Huiskula: Tiesitkö nämä 5 asiaa kotimaisesta tulppaanituotannosta?

Huiskula on yksi Suomen suurimpia ja vanhimpia kukkaviljelijöitä. Yrityksen kasvihuoneissa Turussa kasvaa leikkokukkia ja ruukkukasveja. Sieltä tulevat myös monet Lidlin kukat, kuten kevään ihanat tulppaanit. 

Millaista kotimainen tulppaanituotanto oikein on? Tässä neljä kiinnostavaa asiaa Huiskulasta ja kotimaisesta tulppaanituotannosta.

1) Perheyritys sai alkunsa isoäidin harrastuksesta 

Huiskulan tarina sai alkunsa, kun Reino ja Meeri Murto lunastivat Huiskula-nimisen tilan Turussa vuonna 1934. Reino oli kerännyt rahat tilaan haitarinsoitolla. Aluksi tilalla viljeltiin vihanneksia, myöhemmin kokeiltiin kukkia.

”Kukat olivat aluksi mamman eli isoäitini harrastus. Kun Suomessa elintaso nousi, ihmiset halusivatkin ostaa kukkia”, Huiskulan Puutarha Oy:n toimitusjohtaja Jali Murto sanoo. Murto on kukkayrittäjä kolmannessa polvessa, samoin hänen neljä serkkuaan. 

Nyt yritys koostuu Huiskula Oy:stä sekä tytäryhtiöstä Huiskulan Puutarha Oy:stä. Yritys harjoittaa kukkien tuotantoa, tukkukauppaa ja maahantuontia. Henkilöstöä on 150 ja toimipisteitä on kahdeksalla eri paikkakunnalla.
 

2) Viisitoista miljoonaa nuppua vuodessa – tulppaani on suomalaisten suosikkikukka 

Huiskulan kasvihuoneilla on viisi hehtaaria viljelytilaa. Alkuvuodesta, kun tulppaanisesonki on kuumimmillaan, on valtaosa tilasta yhtä isoa tulppaanimerta. Huiskulassa tuotetaan vuosittain 15 miljoonaa tulppaania. 

Tulppaanisesonki kestää joulukuusta toukokuuhun. Tuotantoa määrittävät vahvasti eri sesongit ja juhlapyhät: jouluna tulppaanit halutaan punaisina, pääsiäisenä keltaisina ja äitienpäivänä pinkkeinä.
 

3) Yhteistyö Lidlin kanssa alkoi tulppaaneista

Huiskula toimittaa leikkokukkia -ja vihreitä sekä ruukkukasveja niin kukkakauppoihin kuin päivittäistavarakauppoihin.

Yhteistyö Lidlin kanssa alkoi vuonna 2014 – ja nimenomaan tulppaaneista. Tulppaanilähetyksiä lähtee Lidleihin ympäri Suomea kolmesti viikossa. 

Tämän kevään uutuudeksi Huiskula suunnitteli Lidlille trendikkään 20 kappaleen tulppaanikimpun, jossa on lisänä eukalyptusta.
 

4) Laatutulppaanin resepti – kullanarvoisia neuvoja Hollannin ammattilaisilta

Kaikki lähtee sipulista. Huiskulan puutarhurit valitsevat kukkasipulit, jotka tilataan Hollannista, tulppaanien äitimaasta. Yhteistyökumppaneilta tulee paljon tärkeää tietotaitoa, ja välillä työntekijät vierailevat myös Hollannissa. 

Sipulit istutetaan veteen tai turpeeseen, ja ravinteet sekä vesi säännöstellään tietokoneella. Kun tulppaani on valmis, kerätään se kimpuksi hellästi käsityönä. Kone poistaa välissä vain sipulin. 

5) Tulppaanit ilostuttavat kotona – näin ne säilyvät hyvänä kauemmin

Huiskulan valttikortti on se, että kuljetusämpäriin ei laiteta vettä. Viileässä tulppaanit kestävät parin päivän matkustuksen ilman vettä, säilyvät paremmin ja jatkavat kasvuaan vasta kotona maljakossa. Silloin niistä on pidempään iloa kuluttajalle.

Vinkki kotiin! Tulppaanit pysyvät ryhdikkäinä, kun leikkaat varsiin uudet imupinnat ja laitat kimpun kääreessä maljakkoon viileään veteen puoleksi tunniksi. Jos poistat kääreen heti, varret saattavat kasvaa käyriksi.

Tiesitkö? Lidl Suomi tekee pitkäjänteistä yhteistyötä tavarantoimittajien kanssa. Meillä on useita tavarantoimittajia ja yhteistyökumppaneita, joiden kanssa olemme tehneet yhteistyötä koko Lidl Suomen historian ajan. Monet kumppaneistamme ovat pieniä tai keskisuuria yrityksiä, joiden kanssa olemme saaneet kasvaa ja kehittyä yhdessä. Lue lisää Lidlin vastuullisista toimintatavoista
Lue lisää kukkatuottajasta: Huiskula 

Kiinnostuitko yritystarinoista? Lue myös, miten tuotetaan Satamaidon vastuullista maitoa tai Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan suosikkijuomia.