Meteorologin ruokarytmi: Anniina Valtonen syö tv-lähetyksen kulisseissa ja sääkarttojen ääressä

Anniina Valtonen

Meteorologin ruokarytmi: Anniina Valtonen syö tv-lähetyksen kulisseissa ja sääkarttojen ääressä

Meteorologi Anniina Valtosen ruokailua sanelevat allergiat – ja Suomen sää. Television aamulähetykset herättävät yöllä kahdelta, ja sääpäivystyksen yövuoroissa virtaa antaa kokis.

 

Meteorologi Anniina Valtonen, 31, on televisiostakin tuttu meteorologi, joka työskentelee Ylen aamun ja iltapäivän säälähetyksissä sekä Ilmatieteen laitoksen sääpäivystyksessä.
 

Meteorologin työrytmi vaikuttaa päivän ruokailuihin paljon, etenkin aamuvuorot. Ylen aamulähetys alkaa klo 6.30, ja sitä varten Valtosen täytyy herätä yöllä kahdelta. Silloin ruoka ei vielä maistu, joten Valtonen pakkaa aamupalan mukaan ja syö sen vasta töissä.
 

”Tankkaan ennen lähetystä sääkarttoja tehdessä leipää ja jogurttia, säätiedotusten väleissä hedelmiä, ja vasta lähetyksen jälkeen puoli kymmeneltä lämmitän aamupuuroni. Monen mielestä lämmitetty puuro on pahaa, mutta kun laittaa kunnolla hilloa, niin hyvää se on! Teen vapaapäivinä ison satsin puuroa, jonka jaan rasioihin jääkaappiin”, Valtonen kertoo.
 

Ylen aamuvuoroja edeltävinä iltoina Valtonen syö iltapalan kuudelta ja menee viimeistään seitsemältä sänkyyn rauhoittuakseen yöunille.
 

”Olen aina tehnyt vuorotyötä, enkä edes tiedä, miltä virka-aika tuntuu. On luksusta, kun viikonloppu on välillä keskellä viikkoa, virastoihin ehtii aukioloaikoina ja ruokakaupassa on rauhallista.”

”Kun Aila-myrsky iski, kauhoin lounasta suuhun ja huidoin samalla toimittajille”

Valtonen valmistaa itse ruokansa, pitkälti allergioidensa takia. Ruoan täytyy olla täysin maidotonta, gluteenitonta ja pähkinätöntä. Omenakin saattaa saada kädet ja suun kutiamaan.
 

”Jos haluan testata uusia ruoka-aineita, vaatii se vapaapäivän, sillä jotkut tuotteet voivat aiheuttaa vahvan allergisen reaktion.”
 

Valtosen suosikkeja ovat terveelliset kotiruoat, kuten jauhelihakeitto ja makaronilaatikko. Nakkikastike on hänen bravuurinsa. Ruoanlaitto ei ole hänelle kuitenkaan varsinaisesti nautinto.
 

”Teen ruokaa siksi, että minun on nälkä ja ihminen tarvitsee ruokaa. Haluaisin osata hifistellä ruoalla, se on mielestäni hieno taito. Mieheni on meillä se innokkaampi kokki.”
 

Meteorologin työpäivät ovat usein pitkiä ja kiireisiä, eikä virallisia kahvi- ja ruokataukoja ole. Työpisteellä syödään silloin kun ehditään.
 

”Monet ajattelevat, että jos istuu vain tietokoneen edessä, ei kuluta energiaa. Aivotyökin on kuluttavaa, ja pitää syödä hyvin, että jaksaa. Kahvia en juo, ja sitä usein ihmetellään, miten aamu- ja yövuoroja voi tehdä ilman kahvia. Yövuoroissa juon Coca-Colaa.”
 

Monen ihmisen työpäivään yllättävä sääilmiö ei vaikuta, mutta Valtosen työhön se tuo usein lisää vauhtia. Niin kävi esimerkiksi viime syyskuussa Ylen iltavuorossa, kun Aila-myrsky iski.
 

”Tein toisella kädellä sääkarttoja valmiiksi ja päivitin somea, toisella kädellä kauhoin lounasta suuhun ja huidoin työpisteellä ravaaville toimittajille, että odota, syön ensin suun tyhjäksi. Se oli hektinen työvuoro!”

3 x terveellisen aamiaisen osat

1. Sisällytä aamupalalle kuitupitoisia hiilihydraatteja. Esimerkiksi kaksi palaa täysjyväleipää, kolme desiä puuroa tai desi sokeroimatonta mysliä.
 

2. Syö myös jotain proteiinipitoista. Esimerkiksi purkillinen jogurttia, desi raejuustoa, kananmuna tai pari desiä soijajuomaa. Puuroon voi lisätä pähkinöitä tai siemeniä.
 

3. Muista aamullakin kasvikset, hedelmät tai marjat. Sopiva annos on esimerkiksi pari desiä kasviksia tai marjoja sekä keskikokoinen hedelmä.