Sitruuna on talven pirteä sesonkihedelmä – poimi 5 vinkkiä sen hyödyntämiseen!

Sitruuna

Sitruuna on talven pirteä sesonkihedelmä – poimi 5 vinkkiä sen hyödyntämiseen!

Sitruuna sopii vaikka mihin: pääruokiin, jälkiruokiin, juomiin ja jopa siivousvälineeksi! Lue, miten käytät sitä monipuolisesti ja valitset eri käyttötarkoituksiin sopivimman sitruunan.

1. Pieni ja pehmeä sitruuna on usein mehukkain

Sitruunan voi hyödyntää kokonaan, sekä mehun että ohuen keltaisen kuoren. Yhdestä sitruunasta saa keskimäärin puoli desiä mehua, mutta hedelmien mehukkuus vaihtelee. Jos siis tarvitset ruoanlaitossa sitruunamehua, valitse pieniä, sileäkuorisia ja pehmeitä sitruunoita. Ne ovat usein mehukkaimpia.

2. Jos raastat kuorta, valitse luomusitruuna

Sitruunankuori sisältää aromaattisia öljyjä, minkä vuoksi kuoressa on erityisen paljon makua. Jos käytät ruoanlaittoon tai leivontaan sitruunankuorta, valitse mieluiten luomusitruuna. Pese sitruuna kuumalla vedellä ja raasta ohut keltainen pinta raastimen pienimmällä terällä.
 

Kuoriraudalla saat leveämpiä ja pidempiä, koristeluun sopivia suikaleita. Voit viimeistellä niillä esimerkiksi sitruuna-jogurttitortun pinnan.

Sitruuna

3. Hyödynnä hapot ruoanlaitossa

Sitruunan salaisuus on sen hapokkuus. Siksi se toimii niin pääruoissa, makeissa herkuissa kuin juomissa.
 

Sitruunalla voit raakakypsentää kalaa cevichen tyyliin tai paistaa uunilohen sitruunaviipaleilla peitettynä. Sitruuna maustaa myös kanaruoat, kokeile esimerkiksi sitruuna-parmesaanikanaa.
 

Kenties maailman helpoin sitruunajälkiruoka on lemon posset, jonka valmistat yhdistämällä kiehautetun kerman, sokerin ja sitruunamehun. Sitruunan happo hyydyttää kerman raikkaaksi mutta täyteläiseksi vanukkaaksi.
 

Sitruunan happo estää myös hedelmäviipaleita tummumasta. Sivele omena-, päärynä- ja banaaniviipaleiden leikkuupintoihin sitruunamehua suoraan sitruunasta puristettuna. Tämä kikka pitää jälkiruoat kauniina.

4. Mausta sitruunalla myös juomavesi

Tehosta päivittäistä vedenjuontiasi maustamalla juomavesi sitruunalla: viipaloi sitruuna ja laita viipaleet vesikannuun. Makuvettä tulee juotua kuin huomaamatta.
 

Sitruunan lisäksi vesikannuun voi pudottaa esimerkiksi mintunoksia tai kurkkuviipaleita. Pirteä ja kirpeä sitruunavesi piristää – varsinkin aamuisin!

5. Siivoa sitruunalla koti raikkaaksi

Ota käyttöön mummojen konstit ja käytä sitruunaa apuna siivouksessa. Voit puhdistaa sitruunamehun, veden ja rätin avulla muun muassa pesualtaan, hanan, mikron tai keraamisen lieden tahrat. Sitruuna toimii myös hajunpoistajana esimerkiksi jääkaapissa.
 

Muista siis ensi kerralla, kun heittämässä käytettyä sitruunanpuolikasta pois, että voisit samalla sipaista sillä keittiön puhtaaksi!