Pysähdy ja päästä irti – näin syntyy rauhallinen joulumieli

Pysähdy ja päästä irti – näin syntyy rauhallinen joulumieli

Miksi joulunaika usein kääntyy kireäksi suorittamiseksi? Sanna Mämmi on elämäntaidon mentori ja Lidlin viestintäasiantuntija. Lue Sannan kirjoitus siitä, miten syntyy hyvä ja rento joulumieli.

”Kun meiltä kysytään, mitä joulussa arvostamme eniten, vastaukset ovat usein samantyyppi­siä: rauhoittumista, perheen yhteisiä hetkiä, pitkiä yöunia ja positiivista mieltä. Vaikka nostamme näitä asioita esille, miksi ne sitten usein jäävät vain puheen tasolle?
 

Ehkä siksi olisi hyvä avata hieman konkreettisemmin, mitä niiden toteutuminen pitää sisällään. Mitä tarvitaan, jotta joulu olisi oikeasti stressitön ja rauhallinen, täynnä elämäniloa?
 

Mietitäänpä hetki tätä aikaa ennen joulua. Monessa työpaikassa eletään vuoden kiireisintä vaihetta. Kaikki on saatava valmiiksi ennen lomia. Kiire painaa päälle ja jatkuu töiden jälkeen lahjojen ostamisen, joulusiivouksen, lasten joulu­tapahtumien, koristelun, leipomisen, ystävien tapaamisen ja omien harrastusten sekamelskassa.

Oikeastaan kaikki perustuu irti päästämiseen, asioiden priorisointiin ja yksinkertaistamiseen sekä uskallukseen kysyä itseltään: mitä minä oikeasti juuri nyt tarvitsen?”

Pelkkä oleilu riittää

”Jotta olo olisi aidosti rauhallinen ja rauhoittunut, tarvitaan pysähtymistä. Se tarkoittaa pelkkää oleilua, paikoillaan oloa ja palautumista. Sitä, ettei tee mitään. Hyvä ja iloinen mieli syntyy rentoutuneessa tilassa.
 

Perheen hyvät yhteiset hetket taas vaativat tuomitsemattomuutta ja anteeksiantoa. Toisten moittiminen ei ohjaa kohti mukavaa ja sydämellistä yhteishenkeä.
 

Kaikilla ei ole joulun alla suunnatonta siivous­vimmaa, tarvetta torttujen leipomiseen tai intoa lahjojen shoppailuun. Se voi ärsyttää, ja toisten hyväksyminen sellaisina kuin he ovat voi tuntua vaikealta. Voisiko tänä jouluna kuitenkin keskittyä yhteiseen kivaan tekemiseen kaiken pakkopullan sijaan?
 

Itseään ei tarvitse venyttää kaikkeen. Jouluna voi ostaa valmiita tai puolivalmiita ruokia ja tehdä kevytsiivouksen suursiivouksen sijaan. Koristelua voi tehdä perheen kanssa yhdessä tai pikkuhiljaa hyvissä ajoin ennen joulua. Lahjojen ostamisen sijaan voi antaa enemmän aikaa yhdessäoloon. Se on arvok­kainta, mitä voimme toisillemme antaa.
 

Oikeasti joulun tunnelma ei tarvitse paljoa. Se vaatii meiltä aitoa pysähtymistä rakkaimpien ja tärkeimpien ihmisten vierelle.”

Rennon joulun avaimet – muista nämä kaksi ajatusta

1. Päästä irti turhasta

Hyvän mielen löytämiseen ­tarvitaan hyvin vähän. Me usein luulemme, että enemmän on enemmän, kun oikeastaan vä­hem­män on enemmän. Mitä enemmän jättää turhia asioita pois, sen ­helpommaksi kaikki muuttuu.
 

Keskity yhteen tai kahteen asiaan kerrallaan. Älä tuhlaile vaan osta nuukasti. Älä juokse kaikissa joulujuhlissa vaan keskity yhteen. Se puhdistaa elämää myös ajatusten tasolla.

2. Muista oma jaksaminen

Priorisointitaidoissa auttaa omien arvojen tutkiskelu. Mikä on minulle tärkeää? Olenko so­siaalinen pörriäinen vai nautinko mieluiten glögiä itsekseni? Ha­luanko myös jouluna panostaa terveyteen vai olenko enemmän­kin ­nautiskelija?
 

Yllättävää, mutta joulun aikaan itselle tärkeät arvot voivat joutua koetukselle. Sukulaiset ihmettelevät uusia elämäntapoja, kuten kasvisruokaa tai päätöstä vetäytyä ajoissa nukkumaan. Voi joutua joustamaan paljonkin, jos ei ­huolehdi omista rajoistaan.
 

Joulu ei ole muille mieliksi ­olemista. Pidä huolta myös omasta jaksamisestasi. Muista kuitenkin samalla, ettei joulu ole myöskään toisilta vaatimista vaan erilai­suuden hyväksymistä.