Eroon turhasta muovista – mitä voimme tehdä yhdessä?

Muovipakkauksesta on tullut pahis, jota moni haluaa vältellä. Lue, mikä muovista  tekee epäekologisen materiaalin ja miten muoviroskan määrää voitaisiin vähentää. Lidl on muovitalkoissa edelläkävijöiden joukossa.

Oppi 1: Vie roskat roskiin

Tyynenmeren keskellä pyörii valtava muovilautta. Merieläimet takertuvat roskiin ja kuolevat syötyään meressä kelluvaa muovia. Niiden mukana muovi saattaa päätyä myös ihmisen lautaselle.

Merten lisäksi muoviroskaa löytyy myös maalta – vieläpä paljon enemmän.

”Mereen päätyy vain kahdeksan prosenttia muoviroskasta. Loput roskaavat maaperää”, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin sanoo. Hän vetää VTT:n, Luken ja kahden yliopiston yhteistä Package-Heroes -hanketta, jossa etsitään keinoja vähentää elintarvikepakkausten jätekuormaa.

Maailmalla syyllinen tilanteeseen on monin paikoin puutteellinen jätehuolto. Suomessa jätehuolto onneksi toimii mallikkaasti, mutta silti muovia päätyy luontoon täälläkin. Syyllinen löytyy peiliin katsomalla. Kuluttajan ykkösvastuu onkin yksinkertainen: vie roskat roskiin äläkä heitä edes biohajoavaa muovia luontoon.

”Biohajoava muovi voi hajota teollisessa kompostoinnissa puolessa vuodessa. Kylmässä merivedessä sen hajoaminen ehtii tuskin edes alkaa.”

Oppi 2: Joskus muoviakin tarvitaan

Kun muovi kerran on tällainen ympäristöpahis, miksi sitä edes tuotetaan?

”Muovilla on hyviäkin ominaisuuksia. Pakkauksessa se esimerkiksi parantaa ruoan säilyvyyttä.”

Muoviin kääritty leipä säilyy pidempään. Jos se tulee siksi syötyä kokonaan, muoviin pakkaaminen on perusteltua. Ruoan tuottamisella on nimittäin iso ilmastovaikutus. Vaikka muovikriisi onkin vakava asia, ilmastokriisi on vielä vakavampi.

”Ruokahävikki on huomattavasti isompi asia hiilijalanjäljen kannalta kuin pakkausmateriaali. Yhden leipäsiivun jalanjälki on yhtä suuri kuin koko muovipakkauksen, johon leipä on kääritty.”

Kun ostat ruokaa, mieti, kauanko sen pitää säilyä. Jos käyt usein kaupassa ja syöt ruoan parissa päivässä, muovipakkaus on turha. Mikäli ruoan pitää säilyä pidempään, valitse muovi.

Oppi 3: Tehostetaan kierrätystä

Yksi ratkaisu muoviongelmaan on uusiokäyttö. Tällä hetkellä noin neljännes pakkausmuoveista päätyy muovinkeräysastioihin.

”Pian kerätään jo noin 30 prosenttia muoveista”, Harlin ennustaa.

Muovijalostamolla muovi rouhitaan ja sulatetaan. Siitä valmistetaan muun muassa jätesäkkejä ja muoviputkia. Ihannetilanteesta ollaan silti kaukana. Ongelma ovat lukuisat eri muovilaadut, jotka eivät reagoi samalla tavalla. Siksi uusiokäyttö on hankalaa.

Käyttöä säätelevät myös lait. Kierrätysmuovista ei saa esimerkiksi valmistaa elintarvikepakkauksia, koska ei voida varmasti tietää, missä muovi on ollut. Jotta uusiomuovia voitaisiin käyttää pakkauksissa, se pitäisi kierrättää kemiallisesti. Tekniikka on olemassa, mutta este on raha.

”Uuden muovin tuottaminen on halpaa. Kemiallinen kierrätysjärjestelmä vaatisi suuria investointeja.”

Entä tuhoutuuko koko muovierä, jos keräysastiaan laittaa vahingossa likaisia muovipakkauksia?

”Ei tuhoudu. Muovi saadaan kyllä puhdistettua ruoasta. Kierrätyksessä työskenteleville ihmisille on silti mukavaa, jos pakkauksessa ei kasva hometta. Pyyhkäisy riittää, tiskiainetta ei tarvita.”

