Marjat ovat sesongissa juuri nyt – poimi viisi vinkkiä marjasadon hyödyntämiseen!

Kun etsit kesän parasta marjapaikkaa, ei tarvitse lähteä lähintä Lidliä kauemmas. Valikoimasta löytyvät sekä mansikat, vadelmat että pensasmustikat. Poimi viisi vinkkiä marjasadon hyödyntämiseen.

1.  Tee moderni marjamaito ja muut välipalat

Muistatko nostalgisen marjamaidon? Siinä marjat tarjotaan maidon ja hunajan tai sokerin kera. Modernin version voi valmistaa myös kauramaitoon. Viimeistele annoksesi ripauksella kardemummaa.

Marjoista saa monia muitakin herkullisia väli- ja aamupaloja. Kokeile esimerkiksi mustikka-kaurasmoothieta tai mustikka-spelttipannareita.

2. Kokkaa näyttäviä instaherkkuja

Tuoreet marjat ovat kuvauksellinen raaka-aine. Kokeile esimerkiksi Instagram-kelpoista marjaleipää: sipaise vaalealle leivälle tuorejuustoa, maapähkinävoita tai suklaalevitettä ja asettele päälle marjoja.

Myös marjoilla höystetty, kookosmaitoon valmistettu tuorepuuro on täydellisen kaunis vegaaninen kesäherkku. Poimi resepti täältä.

3. Leivo marjat pullaan ja piirakkaan

Kuulutko niihin ihmisiin, joille kesä ei tule ilman mansikkakakkua tai mustikkapiirakkaa? Leivonnaiset ovat epäilemättä tutuin ja suosituin tapa hyödyntää kesän marjasato, ja siksi reseptejäkin riittää joka makuun. Kokeile tänä kesänä esimerkiksi nektariini-vadelmapannaria tai mansikka-rahkaviinereitä.

Jos kaipaat ideoita gluteenittomaan leivontaan, poimi ohje helppoon gluteenittomaan marjapiirakkaan.

4. Yhdistä suolaisen kanssa

Tuoreet marjat kaunistavat myös salaatin, ja suolaiset raaka-aineet luovat niille oivan makuparin salaatissa. Yhdistä tuoreita marjoja esimerkiksi vuohenjuustoon tai ilmakuivattuun kinkkuun.

Juhlapöydän tähtenä puolestaan loistaa tsatsiki-voileipääkääretorttu, joka koristellaan tuoreilla mansikoilla.

 

5. Pakasta ja hilloa

Marjat voi pakastaa niin kokonaisina, viipaleina, survoksena, soseena kuin hillonakin. Entä sitten sokerilla vai ilman? Sokerilla on puolensa, sillä se parantaa marjojen maun, C-vitamiinin ja sulatettaessa etenkin pehmeiden marjojen rakenteen säilymistä. 1–3 ruokalusikallista sokeria marjalitraa kohti riittää.

Hillo on klassinen tapa säilöä marjasato. Muista nämä nyrkkisäännöt: käytä sokeria vähintään 500 gramma per marjakilo, sulje tölkki ilmatiiviisti ja varastoi viileässä.

Trenditietoinen hilloaja puolestaan testaa chia-marjahilloa, joka saa rakenteensa chian siemenistä.