Fleksaajan ruokavalio: pääosin kasvisruokaa, ei totaalikieltäytymisiä

Miten syö fleksaaja eli joustava kasvissyöjä? Videobloggaaja Hermanni Hyyryläinen kertoo, millainen hänen ruokafilosofiansa on ja millaista kasvisruokaa hän kokkailee arjessaan.

 

Videobloggaaja Hermanni Hyyryläinen, 27, tekee työkseen Youtube-videoita ja sosiaalisen median sisällöntuotantoa. Hyyryläinen tekee töitä kotitoimistosta käsin ja kokkaa itse pääosin kaikki päivän ateriat.

 

”Olen aina tykännyt kokata ruoat itse, sillä silloin tietää tarkkaan, mitä syö ja säästää myös rahaa.”

 

Hyyryläinen oppi kokkaamaan, kun muutti 16-vuotiaana omilleen. Aluksi ruoanlaitto oli kaoottista: hän sekoitti vain raaka-aineita keskenään ja toivoi, että lopputulos maistuisi hyvältä.

 

”Se oli vähän sama kuin että sekoittaa kaikkia värejä ja lopulta kaikesta tulee ruskeaa. Sellaista ruoka olikin, saman makuista mössöä. Pikkuhiljaa kehityin.”

 

Nykyään Hyyryläinen tykkää tehdä yksinkertaista ruokaa, yksinkertaisista raaka-aineista. Hän pyrkii syömään kasvispainotteisesti mutta syö silloin tällöin lihaakin. Tällaista ruokavaliota kutsutaan fleksaukseksi eli joustavaksi kasvissyönniksi.

 

Hermannikaan ei halua kieltää itseltään mitään.

”Tuntuu, että nykyään monien mielestä pitäisi olla joko lihansyöjä tai kasvissyöjä. Voi kuitenkin tuntua rajoittavalta muuttua heti kokonaan kasvissyöjäksi. Olin itsekin aiemmin se, joka osti aina kaupasta jauhelihapaketin. Pikkuhiljaa olen lisännyt kasvissyöntiä.”

 

”Tykkään kasvisruoasta, koska sitä voi tehdä aineksista, jotka säilyvät pitkään”

Hyyryläisen Youtube-kanavalla on noin 90 000 seuraajaa. Videoilleen hän kuvaa elämäänsä sellaisena kuin se on: arkikokkailuineen ja kauppareissuineen.

 

Hän on tehnyt esimerkiksi Lidlin kanssa yhteistyövideoita, joilla hän käy mummonsa kanssa ruokaostoksilla, ja sen jälkeen kaksikko maistelee erilaisia tuotteita tai valmistaa niistä ruokaa. 

 

”Yllätyin, miten suosittuja videoista tuli. Idea niihin lähti lapsuudestani. Kun Lidlit tulivat Suomeen, intoilimme sitä mummon kanssa ja kävimme yhdessä Haminan Lidlissä.”

 

Arjessaan Hyyryläinen käy kaupassa noin pari kertaa viikossa ja ostaa silloin kerralla varastot täyteen. Kun kaapissa on aina valmiina kaikkea, kuten papuja, tofua, linssejä, kaurakermaa, tomaattikastiketta ja pakastevihanneksia, kaupassa tarvitsee käydä parhaimmillaan vasta parin viikon päästä.

 

”Moni ajattelee, että onpa iso panostus, mutta se on enemmänkin laiskuutta. On ihanaa, kun ei tarvitse käydä usein kaupassa. Tykkään kasvisruoasta juuri siksi, että sitä voi tehdä aineksista, jotka säilyvät pitkään.”

 

”Haluan välittää seuraajilleni rentoa ja positiivista asennetta ruokaan”

Hyyryläinen ei laske kaloreita mutta yrittää syödä mahdollisimman monipuolisesti ja tutkii mielellään ruokien ravintoarvoja. Jokaisen aterian kohdalla hän varmistaa, että löytyyhän lautaselta proteiinia. Tutuimpia proteiininlähteitä arjessa ovat tofu, härkis, kana, lohi ja ehdoton luottotuote: cashewpähkinät.

 

”Kun aloin tehdä videoita vuonna 2014, ihmiset kommentoivat, että ostat aina noita samoja pähkinöitä.”

 

Cashewpähkinöitä uppoaa muun muassa smoothieihin Oattis-kauramaidon, marjojen, chiansiemenien, maapähkinävoin ja banaanin kanssa. Omien sanojensa mukaan Hyyryläinen on ”hurahtanut smoothieihin” ja niitä menee joka aamu ja aina makeanhimon iskiessä.

 

Vaikuttajana Hyyryläinen haluaa välittää tuhansille seuraajilleen rentoa ja positiivista asennetta ruokaan. Ja siitä hän onkin saanut kiitosta.

 

”Jotkut ovat jopa kertoneet, että heillä on syömishäiriötaustaa mutta videoni ovat auttaneet heitä suhtautumaan ruokaan normaalimmin.”

Videoilla on läsnä myös rehellinen kotikokkailun aitous – ei pelkkää siloteltua ruokakuvastoa.

 

”Monet miettivät paljon ruoan visuaalisuutta ja sitä, viitsiikö esimerkiksi ruokakuvan laittaa Instagramiin. Itse kuvaan ruokiani, vaikka ne näyttäisivät ihan hirveiltä.”

3 x Hermannin lempiruoat – helpot kasvisruoat arkeen

  • Linssikeitto. ”Yksi suosikkiruoistani. Siihen tulee sipulia, valkosipulia, bataattia, porkkanaa, punaisia linssejä, tomaattimurskaa, kookosmaitoa ja mausteita.” 
  • Tortillat. ”Täytteeksi kurkkua, tomaattia, papuja ja salaattijuustoa. En pidä salsasta, joten korvaan sen kermaviiliin sekoitetulla Ranch-dipillä. Jos oikein hulluttelen, lisään avokadoa ja pähkinöitä.” 
  • Riisi ja kastike. ”Perusmättöruoka, jota teen usein. Kastikkeeseen laitan sipulia, valkosipulia, kasviksia, kaurakermaa sekä jotain proteiinia, kuten tofua tai härkistä.”