Miksi kasvisruoasta tuli buumi?

Kasvissyönti ja ilmastonmuutos – miksi kasvisruoasta tuli tarpeellinen buumi?

Oletko kaatanut kahviisi kauramaitoa tai levittänyt leivälle hummusta? Et ole ainoa. Kasvisruoka on ennennäkemättömässä nosteessa ilmastonmuutoshuolen takia. Mutta ilmiöön on muitakin syitä. Lue viisi näkökulmaa, miksi kasvissyönnistä on tullut buumi – joka tekee hyvää niin ihmisten terveydelle kuin maapallolle.

Syy 1: Kasvissyönnin ilmastovaikutukset vastaavat ilmastokriisiin  

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n raporttien mukaan ilmasto lämpenee paljon luultua nopeammin, ja yksi vaadittavista muutoksista on lihankulutuksen roima vähennys. WWF suosittelee syömään lihaa enintään kerran viikossa.

Naudanlihan- ja maidontuotanto tuottavat ilmastoa lämmittävää metaania. Rehu vie viljelytilaa, vaikka ihmisravinnostakin on pulaa. Metsien hakkaaminen laitumiksi heikentää hiilinieluja ja luonnon monimuotoisuutta. Lihakarjan lanta saastuttaa vesistöjä. Lihantuotanto kuluttaa valtavasti vettä.

”Naudanlihakilon tuottamiseen menee 13 000 litraa vettä, linssi- tai hernekiloon 50 litraa”, kasvissyöntibuumia tutkinut Tampereen yliopiston terveyssosiologian professori Piia Jallinoja kertoo.

Tiesitkö? Lidl kehittää jatkuvasti tapoja esimerkiksi energiankäytön, kuljetusten, kierrätyksen ja ruokahävikin pienentämiseksi – jotta ympäristöä kuormitettaisiin mahdollisimman vähän. Lue lisää Lidlin teoista ympäristön hyväksi

Syy 2: Kasvissyönnillä on terveysvaikutuksia

Rasvainen juusto maistuu ihanalta, ja mehevä pihvi sulaa suussa. Vaan millä hinnalla?

Tyydyttynyt eläinperäinen rasva, jota on esimerkiksi juustossa, voissa, kermassa ja makkaroissa, kohottaa LDL-kolesterolia. Se on verisuonten seinämiin kertyvää töhnää, joka voi lopulta tukkia ne infarktina. Punainen liha lisää riskiä sairastua joihinkin syöpiin.

”Hollantilaistutkimuksen mukaan vegaanit, kasvissyöjät ja kasvispainotteista Välimeren ruokavaliota noudattavat olivat keskimäärin huomattavasti sekasyöjiä terveempiä”, professori Jallinoja sanoo.

Samaa mieltä on 37 huippututkijan Lancet-yhteisö. Heidän alkuvuodesta esittelemänsä vain vähän eläinperäisiä tuotteita sisältävä planetaarinen ruokavalio on hyväksi ihmiselle ja ilmastolle. Tutkijoiden mukaan se voisi säästää 11 miljoonaa ihmistä ennenaikaiselta kuolemalta joka vuosi ja parantaisi useimpien terveyttä. 

Lihansyöntiä ei voi enää perustella edes proteiineilla. Sadassa grammassa naudanlihaa on 17 grammaa proteiinia, vastaavassa määrässä Nyhtökauraa 30 grammaa.

Tutustu Lidlin vegetuotteiden valikoimaan.

Syy 3: Ruokavalio määrittää identiteettiä – kasvissyönti on trendikästä

Vielä joitakin vuosia sitten kasvissyöjiä pidettiin laihduttajina ja vegaaneja radikaaleina kettutyttöinä. Nyt huippu-urheilijat mainostavat kasvisruokavaliotaan, ja vegaaneiksi ovat tunnustautuneet monet supertähdet.

”Veganismilla määritellään myös identiteettiä, kerrotaan itselle ja muille, millainen ihminen olen”, Jallinoja summaa.

Ja kukapa ei haluaisi olla trendikäs, vastuullinen ja hyvinvoiva? Joillekin kasvissyönti on ennen kaikkea eettinen valinta.

”Vaikka eläimiä hoidettaisiin hyvin, lopulta ne tapetaan.”

