Ruokabloggaaja Jenni Häyrinen: ”On ihan ok syödä välillä pakastepizzaa”

Ruokabloggaaja Jenni Häyrinen: ”On ihan ok syödä välillä pakastepizzaa”

Ruokabloggaaja Jenni Häyrinen haluaa simppeleillä resepteillä kannustaa kaikkia kokkaamaan. Joskus lapsiperheen arjessa on kuitenkin hetkiä, jolloin puolivalmisteet ja einekset ovat mahtava pelastus.

Mikä on ruoan rooli perheessänne?

”Minä, mieheni ja 7- ja 12-vuotiaat lapsemme vietämme yhteistä aikaa eniten ruokapöydässä. Olemme mieheni kanssa molemmat kiinnostuneita ruoasta, mutta minä kokkaan enemmän.

Reissuilla tutustumme eri maiden ruokakulttuureihin. Lapset ovat aina mukana. Kerran kävimme ­Roomassa ja Napolissa kahden viikon pizzamatkalla. Merkkasimme Exceliin pizzeriat, joissa halusimme käydä, ja söimme pizzaa lounaaksi, välipalaksi ja illalliseksi. Sen jälkeen ei hetkeen tehnyt mieli sitä.”

Mitkä ruoat pelastavat arjen?

”Ruoat, joita voi tehdä ison satsin ­kerralla. Teen usein sunnuntaisin megasuureen vuokaan härkislasagnea, jota syömme useana päivänä, ja saatan pakastaa osan. Kun pää lyö tyhjää, laitan uunivuokaan pakasteperuna-sipulisekoitusta, kermaa ja Lidlin savulohipalan, rouhin päälle paljon mustapippuria ja laitan ruoan puoleksitoista tunniksi uuniin. Etätyöpäivän arkilounas valmistuu edelliseltä aterialta ylijääneestä pastasta, lohesta, kasviksista ja yrteistä, joita jääkaapista sattuu löytymään.”

Mikä maistuu muksuille?

”Siitä asti, kun soseet jäivät, lapset ovat syöneet samoja ruokia kuin aikuiset. Toki otan heidät huomioon: esimerkiksi chiliä laitan vain omaan annokseen. Lapset ovat tottuneet siihen, että pöydässä on jotain uutta ja kummallista, sillä tykkään kokeilla uusia ruoka. Onneksi he ovat kaikkiruokaisia. Lasten lempiruokia ovat klassikot kuten makaronilaatikko ja pinaattilätyt.”

Ovatko lapsesi innokkaita kokkeja?

”Olen ottanut heidät pienestä pitäen mukaan ruoanlaittoon. Tytär aloitti tillivastaavana, eli hän sai leikata lasten saksilla tilliä kalakeittoon. Hän tykkää edelleen kokata, mutta varsinkin pojastamme on tullut mahdoton keittiössä. Hän haluaisi leipoa joka päivä kakun. Poika tietää taikinan perusreseptin ja saattaa tehdä useamman kakun viikossa. Sitruunakakkuun hän keksi kerran laittaa sitruunan mehua ja kardemummaa. Siitä tuli tosi hyvää. Minä laitan kakut uuniin, mutta muuten poika tekee ne itse.”

Mistä ruokaperiaatteista olet joustanut lasten myötä?

”Olen hoksannut, että karkkipäivä on järkevä systeemi. Ennen ajattelin, että makeisia voi syödä kohtuudella aina välillä. Mutta kun kolmevuotias kysyy kaksikymmentä kertaa päivässä, että saako karkkia, kieltävä vastaus on helpointa perustella sillä, että ei ole karkkipäivä.

Nykyään olen sallivampi eineksiä ja puolivalmisteita kohtaan. Valmiskastikkeet ja paistopisteen hampurilaissämpylät ja pitaleivät helpottavat arkea. Blogini helpoilla resepteillä haluan kannustaa ihmisiä tekemään ruokaa, mutta välillä elämässä on ajanjaksoja, jolloin ei jaksa kokata. Silloin on ihan ok hakea pakastepizzaa! Meillä se tarkoittaa, että äidillä ei ole mennyt kaikki putkeen sinä päivänä. Lapset ovat siitä vain innoissaan, koska pakastepizzaa saa harvemmin.”

Mitä kokkaat, kun on aikaa?

”Viikonloppuisin teemme napolilaista pizzaa pizzauunissa taloyhtiön pihalla – kiviuunia kun ei saa kerrostaloon. Lempipizzani ovat marinara ja margherita. Vinkkini tomaattikastikkeeseen on, että se kannattaa tehdä tölkkitomaateista, ei tomaattimurskasta. Näin mausta tulee intensiivinen.

Sunnuntaibrunssilla syömme hapanjuurileipää. Aloitan juuren ruokkimisen torstaina ja jatkan pari päivää. Lauantaina teen taikinan. Sinä päivänä ei voi olla muita harrastuksia, sillä taikinaa pitää taitella puolen tunnin välein. Sunnuntaiaamuna paistan leivän.”

Miten syksy näkyy syömisissäsi?

”Ruokavalioni elää sesonkien mukaan. Varma syksyn merkki on lämmittävä aasialainen kurpitsakeitto, jossa on paljon chiliä. Talvea kohden syömme enemmän lihaa. Teen usein lihapataa, johon laitan rasvaista lihaa ja kauden juureksia. Pohjaksi sopii punaviini-tomaattikastike. Pata hautuu uunissa yön yli ja tulee aamulla ulos ­ihanan tuoksuvana.”

Teksti: Elina Vironen – Kuva: Kirsi-Marja Savola

FAKTABOKSI:

Kuka?

Jenni Häyrinen, 40, pitää suosittua Liemessä-ruokablogia. Hänet tunnetaan uunifetapasta-reseptistä, joka nousi Suomessa someilmiöksi vuonna 2019 ja breikkasi maailmanlaajuisesti vuonna 2021. Häyrinen on kirjoittanut teokset Brunssikirja (Tammi, 2018) ja Katukeittiö – Parempaa roskaruokaa (Readme.fi, 2014).

3 x Jennin syyssuosikit

Tomaatti

”Kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan elo–syyskuussa. Teen niistä piirakkaa ja bruschettaa. Tomaatit sopivat kaikkeen – niitä on 85 prosentin varmuudella kaikissa resepteissäni.”

Palsternakka

”Aliarvostettu juures, joka on minulle kuin karkkia. Leikkaan sen paksuhkoiksi tikuiksi, jotka laitan uunipellille, ja päälle laitan sormisuolaa, rouhittua mustapippuria ja paljon oliiviöljyä.”

Punajuuri

”Punajuuri on lohturuokaa. Maku on voimakas ja juureva, ja se sopii hyvin syksyisiin pata­ruokiin vaikka homejuuston tai vuohenjuuston pariksi.”

 

Juttusarjassa kiinnostavat ihmiset kertovat elämän ­tavastaan ja siihen liittyvistä ruoka­valinnoista. Lue myös, miten esimerkiksi tähtikokki Teemu Laurell tai videobloggaaja Hermanni Hyyryläinen arjessaan syövät.