Onko grillausta ilman lihaa – Lidlin tähtikokki Meri-Tuuli Väntsi vastaa!

Kasvikset ja grillaus sopivat erinomaisesti yhteen, vakuuttaa Lidlin tähtikokki Meri-Tuuli Väntsi. Kannattaa kuitenkin muistaa muutama tärkeä nyrkkisääntö, kuten se, että grillin täytyy olla tarpeeksi kuuma.

Sääntö 1: Älä lilluta marinadissa

Meri-Tuuli Väntsi ei käsitä, miksi grillaaminen yhä mielletään lihansyöjien jutuksi – grillaaminen kun on yksi parhaista tavoista kypsentää kasviksia. Hehkuvan hiilloksen yllä vihanneksiin saa makeutta ja rapeaa pintaa.

”Se, missä mennään metsään, on raakojen kasvisten marinointi. Herkkusieniä ja joitain huokoisia kasviksia lukuun ottamatta veget eivät ime itseensä marinadeja, joten lilluttaminen mausteliemissä on turhaa.”

Vihanneksille riittää ennen grillausta öljyllä pirskottelu ja suolaus. Tee varsinainen maustaminen vasta grillatulle pinnalle, joko sivelemällä kasviksia grillatessa maustekastikkeella tai marinoimalla kuumat vihannekset grillaamisen jälkeen.

”Kasviksille sopivat mausteiksi yksinkertaisimmillaan suola, jokin happo, kuten sitruunamehu tai etikka, ja laadukas oliiviöljy, kuten Lidlin luomuoliiviöljy.”

Sääntö 2: Grillissä pitää olla potkua

Vihanneksia grillatessa pätee sama sääntö kuin lihassakin: grillissä pitää olla potkua. Odota, että hiillos hehkuu kunnolla, tai lämmitä kaasugrilli oikein kuumaksi.

Vihanneksia täytyy myös usein grillata kauemmin. Esimerkiksi kesäkurpitsakiekot ja paprika tarvitsevat pihviä pidemmän ajan, jotta ne pehmenevät ja paahtuvat kunnolla.

”Kokeile hiillostaa kasvikset kokonaisina: raivaa grillin yhteen reunaan tyhjää tilaa hiililtä ja heitä sinne kasvis kuorineen kaikkineen. Munakoiso, kurpitsa, sipuli ja kokonainen valkosipuli pehmenevät sisältä makoisiksi. Kun kuori antaa painettaessa periksi, nosta kasvis pois pihdeillä ja anna jäähtyä hieman. Poista musta kuori ja käytä sisus haluamallasi tavalla.”

Sääntö 3: Lihansyöjä, satsaa lisukkeisiin

Meri-Tuuli huomauttaa, että meillä suomalaisilla lähtee usein lapasesta, kun mietitään grillimenua: yksi haluaa punaista lihaa, toinen kanaa ja kolmas makkaraa. Pian grilli on tukotettu täyteen erilaisia lihoja, ja ateriasta tulee liian tuhti sekamelska.

”Lihansyöjää suosittelen valitsemaan yhden lihan tai kalan ja tekemään mieluummin monta eri kasvislisuketta. Näin kokonaisuus on maukkaampi, värikkäämpi ja terveellisempikin.”

Itse Meri-Tuuli rakastaa grillata entrecôtea, jonka sivuun hän lataa grilliin varhaiskaalia, maissia, kokonaisia munakoisoja ja sipulivartaita.

”Lisäksi teen kirsikkatomaattisalsaa ja marinoidun papusalaatin.”

Poimi myös nämä Meri-Tuuli Väntsin reseptit