Tiesitkö nämä 4 asiaa kotimaisesta kalastuksesta?

Tiesitkö nämä 4 asiaa kotimaisesta kalastuksesta?

Kuusamolaiset kalastajaveljekset Timo ja Vesa Pitkänen elävät läheisessä yhteydessä luontoon. Nuotalla nostettu muikku on kuluttajien saatavilla jo seuraavana päivänä, ja siitä valmistetaan myös Lidlin frittimuikkuja. Tiesitkö nämä neljä asiaa kalastuksesta Suomessa?

1) Kalastajien joukko harvenee

Veljekset Timo ja Vesa Pitkänen kalastavat Kuusamo­järven vesistössä. Paras vuosisaalis on ollut 60 tonnia muikkua, viime talvena pyynti oli 28 tonnia. Kalastajat lähtevät järvelle jo aamuseitsemältä, jotta saalis ehtii iltapäivällä Oulua kohti lähtevään kylmäautoon.
 

Timo ja Vesa Pitkänen ovat kalastaneet ammatikseen 16 vuotta. Muikun pyynti on ollut perheessä aina iso osa elämää. Alun perin nuotan hankkivat Pitkästen isä ja veli.
 

Pitkäset kuuluvat harvenevaan joukkoon: ammattikalastajia on Suomen sisävesillä noin pari sataa, ja uusia tulee alalle melko vähän.
 

”Kalastajan elämässä parasta on vapaus”, veljekset sanovat.

2) Työtä tehdään yhteydessä luontoon

Sää sanelee kalastajan ammatissa kaiken, ja siksi kalastaja elää tiiviissä yhteydessä luontoon. Kaikuluotaimet ovat kuitenkin tehneet työstä täsmällisempää, sillä ennen säätä piti lukea nykyistäkin herkemmin. ­
 

Välineitä täytyy huoltaa ja välillä rakentaa itse. Kuusamon Muojärvellä muikkua pyydetään lähinnä nuottaamalla ja rysällä. Timo Pitkäsen mukaan troolaa­minen olisi liian tehokas pyyntitapa.
 

”Näissä hommissa kehittyy päivittäin tuntuma, miten ­kalaa järvessä riittää”, Pitkänen sanoo.

3) Kala on kuluttajilla jo seuraavana päivänä

Nuotasta kala haavi­te­taan saaveihin ja sekaan lapioi­daan jäätä. Saavit peitetään pressulla kuljetuksen ajaksi. Rannassa saalis lajitellaan, mikä varmistaa, ettei liian pieniä kaloja päädy ­kuluttajille. Samana iltana kalat ovat jo Oulun Kaakkurissa kalavalmistaja Hätälän tehtaalla ja kuluttajilla seuraavana päivänä. 
 

Pitkäset myyvät ­95 ­prosenttia pyytämäs­tään kalasta Hätälä ­Oy:lle, joka valmistaa myös Lidlin kalatuotteita. Veljesten pyytä­mää muikkua saa Lidlis­tä erätuot­teena sesongin mukaan, ja siitä tehdään myös Lidlin Isokari frittimuikkuja.

4) Muikku on ekologista lähiruokaa

Kotimainen järvikala on ekologista ruokaa. WWF:n mukaan Suomen ­sisävesien muikkukannat kestäisivät paikoin enemmänkin pyyntiä.
 

Muikusta saa monenlaista ruokaa kalan koon mukaan, vinkkaavat Pitkäsen veljekset.
 

”Iso muikku perataan, leivitetään korppu- tai ruisjauhoissa ja paistetaan pannulla. Pienempi muikku puolestaan käy pellille ja uuniin. Muikun kylkeen sopivat perinteiset ruisleipä tai peruna.”

Kalastajalle kiitos -kampanja tukee kotimaista kalastusta

Lidlinkin kalatuotteita ­valmistavan Hätälä Oy:n Kalastajalle ­kiitos -kampan­ja kannustaa suomalaisia käyt­tämään­ enemmän kotimaista luonnonkalaa ja pitämään kalas­tuselinkeinoa elinvoi­mai­­sena. Hätälä lah­joittaa jokaisesta vuonna 2020 myydystä Kalastajalle kiitos­ ­­-kampanjapakkauksesta 10 senttiä ­kotimaisen am­matti­kalastuk­sen tukemi­seen. Lid­lin tuotteista mukana ovat ­muikut ja erätuotteina saatavuuden mukaan myy­tävät järvikalat. Lue lisää Kalastajalle kiitos -kampanjasta!