Kotimainen omena on parasta juuri nyt – 7 vinkkiä käyttöön

Kotimainen omena on syksyn satokauden parhaita hedelmiä. Löydät nyt Lidlin myymälöistä herkulliset omenat, joiden satoa on myynnissä syksystä jopa jouluun asti. Kotimaisia omenalajikkeita on runsaasti, ja ne toimivat hyvin niin suolaisissa kuin makeissa ruoissa. Poimi tästä seitsemän vinkkiä kotimaisen omenan käyttöön ja säilyttämiseen. 

1) Parhaat kotimaiset omenalajikkeet saatavilla nyt  

Suurin osa suomalaisesta kasvatetusta omenasadosta saadaan Lounais-Suomen rannikolta ja Ahvenanmaalta. Suomen omenapääkaupunki on Lohja, jossa arvioidaan kasvavan 136 000 omenapuuta pihoilla ja kasvatustiloilla. 

Kotimaisista omenalajikkeista jokainen löytää lempparinsa: Valkea kuulas, Punainen kaneli, Lobo, Discovery, Eva, Amorosa, Jaspi, Collina, Aroma, Zari... 

Lidlin hedelmät ja vihannekset toimitetaan myymälöihin joka päivä. Siksi aamulla myyntiin tulleet omenat myydään samana päivänä. Tämä tarkoittaa, että ostamasi omenat ovat aina parhaimmillaan.

2) Säilytä omenat kotona jääkaapissa tai kylmässä tilassa  

Kotimaiset omenat saapuvat kauppoihin syyskuun alkupuolella, ja satoa on myynnissä jopa jouluun asti. Omenat säilyvät hyvin kylmässä, +1–2 asteessa. Kotona omenat kannattaa säilyttää jääkaapissa.

3) Syö kotimaiset omenat kuorineen 

Syö kotimainen omena kuorineen, sillä kuituinen ja flavonoidipitoinen kuori on omenan ravintorikkainta osaa. Kotimaisen omenan pinnassa voi tuntua luontainen vaha, mutta säilöntä­ tai pintakäsittelyaineita kotimaisissa omenoissa ei käytetä.

4) Omena sopii sekä suolaisiin että makeisin ruokiin

Omenan hapokkuus toimii hyvin esimerkiksi possun- ja kananlihan kanssa sekä juustojen rinnalla. Makeissa ruoissa omenaan voi yhdistää esimerkiksi kanelia, kinuskia, mantelia ja rommia.

- Kokeile suolaista omenaruokaa: Oktoberfest-aikana maistuu herkullinen omenapossu

- Kokeile makeaa omenaruokaa: risteytä kaura-omenapaistos ja pannukakku, niin saat herkullisen kaura-omenapannukakun

5) Estä omenan tummuminen sitruunalla

Jos pilkot omenaa esimerkiksi salaattiin tai juustotarjottimelle, voi omenanpinta alkaa tummua. Estä tummuminen puristamalla sitruunanmehua omenoiden päälle tai sivelemällä omenalohkot sitruunalla.

6) Kokeile omenoiden pakastamista

Raastetut ja viipaloidut omenat voi pakastaa pakasterasioissa tai -pusseissa. Sokeri ja sitruunamehu estävät tummumisen. Pakastetut omenat sopivat kypsennettyihin ruokiin, kuten leivontaan, puuroihin ja kiisseleihin.

7) Ihastu omenaiseen trendipuuroon

Kotimainen omena sopii erinomaisesti trendiruokiin, kuten tuorepuuroon. Raasta yksi omena kulhoon. Lisää joukkoon yksi desilitra kaurahiutaleita, kaksi desilitraa maustamatonta jogurttia, yksi ruokalusikallinen hunajaa ja ripaus kanelia. Sekoita ja anna puuron tekeytyä jääkaapissa yön yli.