Vaatetuotanto kuormittaa maapallon kantokykyä – mitä voimme asialle tehdä?

Vaatetuotanto kuormittaa maapallon kantokykyä – mitä voimme asialle tehdä?

Kauniit vaatteet tuottavat iloa, mutta vaatetuotanto kuormittaa myös maapallon kantokykyä. Vastuullinen kuluttaja suuntaa vaateostoksille harkiten ja laadukas elämänkumppani mielessä. Tässä viisi oppia, jotka jokaisen vaatteita käyttävän tulisi omaksua.

Oppi 1: Tiedosta vastuusi

Vaateteollisuus aiheuttaa kahdeksasta kymmeneen prosenttia maapallon kasvihuonepäästöistä.
 

”Vaatteiden tuotanto saastuttaa ja siihen käytetään enemmän luonnonvaroja kuin maapallon kantokyky kestää”, vastuullisen vaateteollisuuden asiantuntija Anniina Nurmi sanoo.
 

Vaatteen ympäristövaikutukset ovat isot, sillä sen tuotantoketju on pitkä: kun raaka-aine on kasvatettu tai jalostettu, siitä valmistetusta materiaalista ommellaan vaate, joka kuljetetaan kauppaan ja sieltä edelleen loppukuluttajalle.
 

Osa vaatteista valmistetaan halvan työvoiman maissa, joissa työntekijöille ei makseta elämiseen riittävää palkkaa eikä tarjota turvallisia työolosuhteita.
 

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei valmistusmaa yksinään kerro mitään vaatteen tuotannosta. Missä tahansa voidaan tuottaa vaatteita vastuullisesti – tai vastuuttomasti.

Oppi 2: Korjaa vaatesuhteesi

”Meidän pitäisi muuttaa vaatesuhdettamme niin, että vaatteita arvostetaan ja halutaan käyttää kauan.”
 

Vaate on sitä ekologisempi, mitä kauemmin sitä käyttää. Sen tulisi kestää satoja käyttökertoja.
 

Pitkäaikaisen kumppanin tunnistaa materiaalin ja työn laadusta. Jos vaate on jo henkarilla nyppyyntynyt, saumat kiertävät, tikkaukset ovat väljät, trikoo ei venyttämisen jälkeen palaudu muotoonsa tai vaatteesta sojottaa langanpätkiä, se ei kestä käytössä.
 

”Valitse laadukas ja kestävä vaate, joka on malliltaan ja tyyliltään sinulle mieluinen.”
 

Toiselle ajaton vaate on minimalistinen peruspaita, toinen käyttää röyhelömekkoa kymmenen vuotta. Tärkeää onkin miettiä, millaista vaatetta itse käyttäisi pitkään.
 

”Parhaimmillaan jokaiseen vaatteeseen muodostuu tunneside. Silloin sitä haluaa myös vaalia, huoltaa ja korjata.”

Oppi 3: Tutki pesulappu

Materiaalien vastuullisuudessa on eroja.
 

”Ympäristölle pahimmat kuidut ovat puuvilla ja polyesteri. Puuvillan kasvattaminen vaatii paljon vettä ja sen viljelyssä käytetään torjunta-aineita. Polyesteri taas jalostetaan öljystä.”
 

Parempia valintoja niille ovat luomu- ja kierrätyspuuvilla sekä kierrätetty polyesteri, joka valmistetaan yleensä muovipulloista. Tulevaisuudessa kierrätyskuitujen materiaalia ovat toivottavasti vanhat vaatteet.
 

Muita vältettäviä kuituja ovat niin ikään öljystä tehtävät akryyli sekä polyamidi ja selluloosakuitu viskoosi, jonka tuotantoon kuluu paljon energiaa. Lisäksi viskoosin valmistamisessa käytetään myrkyllistä rikkihiiltä.
 

”Luomuhamppu ja -pellava ovat parempia valintoja, samoin selluloosakuitu lyocell eli Tencel.”
 

Suomessa on kehitteillä useita uusia selluloosapohjaisia kuituja, kuten Ioncell ja Infinna, jotka olisivat Tenceliäkin ekologisempia.
 