Oppi 4: Älä haali turhia pusseja

Tuottajilla ja pakkaajilla on myös paljon valtaa, ja moni tuottaja onkin muokannut muovipakkauksiaan. Hyvä esimerkki on musta muovi.

Mustassa muovissa on hiiltä, jotta UV-säteet eivät läpäise sitä. Näin pakkaus suojaa auringolta. Ikävä kyllä myöskään infrapunasäde ei läpäise mustaa muovia, ja Suomessa suurin osa muovista lajitellaan infrapunan avulla. Ongelmaan on kuitenkin herätty.

”Yllättävän nopeasti on tullut punaisia, keltaisia ja vihreitä pakkauksia.”

Muoviongelmaa ratkotaan myös lainsäädännöllä. EU on esimerkiksi kieltänyt kertakäyttömuovituotteiden, kuten pillien ja kertakäyttömukien, valmistamisen ensi vuoteen mennessä.

Entä sitten kaupan muovipussit?

”Muovipussin merkitys on rajallinen, jos sen käyttää myöhemmin esimerkiksi roskapussina. Paperikassi on silti parempi vaihtoehto.”

Turhaan muovipusseja ei kannata haalia. Esimerkiksi banaanit ja appelsiinit eivät tarvitse pussia ympärilleen, sillä kuori suojaa niitä.

Oppi 5: Etsitään vaihtoehtoja muoville

Mitä muoville tapahtuu tulevaisuudessa?

”En usko, että muovin käyttö loppuu kokonaan. Mutta voimme päästä tilanteeseen, jossa enempää muovia ei tarvitse tuottaa.”

Yksi vaihtoehto on korvata muovi muilla materiaaleilla. Paras vaihtoehto on paperi ja kartonki. Ne ovat täysin kierrätettäviä, hajoavia ja muoviin verrattuna ekologisia. Toki niitä varten pitää kaataa puita, mutta metsä uusiutuu huomattavasti öljyä nopeammin.

Harlinilla on myös toinen idea.

”Voisin kuvitella, että tulevaisuudessa kuluttaja hakee ruoan kaupasta omaan astiaan.”

Silloin pakkauksia ei tarvittaisi lainkaan.

Lidl karsii muovia

Lidl asetti vuonna 2018 ensimmäisenä suomalaisena kauppaketjuna tavoitteen muovin vähentämiselle valikoimassaan. Pyrimme vähentämään viidenneksen muovista omien merkkiemme pakkauksissa vuoden 2025 loppuun mennessä. Tavoitteena on myös, että tuolloin Lidlin omien merkkien muovipakkaukset ovat täysin kierrätettäviä. Muovia voidaan vähentää ohentamalla tai pienentämällä pakkauksia ja etsimällä korvaavia materiaaleja.

Nämä on jo tehty:

● Vuodenvaihteen jälkeen Lidleissä ei ole myyty kertakäyttömuovituotteita, eli muovisia pillejä, vanupuikkoja ja kertakäyttöaterimia sekä -mukeja. Näin säästyy noin 36 000 kiloa muovia vuodessa. Muovia on korvattu puupohjaisilla ja muilla kierrätettävillä tai maatuvilla materiaaleilla.

● Viime vuonna Lidl poisti muovikorkit laktoosittomista maitojuomatölkeistä, mikä vähentää muovijätettä vuosittain yli 30 000 kiloa.

● Tiivistetyt Formil- ja Maxitrat-pyykinpesuaineet on pakattu entistä pienempään pulloon. Alesto-merkin useita pähkinäpusseja on pienennetty niin, että sisältö on säilynyt samana mutta pakkausmateriaalin määrä on vähentynyt viidenneksellä.

● Lidlin Grillimaisteri-tuorelihatuotteiden ja Kanamestari-kanatuotteiden pakkauksista on poistettu vaikeasti kierrätettävä musta muovi, ja sen tilalle tulee väritöntä muovia, joka on paremmin kierrätettävää.

● Lidl on mukana muovikassien kulutuksen vähentämiseen tähtäävässä Kaupan liiton ja ympäristöministeriön muovikassisopimuksessa. Jos tarvitset kertakäyttöistä ostoskassia, Lidlissä valittavana on kierrätysmuovista valmistettu muovikassi ja paperikassi, joka on valmistettu FSC-sertifioidusta puuaineksesta.

 

Kiinnostuitko? Lue lisää Lidlin ponnisteluista muovin vähentämiseksi.