Tähtikokin ruokavalio: herkullisuudesta ja laadusta ei tingitä edes arkena

Miltä näyttää ruoka-alan ammattilaisen oma lautanen ja jääkaapin sisältö? Lidlin tähtikokki ja ruokastailaaja Meri-Tuuli Väntsi kertoo, miten hän syö työpäivinä, kiireisessä lapsiperhearjessa ja mielitekojen iskiessä. 

 

Kokki ja ruokastailaaja Meri-Tuuli Väntsi, 39, ei ole koskaan varsinaisesti opiskellut kokiksi. Kun Väntsi oli lapsi, hänen isänsä opetti tyttärelle kastikkeiden keitot ja lihojen paistamiset. Äiti puolestaan teki hyvää kotiruokaa ja etnistä ruokaa. Väntsi asui lapsuutensa Portugalissa, Ranskassa ja Tansaniassa insinööri-isän töiden takia. 

 

”Ruoanlaitosta tuli minulle harrastus. Myöhemmin minulle oli luontaista olla aina se, joka teki kotibileisiin ruokaa ja jolle kaverit soittivat tarvitessaan ruokavinkkejä”, Meri-Tuuli Väntsi muistelee.

 

Nyt Väntsi asuu miehensä Jaakon, poikansa Alfredin, 3, vauvansa ja kahden kissansa kanssa Helsingin Roihuvuoressa. Hänen elämäänsä voi seurata Instagramissa @merituulivantsi.

 

Kokin ja ruokastailaajan työt ovat hetkellisesti tauolla, sillä Väntsi on äitiyslomalla. Pesti kotikokkina tosin jatkuu aina.

 

”Söisin mielelläni mieheni bravuureita makaronilaatikkoa, linssikeittoa tai nakkikeittoa viikoittain, mutta nyt hän kokkaa ehkä kerran kuussa.” 
Meri-Tuulin reseptejä löydät Lidlin reseptipankista

”Vedän mutkia suoriksi etenkin arkena”

Meri-Tuuli Väntsin teesit ruoanlaitossa ovat: ruoan pitää olla herkullista, eikä raaka-aineiden laadusta tingitä. Hän ei osta lightia, ja tomaattien pitää olla aina kypsiä. 

 

Näiden raamien puitteissa hän vetää kuitenkin mutkia suoriksi, etenkin arkena.
”Saatan lämmittää kiireisen päivän päätteeksi valmislihapullia uunissa ja tehdä kastikkeen puolesta purkillisesta tomaattimurskaa, johon lisään kermaa, parmesaania, suolaa ja pippuria.”

 

Perheen jääkaapista löytyy aina Lidlin hummusta, täysmaitoa kahviin, Alf-pojalle sinistä maitoa, koska hän vihaa ’äidin punaista maitoa’ ja paljon vihanneksia. 
Väntsi kokkaa aina koko perheelle samaa ruokaa. Hän ei jätä mitään ainesosaa pois – vaikka Alf-poika on todella nirso.

 

”Houkuttelen Alfia maistamaan lisäämällä ruokaan hänen rakastamiaan pakasteherneitä tai pilkkomalla ainekset jännästi. Välillä minun on kuitenkin helpompi turvautua hänen kohdallaan valmislihapulliin ja nakkeihin.”

 

Lihapullilla ja nakeilla höystetty pyttipannu katoaa nopeasti parempiin pikkusuihin. 

”Syön currya kylmänä suoraan muovirasiasta ”

Yleensä Väntsi ei mieti ruoan kaloreita tai proteiineja. Tärkeintä on hyvä olo. 
Ruokailurytmi vaihtelee päivän mukaan. Aamulla hän haluaa pari voileipää ja kahvia maidolla. Lounaaksi pitää olla mieluiten jotain kylmää, koska lämmin ruoka väsyttää. 

 

”Saatan syödä edellispäivän currya kylmänä suoraan muovirasiasta – tai lisää voileipiä. Päiväkodin jälkeen syön poikani Alfin kanssa vihannestikkuja, hedelmiä ja karjalanpiirakoita, koska illallinen on vasta kahdeksan maissa.”

 

Vuosi sitten hänen täytyi kuitenkin miettiä ruokailutottumuksiaan, kun vaatteet alkoivat yllättäen kiristää.

 

”Tajusin maistelevani pitkin työpäivää ylijäämäpaloja leikkuulaudalta. Kun keräsin kaikki suupalat lautaselle, olin ihmeissäni, kuinka paljon olin syönyt itseltäni salaa.”

 

Myös raskaus vaikutti ruokavalioon. Normaalisti Väntsi ei välitä makeasta, mutta raskausaikana hän himoitsi jogurttipähkinöitä ja makeaa. Jääkaappiin hän paloitteli valmiiksi vihannestikkuja, joita dippasi hummukseen nälän iskiessä – myös yöllä. 

 

”Olen sitä mieltä, että mielitekojakin kannattaa kuunnella. Jos tekee mieli syödä viisi appelsiinia, keho varmaan tarvitsee niitä.” 

 

Nyt äitiyslomalla Väntsi haluaisi panostaa ruokaan ja syömiseen. 

 

”Olisi ihanaa ehtiä syömään illallinen yhdessä perheen kanssa päivittäin. Aion kutsua meille pitkästä aikaa paljon kavereitakin syömään.”

 

Haluaisitko sinäkin koota kaikki rakkaat saman pöydän ääreen syömään? Ruokaideoita löydät Lidlin reseptipankista