Porkkana on sesongissa juuri nyt – nappaa neljä vinkkiä porkkanasadon hyödyntämiseen!

Suomalaisten suosikkijuures, porkkana, käy melkein mihin vain – salaatin tähdeksi, kakun mehevöittäjäksi ja arkiruoan jatkeeksi. Ja se on huipputerveellistäkin! Lue tästä neljä vinkkiä, mitä tehdä porkkanasta.

1.Tee porkkanasta trendiruokaa – hitteinä nyt porkkala, porkkanapekoni ja porkkanahillo 

Porkkana kiehtoo kehittämään uusia reseptejä. Viime vuosien hittejä ovat graavilohen vegeversio porkkala, porkkanapekoni ja porkkanahodarit

 

Tuntuuko perinteinen porkkanaraaste turhankin tutulta? Porkkanaraaste 2.0 maustetaan reippaasti, ja se on kaukana tylsästä! Ripauta joukkoon suolaa ja lorauta limetin mehua. Lisää chiliä, korianteria ja rouhittuja suolapähkinöitä.

 

Ja saa porkkanasta hilloakin. Näin se onnistuu: Tee ensin sosetta keitetyistä porkkanoista. Mittaa kattilaan sosetta ja hillosokeria suhteessa 2:1 ja keitä välillä sekoitellen 15 minuuttia. Mausteeksi sopii kaneli, kardemumma, vanilja tai inkivääri.

2. Askartele porkkanasta hurmaavia kukkia ruokien koristeeksi

Porkkanasta saat koristeita salaattiin tai voileipäkakkuun. Tee pieniä kukkia viipaloimalla porkkana ja leikkaamalla viillot viipaleen reunoihin. Veistä porkkanasta kuorimaveitsellä suikaleita ja kääri ne ruusukkeiksi.

 

Muista myös, että porkkanasta on saatavilla kauniita värivariaatioita, kuten violetti ja keltainen. Niillä ruokiin saa lisää näyttävyyttä. 

 

Tiesitkö? Alun perin porkkanat olivat kirkkaan punaisia, mustia ja keltaisia? Oranssi väri jalostettiin vasta 1700-luvulla Hollannissa.
 

3. Käytä porkkanaa monipuolisesti – lisää jatkeaineeksi kastikkeeseen, sämpylöihin ja kakkuun 

Porkkana on arkiruokien kätevä jatkeaine: raastetta voi upottaa niin jauhelihakastikkeeseen kuin sämpylöihin. Ruoka kevenee ja saa makua ja väriä.

 

Porkkana sopii myös mehevöittäväksi raaka-aineeksi leivonnaisiin, kuten porkkanakakkukääretorttuun.

 

Herkullinen syyspuuro syntyy, kun lisäät kaurapuuroannokseen keittymään noin desin porkkanaraastetta ja lisäät hieman nesteen määrää. Mausta kanelilla, kardemummalla ja inkiväärillä ja ripottele pinnalle pähkinöitä!
 

4. Nauti porkkana kuorineen ja pakasta makeaksi

 

Moni miettii, pitääkö porkkana kuoria. Perussääntö on kuoria raakana syötävät porkkanat, sillä maaperän mikrobit viihtyvät juureksen pinnalla. Kuumennus kuitenkin tuhoaa mikrobit, joten uuniporkkanat voi nauttia ravinteikkaine kuorineen, esimerkiksi paahdetuilla porkkanoilla höystetyssä fetasalaatissa.

 

Porkkanaraastetta voi myös pakastaa ilman sen kummempia esikäsittelyitä. Raasta, pussita, pakasta ja käytä sellaisenaan, ruoanlaitossa tai leivonnassa. Pakastaminen tekee porkkanaraasteesta ihanan mehevää ja makeaa.