Granaattiomena on loppuvuoden näyttävä sesonkiherkku – poimi 5 vinkkiä sen hyödyntämiseen!

Granaattiomena on loppuvuoden näyttävä sesonkiherkku – poimi 5 vinkkiä sen hyödyntämiseen!

Granaattiomena kaunistaa niin kylmät kuin lämpimätkin ruoat. Lue, miten valitset kypsän hedelmän, perkaat sen siististi ja käytät sitä monipuolisesti.

1) Tunnista kypsä yksilö

Granaattiomenan sesonki on syys- ja talvikaudella, syyskuusta tammi­kuuhun. Alkukaudesta granaatti­omenat tulevat Etelä-Euroopasta, loppukaudesta esimerkiksi Israelista. Granaattiomenan hedelmistä syödään hedelmälihan ­ympä­röimät siemenet.
 

Granaattiomenan kypsyyttä voi testata kuoren perusteella: se saa antaa painettaessa hieman periksi. Kuoren väri taas riippuu lajikkeesta. Yleisin lajike Wonderful on kirkkaanpunainen, kun taas osa lajikkeista on haaleampia. Maultaan ne voivat silti olla jopa parempia kuin kirkkaanpunaiset.  

2) Perkaa siististi ja pakasta satoa

Granaattiomenan perkaaminen vaatii omat niksinsä. Älä leikkaa hedelmää keskeltä kahtia, sillä silloin osa siemenistä rikkoontuu ja sotkua tulee taatusti. Leikkaa hedelmän ”hattu” ja kanta ohuelti pois. Leikkaa sitten sivuille juuri ja juuri kuoren läpi menevät viillot ja vedä lohkot irti toisistaan. Nyt voit irrotella siemenet niitä rikkomatta.
 

Tiesitkö, että granaattiomenan ­siemeniä voi myös pakastaa? Osta kerralla isompi satsi hedelmiä tarjouksesta ja perkaa siemenet rasioihin ­pakkaseen. Sieltä niitä on helppo sulattaa tai lisätä jäisinä esimerkiksi smoothien ja jogurtin joukkoon.

3) Kokeile salaateissa ja lihan parina

Granaattiomena on kotoisin Keski-Aasiasta, mutta myös Välimerellä ja Kaukasuksella sitä on viljelty tuhansia vuosia. Granaattiomena kuuluu Lähi-idän keittiöön, ja se on omiaan lampaan sekä turkkilaisen jogurtin parina. Granaattiomenan siemenet kaunistavat myös salaatit.

Kaipaatko vaihtelua ­joulukinkulle? Uunissa kypsen­netty possun sisäfilee on ­mainio vaihtoehto joulu­pöy­dän pääruoaksi. Poimi resepti täältä.

4) Kaunista granaattiomenalla jälkkärit

Granaattiomena sopii erityisen hyvin jälkiruokiin ja annos­ten koristeeksi. Siitä saa esimerkiksi ihanan granaattiomenasalsan créme brûlèen päälle. Poimi resepti täältä.

Helppo juhlajälkkäri on myös pakastettu granaattiomena-jogurttiherkku, joka on kätevä tehdä pakastimeen valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen juhlia.

5)  Hyödynnä myös juomissa ja kiisselissä

Granaattiomenan ­siemenet koristavat hienosti ­juhlajuomia. ­Kokeile niitä glögin, kuohu­viinin tai muun alku­maljan kaunistajana. Voit myös tehdä jää­paloja, joihin on upotettu granaatti­omenan siemeniä.

Granaattiomenasta saa myös upean punaista mehua. Hyödynnä Lidlin Solevita-granaattiomenamehu esimerkiksi ihanassa granaattiomenakiisselissä.