Näin syntyvät suomalaiset sipsit – uutta herkkukeksintöä ihmetellään maailmalla asti

Näin syntyvät suomalaiset sipsit – uutta herkkukeksintöä ihmetellään maailmalla asti

Real Snacks on Manner-Suomen ainoa peruna­lastutehdas. Sipsit valmistetaan tehtaalla sata­prosenttisesti suomalaisesta perunasta.

Linjastot kuljettavat jatkuvana jonona rapeita ja kullankeltaisia perunalastu­ja. Real Snacks Oy:n tehtaalla valmistetaan muun muassa Lidlin omat Snack Day -perunalastut.

Real Snacksin erityispiirre on kotimaisuus. Tuotteet tehdään Suomessa, ja perunat tulevat läheltä, pääsääntöisesti Tyrnävän ja Limingan seudulta.

”Alueella viljellään korkealaatuista ­siemenperunaa. Siellä ei ole tunnetusti vaka­via kasvitauteja, eikä suoja-aineitakaan juuri tarvita”, toimitusjohtaja Arja Kasta­rinen sanoo.

Erityistä on myös se, että perunalastuilla on Hyvää Suomesta -merkki. Lisäksi jokaisessa sipsipussissa on merkintä, kuka sipsiperunat on viljellyt ja missä päin Suomea.

”Haluamme antaa viljelijöille kasvot ja tuoda heidän hienoa työtään esiin. Hyvä sipsi lähtee jo viljelystä.”

Yhteistyö Lidlin kanssa alkoi kuutisen vuotta sitten. Snack Day -makuja ovat ­perinteisesti suolattu, Sour Cream & Onion ja uutuuksina grillisipsit, suolatut maalaisperuna­lastut sekä tilli-kermaviili-maalaisperunal­astut.

”Suomalaiset ovat sipsimakujen suhteen perinteisiä. Sipsi on mielihyvätuote, joten monet haluavat pelata varman päälle.”

Vaikka mahtuu Real Snacksin historiaan luoviakin makukokeiluja!

”Olemme kokeilleet lakritsisipsejä ja hunaja-voisipsejä. Pienyrityksessä voimme testailla innovatiivisesti ja helposti uusia makuja.”

Toimitusjohtaja Arja Kastarinen on oikea herkkuguru. Hän on työskennellyt Real Snacksilla kuusi vuotta ja sitä ennen 19 vuotta Pandalla makeisten parissa.

"Sipsien valmistus vaatii tarkkaa perunamatematiikkaa, jotta lopputulos on hyvä”, Kastarinen sanoo.

Hän vinkkaa kokeilemaan sipsejä myös lämpiminä.

”En tiedä mitään parempaa kuin suoraan linjastolta syöty lämmin sipsi. Kotona sipsejä voi lämmittää hetken uunissa. Perunalastun kaverina pitää olla aina hyvä dippi tai itse tehty guacamole.”

Ympäristöasiat keskiössä

Tehtaalla käytetään höyryenergiaa, joka tulee paikalliselta lämpö­yhtiöltä. Höyry tuotetaan polttamalla kotimaista haketta. Fossiilisia polttoaineita ei käytetä tuotan­nossa lainkaan.

Tulevaisuudessa yritys haluaa kehittää pakkauksiaan vieläkin ­paremmin kierrätettäviksi. Oikia-­sipsien pakkaukset ovat jo kartonkikierrätettäviä.

Sipsien vegaanisuus on myös tärkeä seikka. Oikia-sipseistä valtaosa on jo vegaanisia ja tavoite on, että loppuvuoteen mennessä kaikki muutkin Oikia-sipsit olisivat.

”Haluamme jakaa kotimaisen sipsin ilosanomaa ja tarjota hyvänmakuisia tuotteita mahdollisimman monelle riippumatta siitä, mitä ­ruokavaliota noudattaa.”

Perunasta sipsiksi 20 minuu­tissa

Perunat saapuvat tehtaalle suoraan viljelijältä. Yleisimmin käytetyt perunalajikkeet ovat Lady Britta ja Lady Claire – niissä on sipsejä ajatellen parhaat ominaisuudet. Ensin multapotut kipataan pesuun, sitten kuoritaan, siivutetaan, paistetaan ja pakataan. Matka perunasta sipsiksi vie vain 20 minuuttia!

Tehtaalla valmistuukin päivässä 32 000 sipsipussia. Vaikka prosessi on nopea, laatukriteerit ovat korkeat. Jokaisessa vaiheessa tarkkaillaan perunalastun väriä, muotoa, rasvapitoisuutta ja kosteutta.

Kaurasnacksit ihastuttavat maailmalla

Real Snacks valmistaa myös suomalaisesta kaurasta Oatis-kaurasnackseja. Yrityksen vienti on keskittynyt nimenomaan kauraan – se on maailmalla uutta ja erilaista.

Etenkin Japanissa ja Etelä-Koreassa kaura­snacksit ovat keränneet ihasteluja. Pussista löytyvä viljelijätieto on tuntunut kuluttajista ihmeelliseltä.

Perunalastuissa kilpailu on suurempaa, ja on vaikeampi erottua. Vaikka mahtuu sipsipuolellekin onnistumisia.

”Olemme saaneet sipsejämme myyntiin ­Englantiin Sainsbury’siin ja Selfridgesin ruoka­osastolle. Se oli hauska hetki, kun pyhäntä­läisiä sipsejä sai Lontoon Oxford Streetiltä.”

Teksti: Ella Pesonen – Kuvat: Miska Puumala

Faktaboksi:


MIKÄ

Real Snacks Oy valmistaa perunalastuja ja snacksejä Pyhännällä, Pohjois-Pohjanmaalla. Yrityksen toiminta alkoi vuonna 2001, ja se työllistää 22 henkilöä.

MITÄ

Real Snacks valmistaa muun muassa Oikia-perunalastuja ja Oatis-kaurasnacksejä sekä Lidlin omia Snack Day -perunalastuja.

Lue myös, kuinka paistopistetuotteitamme tehdään Jokioisten Leivän leipomossa ja miten virvoitusjuomamme valmistuvat Finn Springin tehtaalla.