Pellolta pöytään parissa päivässä – näin toimii tuoreustakuu

Pellolta pöytään parissa päivässä – näin toimii tuoreustakuu

Pellolta pöytään parissa päivässä – näin toimii tuoreustakuu

Lidl-myymälöiden hedelmät ja vihannekset ovat aina taatusti tuoreita. Sen takaa tarkkaan suunniteltu ja valvottu matka pellolta kauppaan.

1| Tuoreus vaatii tiivistä yhteistyötä

Jotta voimme tarjota asiakkaillemme aina tuoreimmat kasvikset, yhteistyön tavarantoimittajien kanssa pitää olla kitkatonta. Se vaatii hyvää suunnittelua, laadunvalvontaa ja viestintää.

Hedelmien ja vihannesten saatavuus vaihtelee paljon, ja siksi suunnittelemme esimerkiksi­ tarjoustuotteet sen mukaan. On tärkeää, että sato korjataan oikeaan aikaan, jotta kasvikset ovat mahdollisimman maukkaita. Varsinkin avomaatuotteiden kohdalla pelisilmä on tarpeen, sillä luonto voi olla joskus arvaamaton.

Hedelmä- ja vihannesosaston ostotiimi pitää huolen, että kasviksia tilataan jakelukeskuksiin joka päivä sopiva määrä. Siellä vastaanottohenkilöt tarkistavat kasvisten laadun ja tuoreuden.

Jakelukeskuksista hedelmät ja vihannekset toimitetaan seuraavaksi päiväksi myymälöihin. Tuotteita ei varastoida turhaan.

Ulkomaiset kasvikset tilataan Lidlin kansain­välisen hedelmä- ja vihannesosaston kautta. Näin voimme luottaa, että saamme laadukkaita ja tuoreita kasviksia kaikkialta maailmasta.

2| Avainasemassa tehokas kuljetus

Tuoreiden kasvisten kuljetus on haasteellista. Avain parhaaseen tulokseen ei ole vain kuljetuksen nopeus, vaan myös toimintaketjun fiksu suunnittelu.

Hedelmät ja vihannekset saapuvat jakelukeskukseen päivällä tai iltapäivällä. Kasvikset kerätään ja pakataan rekkaan myymälöiden yleisimmän pohjapiirustuksen mukaan. Kuljetus lähtee vielä saman illan aikana. Näin kasvikset saadaan aamulla purettua myymälässä mahdollisimman nopeasti ja vähällä vaivalla. Tuoreet kasvikset ovat tarjolla asiakkaille heti, kun myymälä aukeaa.

Jotta kasvikset olisivat aina kaikkein tuoreim­pia, niitä toimitetaan myymälään joka päivä. Kuljetuksen aikana ne suojataan tarvittaessa sääolosuhteilta, kuten pakkaselta. Lavalle kerätyt kollit kelmutetaan ristiin, jotta hedelmät ja vihannekset voivat hengittää ja pysyvät mehukkaina.

Kasvikset kuljetetaan parhaiten niille sopivassa lämpötilassa eli 14 asteessa. Lämpötilaa seurataan koko kuljetuksen ajan. Kasvikset säilytetään optimaalisessa lämpötilassa myös jakelukeskuksissa.

Haluamme vähentää myös ilmaston kuor­mi­tusta. Toimituksissa käytetään osin kaasu­rekkoja, ja ajot suunnitellaan joka päivä tarkkaan. Kuorma-­autojen täyttöaste maksimoidaan. Emme aja puo­lityhjiä autoja. Lisäksi kartoi­tamme yhteistyökumppaneidemme kanssa jatkuvasti erilaisia, uusiutuvaa energiaa hy­ödyntäviä kuljetusratkaisuja.

3| Tiukkaakin tiukemmat testit

Kasvisten puhtaus on meille ensiarvoisen tärkeää. Suomalaisessa kasvihuoneviljelyssä ei käytetä torjunta-aineita muuten kuin poikkeus­tapauksissa ja silloinkin vähän.

Avomaalla vitsaus ovat hyönteiset. Niitä häädetään torjunta-aineilla vain silloin, kun on oikeasti tarvetta. Torjunta-aineet ovat kalliita, ja viljelijät haluavat vähentää niiden käyttöä.

Suosimme kiertoviljelyä eli viljelijöitä, jotka kasvattavat pelloilla eri kasviksia eri vuosina. Näin maaperä pysyy ravinteikkaampana, ja kasveja ei tarvitse lannoittaa niin paljon.

Teemme tuoreille kasviksillemme perusteellisia tutkimuksia viljelijältä kauppaan asti. Meillä on EU:n tai Suomen lainsäädäntöä tiukemmat raja-arvot torjunta-aineiden määrille. Silloin kun torjunta-aineita on pakko käyttää, sallimme kasviksissa korkeintaan viisi vaikuttavaa ainetta. Lisäksi jokaista ainetta saa olla maksimissaan vain kolmasosa EU:n lainsäädännössä anne­tusta raja-arvosta.

Näytteitä kerätään testeihin jakelukeskuksissa joka arkipäivä. Testeissä kartoitetaan, onko kasviksissa jäämiä torjunta-aineista. Testit suorittaa Eurofinns, yksi maailman johtavista testilabo­ra­torioista. Se tekee vuosittain lähes 2 000 ana­lyysiä kotimaisilta toimittajilta hankituista tuotteista. Pieninkin poikkeama raportoidaan, ja se johtaa toimenpiteisiin.

4| Laatua valvotaan myymälöissä

Jokaisessa Lidlin myymälässä on useita tuoreusvuorolaisia. Heidät on koulutettu erikseen, ja he valvovat, että hedelmät, vihannekset, juurekset ja marjat ovat aina laadukkaita ja tuoreita. Jokaisessa myymälässä on aina paikalla ainakin yksi tuoreusvuorolainen.

Hän tarkastaa säännöllisesti päivän mittaan, että jokainen salaatinkerä on rapea, tomaatti mehukas ja kurkku raikas sekä poistaa vanhat tuotteet ja pitää osaston siistinä.

Jos kasvis ei täytä vaatimuksia, mutta on edelleen syömäkelpoinen, se siirretään aamulla myyntiin tulevaan hukka-alelaatikkoon. Sieltä­ sen voi kerätä ostoskoriinsa muita kasviksia edullisempaan hintaan. Näin hävikki pienenee, ja mahdollisimman suuri osa kasviksista tulee syödyksi. 

 

Lue lisää tuotteiden taustoista! Lidlin kalavalikoimassa vastuullisuus on avainasemassa, ja myös vaatteiden kohdalla kannustamme kestävämpään kuluttamiseen.