Somevaikuttajan joulu: Enni Koistinen satsaa kattaukseen ja kalapöytään

Somevaikuttajan joulu: Enni Koistinen satsaa kattaukseen ja kalapöytään

Kekseliäisyys ja leikkisyys – niistä on somevaikuttaja Enni Koistisen ruokafilosofia tehty. Joulun alla hänestä kuoriutuu ”ekstramartta”, jolla on jatkuvasti itsekeitetyt glögit tulilla.

 

Somevaikuttaja, graafikko ja podcastaaja Enni Koistinen, 32, tunnetaan muun muassa julkkisjuoruihin keskittyvästä Tuplakääk-­podcastista ja Musla-lifestyle­sivustolta. Hän on myös intohimoinen ruokaihminen, joka innostui kokkailusta jo lapsena.
 

”Vanhempani ovat aina olleet kulinaristeja. Menin pienestä pitäen keittiöön katselemaan vierestä, kun he laittoivat ruokaa. Myös mummoni opetti minua ja vei minut Marttojen kokkikouluun. Yläasteen kotitaloustunnit rohkaisivat tekemään ruokaa koko perheelle”, Koistinen kertoo.
 

Enni Koistinen on ruoanlaittajana hyvin kokeilun- ja vaihtelunhaluinen. Hän tykkää selailla keittokirjoja ja ruokalehtiä aamupalalla ja illallisella, eikä hän juurikaan tee samoja ruokia. Kokkaus on eräänlainen meditaatiohetki, ja siksi Koistinen laittaa ruokaa mieluiten yksin.
 

”Teen ruokaa usein reseptin mukaan mutta suurpiirteisesti freestailaten. Olen myös todella hyvä keksimään hävikkiaterioita! Minusta se on ihana haaste, jos jääkaapissa ei ole muka mitään syötävää. On tyydyttävä tunne, kun jämistä keksii mielettömän ruoan.”

”Minulla on jatkuvasti glögit tulilla”

Jouluinnostustaan Enni Koistinen yrittää pidätellä pitkään, mutta viimeistään itsenäisyyspäivänä pankki räjähtää. Loppuvuodesta hänestä kuoriutuukin ”ekstramartta”.
 

”Kokkaan todella paljon, ja minulla on jatkuvasti jotkut itsekeitetyt glögit tulilla.”
 

Koistiselle joulupöydän paras juttu ovat kalat. Hän on kopioinut podcast-kollegaltaan Kirsikka Simbergiltä idean, että kalat voi syödä jouluna pääruokana ja laatikot siinä kyljessä. Näin välttyy turhalta ähkyltä.
 

”Kinkkua en paista, hankin sitä valmiina vain vähän, jotta saan joulupäivän aamuna pari kinkkuruisleipää suolakurkuilla. Myös mätileipiä täytyy saada, ja Lidlin Deluxe-sarjan sahrami­glögiä sekä glühweineja – niissä on enemmän mausteita ja jytyä kuin tavallisissa glögeissä.”
 

Enni Koistinen tunnetaankin myös Lidl-fanina.
 

”Lidleissä­ on vaan niin paljon yllätyksiä! Teemaviikoilla­ kaupassa tuntuu kuin olisi ulkomailla ja saa tutkia, mitä ihanaa hyllyistä löytyy. Rakastan myös sitä tunnetta, joka kassalla aina tulee: ai että, ­olipas taas edullista.”

3 x Ennin jouluperinteet

1. Jouluhalko: ”Aatonaaton rituaalini on tehdä ranskalainen jouluhalko: kääretorttu, joka kuorrutetaan halon näköiseksi. Valmistus kestää tuntikausia, ja nautin siitä koko sydämestäni.”
 

2. Kattauksen suunnittelu: ”Katan pöydän jo edellisenä päivänä, jotta sitä ehtii fiilistellä tarpeeksi. Pöydän keskelle teen näyttävän asetelman esimerkiksi kävyistä, puolukanoksista ja kynttilöistä.”
 

3. Ulkomaiden jouluherkut: ”Kerran tein tanskalaista jälkiruokaa, johon tuli riisikermavaahtoa ja kirsikkahilloa. Lucian päivänä olen leiponut sahrami-pistaasipullia.”