteen ruoanlaittoa varten ja täytä tyhjä kuori sesongin kukilla.