Nykyinen kasvissyöntibuumi sopii kulutusyhteiskuntaan: se ei sodi kulutukselle perustuvaa elämäntapaa vastaan. Fine dining -ravintoloissa on vegaanisia ruokia, sekasyöjätkin herkuttelevat falafeleilla, eikä vegaanijäätelöitä erota kermajäätelöistä. Kasvissyönti ei ole nautinnoista kieltäytymistä, vaan nautiskelua ympäristöä kunnioittaen.

 Vaikka Suomessakin moni on lisännyt kasvisten käyttöä, lihaa syödään edelleen paljon. Ruotsissa sen kulutus on kuitenkin kääntynyt jo laskuun.

Tiesitkö? Lidlin tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen kokee syövänsä liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Suurin este hedelmien ja marjojen ostamiselle on hinta. Kasvisten käyttöön taas kaivataan lisää ideoita. Kaksi kolmesta ostaa mieluiten kotimaista, ja satokauden tuotteet kiinnostavat. (Lähde: Taloustutkimus / Lidl HeVi kuluttajakysely, 2019.) Lidlin reseptipankista löydät runsaasti ideoita kasvisruokien laittoon.

Syy 4: Kasvisruoka muuttuu vähitellen makumuistoiksi

Muisteletko yhä mummon liha-makaronilaatikkoa tai isän nuotiomakkaroita? Vaikka kaikki todisteet puhuvat kasvisruoan puolesta, moni ei pysty tai halua jättää lihaa. Yksi syy voi olla kehomuisto.

Tutkimuksessa selvitettiin ranskalaisten ja Ranskassa asuvien vietnamilaisten opiskelijoiden suhtautumista soijaruokiin. Vietnamilaisilla niihin liittyi muistoja ja mielihyvää. Ranskalaiset pitivät niitä mauttomina.

”Lihan mausta tulee monille ihmisille niin miellyttäviä muistijälkiä vaikka lapsuuteen liittyen, ettei siitä haluta luopua.”

Tätä kehomuistia ei voi hallita pelkällä järjellä. Siksi lihasta luopuminen voi tuntua pahalta.

Uudet sukupolvet tulevat kuitenkin saamaan uusia makumuistoja. Kun grillataan soijanakkia tai tehdään iltaruoaksi tofucurrya, ne jäävät myönteisinä kehomuistiin. Myöhemmin ajatus niistä tuo mielihyvää.

Tutustu Lidlin luomutuotteisiin.

Syy 5: Lihaa jäljitteleviä tuotteita on jo runsaasti markkinoilla

Monet kasvistuotteet ovat yhä enemmän lihan kaltaisia. Esimerkiksi hampurilaispihvit voidaan valmistaa herneproteiinista, mutta ne ovat maultaan ja koostumukseltaan hyvin lihamaisia. Kasvispihveissä voi olla myös hiivassa kasvatettua lihan hemiproteiinia, joka tuo lihaan lihamaisen maun.

Myös kalaa korvaavia kasvistuotteita kehitetään. Lisäksi tutkitaan, kuinka yhdestä lehmän solusta voisi tuottaa maitoa. Silloin ei tarvittaisi enää lehmiä.

”Yksi skenaario on niin paha ilmastokriisi, että lihan ja maidon tuotantoa on pakko vähentää nopeasti ja dramaattisesti”, Jallinoja toteaa.

Silloin on siirryttävä joko hernepihveihin ja kauramaitoon tai koeputkilihaan ja -maitoon.  Miten käy, sen näyttää tulevaisuus. 

Lidlin hedelmä- ja vihannesosasto on yksi rakastetuimmista

  • Valikoimassa on yli 150 edullista heviä. Lidl satsaa sesongin tuotteisiin.
  • Hevi-osasto pysyy tuoreena, sillä tuotteet toimitetaan sinne päivittäin.
  • Tuotteet tutkitaan tarkasti: näin taataan huippulaatu.
  • Lidlin vihanneksista 65 prosenttia tulee ympäri vuoden kotimaasta.
  • Luomua hevistä on reilut 10 prosenttia.
  • Hevi-osaston lisäksi löydät Lidlistä paljon muitakin kasvistuotteita, esimerkiksi My Best Veggie ­valmisruokia, Vegesun-soijatuotteita ja Trattoria Alfredon ­vegaanipizzoja.
  • Inspiraatiota kasvisruokien laittoon löydät reseptipankistamme.