Tähtikokin ruokavalio: nopeita pastoja ja Wolt-ruokatilauksia

Teemu Laurell

Tähtikokin ruokavalio: nopeita pastoja ja Wolt-ruokatilauksia

Lidlin uuden tähtikokin Teemu Laurellin arkiruokailuun kuuluvat yksinkertaiset ja suoraviivaiset ratkaisut. Kesällä syömiseen vaihtelua tuo grillaus, jossa tärkeintä ovat aidot hiilet sekä torilta haetut laadukkaat raaka-aineet.

Lidlin uusi tähtikokki Teemu Laurell, 36, tuli suurelle yleisölle tutuksi Suomen Top Chef -ohjelmasta vuonna 2012. Nyt hän on helsinkiläisen Shelter-ravintolan keittiömestari ja ravintoloitsija.

Tähtikokilla on edessä kiireinen kesä: esikoisteos Teemun pöydässä -reseptikirja julkaistaan toukokuussa, ja uusi fast casual -ravintola avataan Helsingin keskustaan myöhemmin kesällä.

Kiireinen työ vaikuttaa kokin omaan arkiruokailuun paljon. Esimerkiksi säännöllinen syöminen vaatii edelleen opettelua.

”Iltavuorojen vuoksi aamuisin tulee nukuttua usein pidempään, ja siksi lounasaikaan en ole usein syönyt vielä mitään. Pyrimme syömään työporukalla joka päivä yhdessä klo 15. Kun kokkaa koko päivän ruoankäryssä ja maistaa ruokaa jatkuvasti, työpäivinä tulee harvoin edes nälkä”, Teemu Laurell sanoo.

Laurell haluaa, että arkiruoka valmistuu helposti ja nopeasti, ilman kikkailuja. Välillä hän tilaa paljon ruokaa myös ruokalähettipalvelu Woltista.

Kotikeittiössä bravuureita ovat yksinkertaiset pastat, ja kaapista löytyykin aina viittä eri pastaa – penneä, simpukkapastaa, spagettia, kierremakaronia ja tagliatellea. Niiden sekaan lisätään sitä, mitä kaapissa on.

Esimerkiksi cacio e pepe -pastaan Laurell laittaa parmesaania ja runsaasti mustapippuria. Mac and cheese syntyy gratinoimalla uunissa juustokastiketta ja pastaa.

Lisäksi keittiöstä täytyy löytyä sitruunaa ja jalapenoja.

”Tuore sitruuna on henkireikä! Ruoassa pitää olla aina jotain hapokasta. Jalapenoja laitan ihan joka paikkaan.”
 

”Ennen haluttiin fiiniä, nyt yksinkertaisuus on se juttu”


Laurell suosii suoraviivaisia reseptejä. Hyvä ruoka syntyy hänen mielestään yksinkertaisista ja laadukkaista raaka-aineista.

”Esimerkiksi vain kolmesta ainesosasta saa tehtyä sairaan hyvän marinadin. Kun tulin alalle, piti tehdä fiiniä ruokaa, jos halusi kokata huipulla. Nyt yksinkertaisuus on se juttu.”

Laurell haaveilee, että saisi tehdä reseptejä, jotka helpottavat ihmisten arkikokkaamista. Hänen paras vinkkinsä kotikokeille onkin tämä: panosta ruoanlaitossa yhteen asiaan.

”Se voi olla esimerkiksi itse tehty salaatinkastike. Helppo vinegretti syntyy dijonsinapista, sitruunan mehusta, öljystä, hunajasta ja suolasta.”

”Grillaus lähtee siitä, mitä kaupassa tai torilla on tarjolla”


Kesällä vaihtelua arkisyömiseen tuo grillaus. Tähtikokin valinta on hiiligrilli.

”Hiilet ovat grillaamisen juju. Hiilille tirisevä rasva paitsi kuulostaa oikealta myös antaa ruokaan uniikin maun.”

Kun Laurell ryhtyy grillauspuuhiin, menee hän ensimmäisenä kauppaan tai torille katsomaan, mitä on tarjolla, ja kokkaa sen mukaan. Kesäsesongissa hänen suosikkiraaka-aineitaan ovat kotimaiset perunat, porkkanat, kevätsipulit, pienet romainesalaatit ja varhaiskaali.

Kasviksista Laurell rakentelee usein folionyyttejä. Hän yhdistelee kasviksia kypsennysajan mukaan: esimerkiksi varhaiskaali, kevätsipuli ja peruna kypsyvät lähes samassa ajassa.

Joskus hän lisää kasvisten kaveriksi pikkupalan vaaleaa kotimaista järvikalaa. Kalan mausteeksi sopii itse tehty yrttimaustevoi tai ripaus kuivamausteseosta, esimerkiksi kuminan- ja fenkolinsiemeniä.

Laurell syö arjessaan koko ajan vähemmän lihaa, osittain siksi, että hänen tyttöystävänsä on kasvissyöjä. Kun hän grillaa lihaa, on sen oltava laadukasta kotimaista nautaa, jota hän hakee kauppahalleista tai herkkutiskeiltä.

”Kun miettii mihin maailma on menossa, tuntuu hölmöltä ostaa lihaa, joka on lennätetty tänne kaukaa.”

3 x Teemun kesäsuosikit

1. Mansikka. ”Mansikka on parasta sellaisenaan ja kakuissa, vaniljajäätelön tai mascarponemoussen kera. Suosikkimakuparini mansikalle on seljankukka.”

2. Peruna. ”Torilta haettua, käsin pestyä multaperunaa fiilistelen sillin tai muiden kalojen kanssa. Peruna toimii keitettynä voin kanssa, grillattuna tai paahdettuna.”

3. Kevätsipuli. ”Kesä huutaa monikäyttöistä kevätsipulia! Valkoinen pää toimii grillattuna, ja vihreää vartta voi leikata salaattiin tai pottujen seuraksi voikastikkeeseen.”

Lue myös, miten esimerkiksi meteorologi Anniina Valtonen tai videobloggaaja Hermanni Hyyryläinen arjessaan syö.