Villa on kestävä luonnontuote, mutta sen ongelma on eläinten epäeettinen kohtelu ja eläintuotannon ympäristökuormitus. Mulesing-vapaa villa on askel parempaan suuntaan, samoin suomalainen villa. Parasta olisi kuitenkin suosia kierrätettyä villaa.

Oppi 4: Vaadi muutosta

Vastuullisten vaateostosten tekemisen tulisi olla nykyistä helpompaa. Alalla on moneen lähtöön esimerkiksi vastuullisuussertifikaatteja, joiden tulkitseminen vaatii perehtyneisyyttä.
 

”Kuluttaja joutuu tällä hetkellä toimimaan liikaa salapoliisina, kaivelemaan tietoa ja vertailemaan vaatteita.”
 

Vastuuta vaateteollisuuden eettisyydestä ei pidä vierittää pelkästään kuluttajien hartioille.
 

”Vastuullinen toiminta on tällä hetkellä yrityksille vapaaehtoista, mutta sen ei kuuluisi olla. Tarvitaan laki suitsimaan alan toimintaa.”
 

Tällainen yritysvastuulaki onkin vireillä sekä Suomessa että EU:ssa. Se säätelisi, millä tavoin vaatteita saa tuottaa ja millä tavoin valmistettuja vaatteita meillä saa myydä.
 

Poliittisella päätöksenteolla on siis iso merkitys. Yksi tapa, jolla jokainen voi vaikuttaa, on ottaa yhteyttä päättäjiin ja vaatia alalle tiukempia lakeja. Myös vaatteiden valmistajille kannattaa lähettää viestiä ja ilmaista, että toivoo kuluttajana heiltä vastuullisuutta.
 

”Sillä tavalla luo yrityksille painetta toiminnan parantamiseen.”

Oppi 5: Vältä huteja

Kun vaateostoksille ei lähde hetken mielijohteesta, välttyy impulssiostoksilta.
 

”Tutki ensin oma vaatekaappisi ja tee lista vaatteista, joita oikeasti tarvitset.”
 

Lista kannattaa tehdä pidemmälle ajalle ja ostaa tarvitsemansa vaatteet silloin, kun ne osuvat eteen. On vain hyvä, jos täydellinen talvitakki löytyy kesällä. Silloin ostosta ei tarvitse tehdä hätiköiden pakkasten yllättäessä.
 

Olennaista on myös tuntea oma tyylinsä ja miettiä, millaiset vaatteet sopivat yhteen jo olemassa olevien kanssa. Kun tietää, miten haluaa pukeutua, hutiostokset vähenevät.
 

”Ennen kuin ostat, nuku yön yli ja mieti, tarvitsetko vaatetta todella.”

Vastuullinen valikoimamme

  • Myrkytön muoti. Allekirjoitimme Greenpeacen Detox-sitoumuksen ensimmäisenä päivittäistavarakauppana. Vuoteen 2020 mennessä korvasimme yksitoista ympäristölle haitallista kemikaaliryhmää omien merkkiemme tekstiili- ja kenkätuotannossa.
     
  • Vastuullinen puuvilla. Tavoitteemme on, että vuoden 2022 lopussa omissa tuotemerkeissämme käytetty puuvilla on viljelty vastuullisesti. Olemme mukana Cotton made in Africa -hankkeessa ja käytämme johtavia sertifiointeja (mm. GOTS, OCS).
     
  • Reilut palkat. Lähtökohtamme on myös sosiaalisesti vastuullinen vaatevalikoima. Kansainvälisen ACT-aloitteen jäsenenä edistämme elin- ja työoloja sekä elämiseen riittävää palkanmaksua tuotantomaissa.

Kiinnostuitko Lidlin vastuullisuustyöstä? Lue lisää täältä.

Riippumaton tarkkailija

Sisäisen valvonnan lisäksi Lidlin tekstiilien laadun takaa Hohensteinin testauslaitos, joka on tukenut tuotekehitystämme jo kymmenen vuotta. Hohenstein muun muassa tarkastaa tuotanto-olot valmistus­maissa, mittaa tekstiilin haitta-aineet sekä varmistaa vaatteen istuvuuden. Haitta-aineettoman tekstiilin tunnistaa ÖKO-TEX-merkistä.

 

Kaipaatko lisää tämänkaltaista luettavaa? Lue kalan vastuullisuudesta täältä ja suklaan tulevaisuudesta täältä.