Palsternakka on parasta juuri nyt – 6 vinkkiä kuinka käyttää palsternakkaa

Keittojuureksena monille tuttu palsternakka on mainettaan monipuolisempi raaka-aine, joka sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin. Palsternakan satokausi on parhaimmillaan loppuvuodesta, vähän ennen maan jäätymistä. Lidlin myymälöistä löydät tuoreena palsternakat sekä muut sadon juurekset. Jos mietit, mitä tehdä palsternakasta, tässä kotikeittiöön kuusi vinkkiä palsternakan käyttöön.

1) Rouskuta palsternakka raakana ja tankkaat terveyttä

Palsternakka on porkkanan sukulaisjuures ja maistuu sukulaisensa tapaan myös raakana. Lisää palsternakkaa raasteisiin tai dippivihannesten joukkoon.

Raakana rouskuttaminen kannattaa: palsternakassa on kuitua puolet enemmän kuin porkkanassa ja puolet vähemmän hiilihydraatteja kuin perunassa. Palsternakassa on myös kaliumia ja foolihappoa.

2) Paahda palsternakka – silloin hienostunut maku pääsee oikeuksiinsa

Palsternakka on täydellinen uunijuures. Paahdettuna sen korkeasta sokeripitoisuudesta ja eteerisistä öljyistä johtuva makea ja pähkinäinen maku pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Unohda palsternakkojen kuoriminen, sillä eniten pikanttia makua on juuri kuoressa.

3) Yhdistä palsternakkaa yrtteihin, pähkinöihin ja perunaan

Palsternakan oivia makukumppaneita ovat esimerkiksi timjami, rosmariini, parmesaani sekä hassel- ja saksanpähkinät. Palsternakka sopii hyvin myös lammas- ja riistaruokien sekä muiden juuresten rinnalle.

Peruna on oiva kumppani palsternakalle. Jos et ole vielä tottunut palsternakan aromaattiseen makuun, yhdistä sitä perunaan. Kokeile muusiin puolet perunaa ja puolet palsternakkaa. Voit myös höystää perunasalaatin paahdetulla tai höyrytetyllä palsternakalla.

4) Nakkaa palsternakkaa suolaisiin ja makeisiin ruokiin

Moni ei ehkä tiedä, että palsternakka sopii sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin.

  • Esimerkiksi palsternakkarisotto on talven ihana lämpöruoka, johon palsternakka tuo täyteläisen maun.
  • Aromikas palsternakka sopii täydellisesti trendikkääseen kuivakakkuun. Kokeile tätä palsternakkakakkua! 

5) Tee palsternakasta herkkusipsejä

Palsternakasta saa hyviä ranskalaisia ja sipsejä. Palsternakkasipseissä on omintakeinen rakastettava maku. Ne valmistuvat helposti näin:

  • Siivuta palsternakasta ohuita lastuja leivinpaperin päälle uunipellille.
  • Öljyä kevyesti.
  • Paahda 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia, kunnes ovat rapeita.
  • Mausta ripauksella suolaa.

6) Käytä palsternakkaa loppuvuodesta – eli nyt!

Palsternakan satokausi on parhaimmillaan vähän ennen maan jäätymistä. Palsternakan maku paranee pakkasen puremana, kun juureksen tärkkelys pilkkoutuu sokeriksi. Palsternakka kestää myös noston jälkeen hyvin säilytystä, joten sitä on saatavilla varastojuureksena kevääseen asti.