Urheilijan kasvisruokavalio: proteiineista voimaa, hyvistä rasvoista energiaa

Oikeanlainen ruokavalio tukee urheilijan jaksamista, urheilusuoritusta ja palautumista. Lumilautailija ja Lidlin All Stars -urheilija Kalle Järvilehto kertoo, miten huolehtii arkiruokailustaan matkatessaan lumilaudan kanssa ympäri maailmaa.

Lumilautailija Kalle Järvilehdon, 24, ruokabravuuri on pinaattipasta – siihen löytyy nimittäin raaka-aineet lähes kaikista maailman kaupoista.

Järvilehto treenaa lumilautailua aikuisten maajoukkueessa. Hän matkaa treenileireillä ja kilpailuissa ympäri maailmaa, ja ensi vuonna hän kiertää maailmancupeja tähtäimessään vuoden 2022 talviolympialaiset. Järvilehto kuuluu myös Lidlin All Stars -urheiluohjelmaan, joka tukee nuoria urheilijalupauksia.

Järvilehto opiskelee urheilu-uran lisäksi insinööriksi ja asuu Kajaanissa tyttöystävänsä kanssa. Kotona he kokkailevat yhdessä kasvisruokaa.

”Muutin kotoa 16-vuotiaana, kun aloitin lumilautalukion Vuokatissa. Silloin tuli ostettua aika paljon valmisruokia kuten uunipizzoja. Kokkaustaidot kehittyivät vasta myöhemmin, tyttöystäväni opetti.”

Kolme vuotta sitten Järvilehto ryhtyi kasvissyöjäksi.

”Lopetin lihan syömisen myös eettisistä syistä. Nykyään suurin syy syödä kasvisruokaa ja kalaa on kuitenkin omassa hyvinvoinnissa: oloni on kevyempi ja verensokeri ei heittele.”

Lue lisää Lidlin All Stars -urheilijoista 

 

”Treenireissuilla kokkaan omat kasvisruoat”

Koti-Suomessa Järvilehdon ruokarytmi on tasainen, treenireissuilla taas paikasta ja olosuhteista riippuvainen.

Treenimatkoilla rinteeseen lähdetään aamuvarhain ja palataan takaisin vasta illalla. Lounashetki on pidettävä rinteessä, ja pitkän laskupäivän jälkeen pitää tankata paljon ruokaa. Joskus illallisia saattaa mennä tuplana.

”Laskupäivän jälkeen ei jaksa heti kokata, joten reissussa saatan syödä kaksi illallista: ensin alkuillasta edellisen päivän tähteitä ja myöhemmin vielä iltapalaksi uuden illallisen.”

Järvilehto pyrkii kokkaamaan suosikkiruokiaan myös reissussa. Se säästää rahaa ja silloin hän myös tietää tarkalleen, mitä syö.

Arkisyömisiä ja ruokaostoksia helpottaa kännykässä oleva lista 12 vegeruoan lista.

”Sen kanssa osaan ostaa ruokaa jetlag-päissänikin.”

”Urheilijana valitsen lihan korvikkeeksi linssejä ja papuja”

Järvilehto ei ota paineita syömisistään, mutta katsoo, mitä suuhunsa pistää. Kasvissyöjänä varsinkin.

”Lihan korvikkeeksi yritän aina miettiä aterialle jotain muuta proteiinipitoista, kuten linssejä tai papuja. Kävin myös verikokeissa varmistamassa, että minulla ei ole kasvisruoan takia mitään puutostiloja. Syön purkista B12-vitamiinia ja satunnaisesti rautalisiä ja kreatiinia.”

Entä herkut – syökö urheilija niitä?

”Syön herkkuja aika vähän. Kavereidenkin kanssa tapaamme yleensä jonkin aktiviteetin, kuten skeittauksen, laskemisen tai golfin, merkeissä.”

Järvilehto on tyytyväinen ruokailutottumuksiinsa. Yhteen asiaan hän tosin kaipaa muutosta.

”Vegaanijuustoja täytyy alkaa vielä kokeilemaan!”

Satoja ravitsevia ruokia ja eväitä – katso parhaat reseptit  Lidlin reseptipankista

Urheilijan kasvisruokavinkit – oikeanlainen ravinto tukee urheilusuoritusta

  • Varmista riittävä proteiinin saanti. Tämä on tärkeää etenkin voima- ja nopeuslajeissa. Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi tofu ja muut soijatuotteet, palkokasvit ja täysvilja.
  • Tankkaa ennen urheilusuoritusta hitaita hiilareita, kuten täysjyväviljaa. Ne imeytyvät hitaasti, pitävät verensokerin ylhäällä pitkään ja tukevat etenkin kestävyyttä vaativia urheilusuorituksia.
  • Syö harjoittelun jälkeen nopeita hiilareita, kuten pastaa, jotta elimistön palautuminen käynnistyy.
  • Muista hyvät rasvat. Etenkin kestävyyslajeissa rasvat ovat tärkeimpiä energianlähteitä. Lisää aterioille avokadoja, pähkinöitä ja loraus oliivi- tai rypsiöljyä.
  • Juo vettä! Urheilija voi menettää kovan suorituksen aikana jopa 2–4 litraa nestettä tunnissa. Urheilijan on suositeltavaa juoda vettä vähintään kolme litraa päivittäin, urheilun määrästä ja ilman lämpötilasta riippuen.

Lähde: Vegaaniliitto

Ravitsevia ruokia