Lidlin tähtikokki Meri-Tuuli Väntsi: ”Suosi talvella monen päivän kattilaruokia – silloin jää enemmän aikaa viltin alla värjöttelyyn”

Lidlin tähtikokki Meri-Tuuli Väntsi: ”Suosi talvella monen päivän kattilaruokia – silloin jää enemmän aikaa viltin alla värjöttelyyn”

Lidlin tähtikokki Meri-Tuuli Väntsin ja hänen perheensä suosikkiruoka talvella on borssikeitto. Se lämmittää paukkupakkasella, lohduttaa loskakelillä ja keitosta riittää koko perheelle pariksi päiväksi. Lue Meri-Tuulin vinkit talvisen borssikeiton valmistamiseen.

Sopat ja padat ovat talven sesonkiruokaa

Meri-Tuuli Väntsi tietää, että sydäntalvella ruoan valmistaminen kauden raaka-aineista voi tuntua haastavalta: vielä pitää odottaa kuukausia ennen uuden sadon kevätvihanneksia, eikä salaattikaan maistu koleana päivänä.
 

Väntsin vinkki talveen onkin tämä: suosi keittiössä erilaisia keittoja ja patoja.
 

”Niistä riittää ammennettavaa, ja ruoanlaittokin helpottuu, kun voi valmistaa monen päivän ruoat yhdessä kattilassa. Jääpähän enemmän aikaa talviharrastuksille ja viltin alla värjöttelylle!” Meri-Tuuli sanoo.

Borssikeitto maistuu koko perheelle

Yksi Väntsin perheen talviruokasuosikeista on slaavilaisen keittiön klassikoihin kuuluva borssikeitto. Borssia syödään eri muodoissa paitsi Venäjällä myös koko itäisessä Euroopassa, eikä sille siksi ole yhtä oikeaa reseptiä.
 

”Punajuurta pitää olla ainakin, koska siitä hehkuvan viininpunainen soppa saa värinsä. Muita vihanneksia vaihtelen fiiliksen ja saatavuuden mukaan: joskus pilkon sekaan lehtisellerin varsia, toisinaan lanttua tai naurista.”
 

Borssia tehdessä kannattaa satsata vihannesten pilkkomiseen pieniksi tikuiksi, sillä osa keiton viehätystä on se, että yhteen lusikalliseen saa kahmaistua paljon vihannespaloja.

Tarjoile hauskalla tavalla – vaikka ihan vain itsellesi!

Borssikeiton voi tehdä lihaliemeen tai vegaanisena versiona kasvisliemeen. Keiton voi myös tuunata tusinalla tavalla. Ruokaisuutta tuovat linssit tai kinkkutortellinit, täyteläisyyttä taas vaaleanpunaiseksi värjätty smetana.
 

”Myös tarjoilussa vaihtelu piristää: vieraille tarjoan borssin kauniilta keittolautasilta, mutta yksin ollessani syön borssini isosta teemukista pikkulusikalla, jotta nautinto kestäisi mahdollisimman pitkään!
 

Katso Meri-Tuulin vegaanisen borssikeiton ohje täältä! 

Meri-Tuulin top 3 borssikeiton ainekset

1. Linssit. ”Vegaani voi lisätä borssiin keittämisen loppuvaiheessa tölkillisen huuhdeltuja linssejä. Näin siitä tulee täyttävämpää.”
 

2. Vaaleanpunainen smetana. ”Tarjoa keitto smetanan kanssa, johon on sekoitettu 1 tl hunajaa ja 2 rkl borssikeiton lientä.”
 

3. Kinkku-tortellinit. ”Laita kourallinen keitettyjä kinkku-tortellineja keittolautaselle ja kaada päälle kauhallinen borssikeittoa.”

 

Kuinka syödä terveellisesti mutta edullisesti? Lue täältä Meri-Tuulin vinkit ruokaostoksille.